6 Financiële tips voor freelancers - let's talk money

Hoe beheer je je financiën als freelancer of zzp-er? Als je je administratie goed bijhoud kan je dat veel financiële voordelen opleveren. Huxley geeft je 6 tips om je financiën te beheren.

1.Bepaal hoeveel je wilt verdienen

Als je als freelancer werkt dan is het belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt verdienen. Wees realistisch. Kijk hoeveel uur en projecten je kan doen en of dat past bij jouw lifestyle. Dit kan afhangen van je industrie en het type werk dat je doet. Het is beter om voorzichtig te zijn in je berekeningen om een teleurstelling aan het eind van het jaar te voorkomen.

2.Maak afspraken over wanneer en hoe je betaald wordt

Kom met je klant overeen hoe je wordt betaald. Je kunt hier verschillende vormen voor kiezen, zoals een percentage van je fee voorafgaand aan de freelance opdracht. Betalingen per projectfase zijn ook populair. Op deze manier wordt je inkomen over het project uitgesmeerd en wordt de klant per projectfase aan de betaling herinnerd.

3.Houd je urenadministratie bij

Maak een urenoverzicht. Het is niet noodzakelijk, maar wel handig. Dit geeft je inzicht in hoe efficiënt je werkt, en je hebt direct een overzicht klaar liggen voor je klanten. Daarnaast kom je als freelancer in aanmerking voor zelfstandigenaftrek bij de belasting als je een minimum van 1225 uur hebt gewerkt.

4.Hoeveel belasting moet je betalen als freelancer of zzp-er

Wet DBA

Het is belangrijk om te weten hoeveel je moet budgetteren voor de belasting als je als freelancer of zzp-er werkt. Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan is in Nederland de wet DBA hiervoor aangenomen. Hierin wordt bepaald of er wel of geen sprake is van loondienst. Als er sprake is van loondienst en de zzp-er werknemer wordt genoemd en de opdrachtgever werkgever, dan moet de werkgever loonbelasting inhouden. Om erachter te komen of dit voor jou geld beantwoord dan de volgende drie vragen:

  1. Is er sprake van persoonlijke arbeid?

  2. Is er sprake van een gezagsverhouding?

  3. Krijgt de zzp-er loon?

Als er op minimaal 1 van de vragen nee wordt beantwoord dan betekent dat dat er geen sprake is van loondienst. Vanaf 2020 wordt de wet DBA vervangen voor een andere wet. Houd dit goed in de gaten om te zien of er voor jou iets veranderd.

                Belasting

Als je rond de 25 tot 30% van je inkomen opzij legt voor belasting dan zit je redelijk safe. Dit klinkt als een grote hoeveelheid, maar het goede nieuws is dat je alle kosten die je maakt om je werk uit te voeren van je belastbaar inkomen mag aftrekken. Daarnaast is er persoonsgebonden belasting. De hoogte hiervan hangt er van af of je alleenstaand bent, of dat je een partner hebt en kinderen.

5.Maak een extra kosten overzicht

Je kijkt gemakkelijk over ziektedagen of vakanties heen. Als je als freelancer of zzp-er werkt dan krijg je niet betaald als je niet werkt. Reserveer wat extra’s voor vakantiedagen en creëer een noodpotje voor eventuele ziektedagen, al ben je de gezondste fitnes goeroe.

6.Bereid je voor op je pensioen

Aan het eind van de rit gaat iedereen met pensioen. In Nederland heb je dan recht op AOW. Dit kan je zelf aanvullen door bijvoorbeeld 20% van je inkomen apart te leggen. Het hangt van je leefstijl af hoeveel je moet sparen. Houd ook rekening met eventuele schulden die je nog moet betalen. Als je je goed voorbereid op je pensioen, dan hoef je je straks geen zorgen te maken over je financiën.

In dit artikel hebben we je 6 tips gegeven om je financiën goed te beheren. Als je op zoek bent naar je volgende freelance opdracht, check dan onze nieuwste jobs of neem contact met ons op!

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.

Wat is de open source community en wat zijn de voordelen ervan?

05 aug 2019

Linux Kernel, Ubuntu, Kubernetes en MySQL, is een kleine greep aan open source programma’s waar hele communities omheen bestaan. Wat is een open source community eigenlijk? Hoe is dit ontstaan? En hoe komt het dat developers wereldwijd zo goed samen werken? Huxley gaat verder in op de open source community en de voordelen ervan.

Tags: IT TECHNOLOGY

Hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt

22 aug 2019

Fintech beïnvloedt de wereld op verschillende manieren. Het is niet langer een ver van ons bed show. Fintech is de norm. Iedereen gebruikt finance tech solutions, zij het bewust of onbewust. Een tikkie sturen? Fintech. Apple pay? Fintech. Achteraf betalen? Fintech. Fintech oplossingen maken finance simpeler, makkelijker, transparanter. Maar niet alleen voor ons, ook in derde wereld landen. Hier lees je hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt. En dat kan zelfs zonder smartphone.

Zo maak je je werkdag efficiënt

21 aug 2019

Help! Je hebt 100 dingen op je to-do-list en oneindig veel meetings deze week op de planning. Hoe ga je dat allemaal redden zonder de hele tijd achter de feiten aan te lopen? Wij geven je een aantal tips om je werkdag zo efficiënt mogelijk in te delen.