De complexe wereld van front-end development: wat moet je echt weten?

De wereld van front-end development is complex. Er zijn zoveel stacks dat het soms lastig te bepalen is wat je echt moet weten. Huxley neemt een diepere duik in front-end development en hoopt de volgende vragen voor je te beantwoorden:

 1. Hoe ontwikkelt front-end zich?

 2. Wat zijn de trends in front-end development?

 3. Welke front-end stacks moet je echt weten?

 4. Hoe ziet de toekomst van front-end development eruit?
  Anchor

1. Hoe ontwikkelt front-end zich?

Er wordt veel gesproken over front-end development, de vraag is echter of het echt zo nieuw is. Het bestaat eigenlijk al sinds het internet is uitgevonden in 1989 en sindsdien zijn technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Dat zegt men tenminste. Als je bedenkt dat de beginselen van Virtual Reality (VR) al in 1957 terug te vinden zijn en stem herkenning in 1970, zijn we dan echt zoveel opgeschoten in 50 jaar tijd? En hoe ontwikkelt front-end zich?

Het lijkt er op dat de geschiedenis zich herhaalt. Terwijl we ondersteboven zijn van de nieuwste front-end ontwikkelingen, waren onderzoekers dat 50 jaar geleden ook. We vinden het wiel opnieuw uit, maar wel telkens een stukje sneller. Als je je dit bedenkt, stel je dan eens voor waar we nu al hadden kunnen staan. Waar we nu van dromen, had misschien al realiteit kunnen zijn.

Doordat we het wiel opnieuw uitvinden, is de wereld van front-end development een grote constructie geworden. Stukjes code werden – en worden – niet altijd gedeeld, waardoor verschillende front-end developers dezelfde codes keer op keer uitvinden. Maar er is goed nieuws aan de horizon, die zich vertalen in de trends van vandaag.

2. Wat zijn de trends in front-end development?

De trends in front-end development wisselen elkaar in razend tempo af. Maar er zijn er een paar die overeind blijven staan:

 • De deeleconomie

 • De basis blijft JavaScript

De deeleconomie
De deeleconomie is niet alleen materialistisch van aard. Kennis delen is een steeds grotere trend onder front-end developers. Platforms als Github en Stackoverflow zijn de places to be voor vraag en antwoord, het delen van stukken code en het verder bouwen daarop. De voordelen hiervan zijn eindeloos:

 1. Het maakt je werk makkelijker

 2. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

 3. Het laat ruimte voor innovatie

 4. Samenwerking naar sustainable clean code

De basis blijft JavaScript
JavaScript blijft de basis van front-end development. Het open source stuk is belangrijk voor de deel community. JavaScript kan het best worden gezien als een verzamelnaam, zo legt het de basis voor Angular6, ReactJS, VueJS en ook ES8, de allernieuwste front-end versie. Over 5 jaar praten we waarschijnlijk over andere stacks, maar JavaScript blijft de basis.

3. Welke front-end stacks moet je echt weten?

De basis van front-end gaat terug naar de essentie van web development. Eerder noemden we al JavaScript, maar front-end development kan het beste worden opgedeeld in 3 pilaren:

 1. HTML

 2. CSS

 3. JavaScript

Om een verdiepingsslag op gebied van front-end development te kunnen maken dan is het belangrijk dat je eerst deze 3 pilaren goed in de vingers hebt. Als je dat kan, dan zijn de nieuwere releases goed te leren en te begrijpen, waardoor je uiteindelijk makkelijker zelf kan coderen.

4. Hoe ziet de toekomst van front-end development eruit?

De toekomst van front-end development ziet er goed uit. Zolang het internet blijft bestaan, zal er altijd vraag blijven naar developers. De vraag is echter met welke stacks. Er is steeds meer vraag naar codeerders, jQuery wordt alleen bijna niet meer gevraagd. De 3 pilaren blijven de basis, waar JavaScript, Angular6, VueJS en ReactJS de grootste markt vormen. Daarnaast lijkt het erop dat er een shift van PhP naar Golang is. Professionals met een Golang, devops en full stack combinatie zijn daarom steeds meer in trek.

Huxley helpt je aan je volgende front-end development uitdaging

De wereld van front-end development blijft complex, maar onze front-end consultants weten de weg. Als je je ambities met ons wilt bespreken neem dan contact met ons op. Wij doen trouwens ook aan kennis delen! Volg ons op LinkedIn voor de nieuwste inzichten in je vakgebied, en schroom niet ons aan te vullen met jouw kennis. Sharing is tenslotte caring, hoe complex de wereld ook is.

Zoek vacatures

5 redenen om in fintech te werken

01 okt 2019

Fintech slaat de brug tussen technologie en finance. Fintech gebruikt big data, automation, blockchain en AI om de beste klant ervaring neer te zetten. Fintech zorgt voor transparante diensverlening, nieuwe startups en veranderende multinationals. Voor nieuwe banen. Kortom, fintech is hot. Dat bovenste was misschien al wel duidelijk. Maar waarom zou je in fintech willen werken? We geven je 5 redenen.

Aan de slag als freelance engineer

14 aug 2019

Als je houdt van techniek, het oplossen van problemen en niet bang bent om voor jezelf aan de slag te gaan, kan het werk als freelance engineering consultant een geweldige kans voor jou zijn. Dat niet alleen, er is een hele grote vraag naar engineering professionals. Ofwel, veel kansen om mooie stappen te maken in jouw carrière.

Fintech trends die je op dit moment moet weten

23 sep 2019

If you can’t beat them, join them.’ Innovatie is het sleutelwoord om competitief te blijven in fintech. Denk bijvoorbeeld aan cybersecurity, open banking, regtech, blockchain en AI. Een rapport van PWC wijst uit dat 88% van de financiële instituten gelooft dat ze hun business kunnen verliezen aan innovators. Meer dan de helft heeft daarom ook disruptie opgenomen in hun strategie. Hier gaat het om samenwerken met fintech innovators en 30% investeert in AI. De onderstaande trends zijn trends die goed in de gaten moeten worden gehouden de komende tijd.

Tags: TECHNOLOGY IT

Zo stel je een goed functieprofiel op!

05 sep 2019

Een slecht functieprofiel kan kandidaten aantrekken die niet geschikt zijn voor de functie. Het is dus van groot belang om zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven waar je naar op zoekt bent, hoe de ideale kandidaat eruitziet en wat de kandidaat voor een werkzaamheden gaat doen.