De complexe wereld van front-end development: wat moet je echt weten?

De wereld van front-end development is complex. Er zijn zoveel stacks dat het soms lastig te bepalen is wat je echt moet weten. Huxley neemt een diepere duik in front-end development en hoopt de volgende vragen voor je te beantwoorden:

 1. Hoe ontwikkelt front-end zich?

 2. Wat zijn de trends in front-end development?

 3. Welke front-end stacks moet je echt weten?

 4. Hoe ziet de toekomst van front-end development eruit?
  Anchor

1. Hoe ontwikkelt front-end zich?

Er wordt veel gesproken over front-end development, de vraag is echter of het echt zo nieuw is. Het bestaat eigenlijk al sinds het internet is uitgevonden in 1989 en sindsdien zijn technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Dat zegt men tenminste. Als je bedenkt dat de beginselen van Virtual Reality (VR) al in 1957 terug te vinden zijn en stem herkenning in 1970, zijn we dan echt zoveel opgeschoten in 50 jaar tijd? En hoe ontwikkelt front-end zich?

Het lijkt er op dat de geschiedenis zich herhaalt. Terwijl we ondersteboven zijn van de nieuwste front-end ontwikkelingen, waren onderzoekers dat 50 jaar geleden ook. We vinden het wiel opnieuw uit, maar wel telkens een stukje sneller. Als je je dit bedenkt, stel je dan eens voor waar we nu al hadden kunnen staan. Waar we nu van dromen, had misschien al realiteit kunnen zijn.

Doordat we het wiel opnieuw uitvinden, is de wereld van front-end development een grote constructie geworden. Stukjes code werden – en worden – niet altijd gedeeld, waardoor verschillende front-end developers dezelfde codes keer op keer uitvinden. Maar er is goed nieuws aan de horizon, die zich vertalen in de trends van vandaag.

2. Wat zijn de trends in front-end development?

De trends in front-end development wisselen elkaar in razend tempo af. Maar er zijn er een paar die overeind blijven staan:

 • De deeleconomie

 • De basis blijft JavaScript

De deeleconomie
De deeleconomie is niet alleen materialistisch van aard. Kennis delen is een steeds grotere trend onder front-end developers. Platforms als Github en Stackoverflow zijn de places to be voor vraag en antwoord, het delen van stukken code en het verder bouwen daarop. De voordelen hiervan zijn eindeloos:

 1. Het maakt je werk makkelijker

 2. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

 3. Het laat ruimte voor innovatie

 4. Samenwerking naar sustainable clean code

De basis blijft JavaScript
JavaScript blijft de basis van front-end development. Het open source stuk is belangrijk voor de deel community. JavaScript kan het best worden gezien als een verzamelnaam, zo legt het de basis voor Angular6, ReactJS, VueJS en ook ES8, de allernieuwste front-end versie. Over 5 jaar praten we waarschijnlijk over andere stacks, maar JavaScript blijft de basis.

3. Welke front-end stacks moet je echt weten?

De basis van front-end gaat terug naar de essentie van web development. Eerder noemden we al JavaScript, maar front-end development kan het beste worden opgedeeld in 3 pilaren:

 1. HTML

 2. CSS

 3. JavaScript

Om een verdiepingsslag op gebied van front-end development te kunnen maken dan is het belangrijk dat je eerst deze 3 pilaren goed in de vingers hebt. Als je dat kan, dan zijn de nieuwere releases goed te leren en te begrijpen, waardoor je uiteindelijk makkelijker zelf kan coderen.

4. Hoe ziet de toekomst van front-end development eruit?

De toekomst van front-end development ziet er goed uit. Zolang het internet blijft bestaan, zal er altijd vraag blijven naar developers. De vraag is echter met welke stacks. Er is steeds meer vraag naar codeerders, jQuery wordt alleen bijna niet meer gevraagd. De 3 pilaren blijven de basis, waar JavaScript, Angular6, VueJS en ReactJS de grootste markt vormen. Daarnaast lijkt het erop dat er een shift van PhP naar Golang is. Professionals met een Golang, devops en full stack combinatie zijn daarom steeds meer in trek.

Huxley helpt je aan je volgende front-end development uitdaging

De wereld van front-end development blijft complex, maar onze front-end consultants weten de weg. Als je je ambities met ons wilt bespreken neem dan contact met ons op. Wij doen trouwens ook aan kennis delen! Volg ons op LinkedIn voor de nieuwste inzichten in je vakgebied, en schroom niet ons aan te vullen met jouw kennis. Sharing is tenslotte caring, hoe complex de wereld ook is.

Zoek vacatures

5 Tips om open source te gebruiken

10 okt 2019

Open source kan vele malen goedkoper zijn omdat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Het is daarnaast efficiënter en biedt veel developers een flexibele aanpak, omdat de keuzes uitgebreid zijn. Sommige bedrijven zijn echter terughoudend met het gebruiken door de risico’s die het met zich mee brengt.

Tags: TECHNOLOGY IT

Open Banking: het gebruik van API’s in de financiële dienstverlening

15 jul 2019

De opkomst van Open Banking speelt een belangrijke rol bij de digital transformaties bij banken en andere financiële instellingen. Wat zijn API’s eigenlijk en op wat voor een manier worden ze ingezet bij digitale transformaties?

Zo maak je je werkdag efficiënt

21 aug 2019

Help! Je hebt 100 dingen op je to-do-list en oneindig veel meetings deze week op de planning. Hoe ga je dat allemaal redden zonder de hele tijd achter de feiten aan te lopen? Wij geven je een aantal tips om je werkdag zo efficiënt mogelijk in te delen.

Millennials en CEO’s, een gouden team

22 okt 2019

Zou je een millennial of generatie z-er naast een CEO zetten? Misschien is het wel een gouden team. Als expert op het gebied van arbeidsbemiddeling geeft Huxley inzicht in de wereld van leiderschap en generatie verschillen en brengt perspectief om de kloof te dichten.