5 Sterren recruitment service

Elk bedrijf is uniek: van kernwaarden tot werkwijze. Bij Huxley begrijpen we dat. We geloven dat we alleen een uitstekende service kunnen leveren als we je goed kennen. We spraken met Roxanne Oudshoorn, recruitment consultant, om het geheim te ontrafelen achter Huxley’s 5 sterren recruitment service.

Samenwerking met onze klanten

We zijn zeer begaan met onze klanten. We werven niet alleen de juiste professional, maar proberen echt op de behoefte in te spelen van onze klant. We willen niet zomaar iemand aan het werk zetten, we willen een bedrijf helpen verder te komen dan het al was.

Om de beste match te kunnen maken is het belangrijk dat we een relatie opbouwen die gebaseerd is op vertrouwen. Een ‘One size fits all,’ aanpak werkt simpelweg niet. We willen bedrijven verder helpen, en om dit te bewerkstelligen moeten we het in al zijn complexiteit begrijpen.

Waarden begrijpen

Voordat we kandidaten kunnen voorstellen moeten we eerst het reilen en zeilen van een bedrijf leren kennen. Elk bedrijf heeft andere kernwaarden. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat een professional wordt voorgesteld die diezelfde waarden deelt. Roxanne legt verder uit: ‘over het algemeen is een professional met het juiste CV vinden niet het moeilijkste deel. Bij Huxley willen we graag dat iemand blij is met zijn of haar baan en zich goed voelt in die baan. Als iemand energie krijgt van een werkomgeving en bedrijf, dan kan diegene daar beter presteren. Hoe beter de klik, hoe groter de kans op een lange en succesvolle carrière bij het bedrijf. Daarom investeren onze consultants tijd en energie om tot de kern van je bedrijf te komen en daar op in te spelen.
We kunnen natuurlijk een basis instructie opvolgen, maar we gaan verder dan dat. We adviseren graag, en maken daarbij een plan dat je bedrijf ten goede komt.'

Relaties opbouwen met kandidaten

Als iemand het juiste CV heeft om in aanmerking te komen voor een opdracht dan hoeft dat nog niet te betekenen dat hij/zij ook de juiste match is. Er is een significant verschil tussen het vinden van iemand die het werk aankan, en het vinden van iemand die het werk aankan en op een manier werkt die past bij je bedrijfsvisie. We bouwen een dermate warme relatie op met al onze kandidaten dat we de persoon achter het CV ook echt kennen. Zo kunnen we bepalen of de match juist is.

De juiste match

Praktisch iedere werkgever geeft aan dat soft skills belangrijk zijn. Maar de manier waarop mensen bijvoorbeeld samenwerken of communiceren, verschilt per individu. Roxanne legt uit: ‘Ik kon 2 kandidaten vinden met perfecte leiderschapskwaliteiten, maar hun visies verschilden 180 graden van elkaar. Het een of ander is niet per se goed of fout, maar het verschilt wel per bedrijf waar ik mee samenwerk wat het beste past. Juist hierin maken wij met Huxley het verschil, en zorgen we ervoor dat de match op zowel behoefte als bedrijfscultuur en persoonlijkheid naadloos is.'

We zien onze klanten als partners, waarmee we het beste in elkaar naar boven halen. We streven er naar een vijf sterren service en een recruitment oplossing te bieden dat niet alleen een snelle fix is. Als je op zoek bent naar professionals die goed bij jouw bedrijf passen, aarzel dan niet contact op te nemen met een van onze consultants. We kijken er naar uit je te spreken!

5 redenen om in fintech te werken

01 okt 2019

Fintech slaat de brug tussen technologie en finance. Fintech gebruikt big data, automation, blockchain en AI om de beste klant ervaring neer te zetten. Fintech zorgt voor transparante diensverlening, nieuwe startups en veranderende multinationals. Voor nieuwe banen. Kortom, fintech is hot. Dat bovenste was misschien al wel duidelijk. Maar waarom zou je in fintech willen werken? We geven je 5 redenen.

Hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt

22 aug 2019

Fintech beïnvloedt de wereld op verschillende manieren. Het is niet langer een ver van ons bed show. Fintech is de norm. Iedereen gebruikt finance tech solutions, zij het bewust of onbewust. Een tikkie sturen? Fintech. Apple pay? Fintech. Achteraf betalen? Fintech. Fintech oplossingen maken finance simpeler, makkelijker, transparanter. Maar niet alleen voor ons, ook in derde wereld landen. Hier lees je hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt. En dat kan zelfs zonder smartphone.

Zo belangrijk is een goede ergonomische werkomgeving

16 okt 2019

Er wordt veel aandacht besteedt aan het reduceren van stress, het bewaken van een gezonde werk-prive balans, maar als het gaat om een gezonde werkomgeving is ergonomie een vaak ondergeschoven kindje. Wat is ergonomie en waarom is een goede ergonomische werkomgeving zo belangrijk? Je leest het in dit artikel.

Top skills om in fintech te werken

04 sep 2019

Artificial intelligence en distributed ledgers als blockchain zijn de bouwstenen van fintech. Er kunnen echter professionals met verschillende achtergronden in fintech werken. Welke skills heb je nodig om hier te excelleren?