Hoe ga je om met een tegenvoorstel?

Een tegenvoorstel speelt een grote rol als je overweegt je baan op te zeggen. Er staat veel op het spel – blijf je bij het oude vertrouwde, of waag je de stap? Doe je een tegenvoorstel op het aanbod wat je hebt gekregen? En zo ja, hoe ga je ermee om?

Huxley maakt dit dagelijks mee en begeleidt professionals in het maken van een beslissing. We spraken een paar consultants voor de beste life hacks die je beslissing makkelijker moeten maken.

Waar je rekening mee moet houden in een tegenvoorstel

Voordat je een tegenvoorstel accepteert of afwijst zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten en over na moet denken:

  • Waaruit bestaat het tegenvoorstel precies?

  • Waarom zou je werkgever je proberen te houden?

  • Wat kan de nieuwe baan jou bieden?

  • Waarom je wil je weg?

 Als je een antwoord hebt op deze vragen dan kan je een weloverwogen beslissing maken over je volgende stap. We zetten het voor je uiteen…

Waarom zou je werkgever je proberen te houden?

Zodra je werkgever hoort dat je besloten hebt om je baan te verruilen voor een nieuwe uitdaging, dan kan het zijn dat je werkgever je een andere aanbieding doet om je te laten blijven. Je kunt hierbij denken aan een promotie, een salaris verhoging of een combinatie hiervan.

Als dit gebeurd, dan doen ze dit omdat je werkgever zich realiseert dat hij een waardevol teamlid zal verliezen. Maar, dit is niet de enige reden – en daarom is het goed je tijd te nemen voordat je een antwoord geeft.

Het kan kostbaar zijn een werknemer kwijt te raken. Allereerst kost het tijd en geld om voor vervanging te zorgen. En, omdat het niet zeker is of dit rond is voordat je weggaat, kan het ook zijn dat de productiviteit van het team omlaag gaat. Als er vervanging is gevonden, dan moet deze persoon nog getraind worden. Dit zal de productiviteit ook niet ten goede komen, het duurt even voordat deze persoon volledig meedraait.

Volgens Eclipse Software, kan het vervangen van een senior executive 213% van hun jaarlijkse salaris kosten. Het kan dus een heel goed alternatief zijn om jou een salarisverhoging te bieden om je te laten blijven.

Onthoud waarom je je huidige baan wilt verlaten

Als salaris de enige reden is waarom je je huidige baan wilt inruilen, dan biedt dat ruimte voor jou om het aanbod van je werkgever te accepteren. Maar realiseer je dat je werkgever’s perceptie van jou kan zijn veranderd. Er is een kans dat je er hard aan zal moeten werken om het vertrouwen in jou te herstellen.

Als je weggaat omdat je meer uitdaging wilde, dan kan een promotie aantrekkelijk zijn. Onthoud wel dat dit je waarschijnlijk alleen wordt aangeboden omdat je anders weg gaat. Het is aannemelijk dat groei nog steeds lastig zal zijn, mocht je blijven. Daarnaast moet je je bewijzen in je promotie, wat je zelfs kan bemoeilijken.

Als je niet blij bent in je huidige functie, dan moet je jezelf afvragen of dit zal veranderen als je het aanbod van je werkgever accepteert. Als dit niet wordt opgelost in het aanbod, dan zal uiteindelijk alles hetzelfde blijven.

50% van de professionals die een aanbod accepteren van hun huidige werkgever, zijn binnen 60 dagen weer actief op zoek naar een nieuwe baan. 80% daarvan gaat binnen 6 maanden weg.

Denk na over je toekomst

Vraag jezelf af wat je in eerste instantie aantrok aan een nieuwe baan. Als het je iets positiefs biedt wat je huidige werk je niet kan bieden dan doe je er wellicht goed aan om te wisselen.

Weeg de voor- en nadelen van het tegenvoorstel af en laat emotie geen rol spelen. Denk ook na over wat er naast je werk nog speelt. Misschien ga je binnenkort verhuizen en moet je daarvoor een hypotheek aanvragen of zijn er andere dingen die je beslissing beïnvloeden. Spreek met mensen die je goed kennen, en vraag hen om advies.

Hoe Huxley jou kan helpen

Uiteindelijk is het jouw beslissing, en je moet doen wat goed voor je voelt. Als je je nieuwe baan via een recruiter hebt gevonden, dan kunnen ze jou support bieden om je afweging te maken. Bij Huxley geven onze consultants je het advies en de begeleiding die je nodig hebt.

Mocht je een nieuwe rol hebben verkregen via Huxley en je werkgever doet een tegenvoorstel, neem dan contact op met de consultant die je heeft geholpen. Hij/ zij helpt je graag om je opties te bespreken, en mocht je beslissen om te blijven, dan geeft hij/zij dat door aan het nieuwe bedrijf. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Neem contact met ons op of neem een kijkje bij onze huidige vacatures.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

5 redenen om in fintech te werken

01 okt 2019

Fintech slaat de brug tussen technologie en finance. Fintech gebruikt big data, automation, blockchain en AI om de beste klant ervaring neer te zetten. Fintech zorgt voor transparante diensverlening, nieuwe startups en veranderende multinationals. Voor nieuwe banen. Kortom, fintech is hot. Dat bovenste was misschien al wel duidelijk. Maar waarom zou je in fintech willen werken? We geven je 5 redenen.

COVID-19 Update

23 mrt 2020

Onze missie - de juiste mensen samenbrengen om te bouwen aan de toekomst – is nooit belangrijker geweest dan vandaag de dag.

Onmisbaar: diversiteit en inclusie op de werkvloer

07 aug 2019

Veel organisaties hebben diversiteit en inclusie hoog op de agenda staan. Een diverse samenstelling van het personeel en een inclusieve organisatie zijn belangrijk voor het imago van organisaties, maar ook voor de tevredenheid en veiligheid van werknemers. Wat houdt het precies in en welke stappen kunnen organisaties zetten voor het creëren van diversiteit op de werkvloer en een inclusieve organisatie?