Front-end developers, 6 tips om je werk-privé balans te verbeteren

Sommige front-end developers vinden hun werk zo leuk dat ze zelfs als ze klaar zijn met werken niet kunnen stoppen met coderen. Dat er tegenwoordig veel van professionals wordt gevraagd is geen geheim. Werk en privé lopen vaak in elkaar over. Voor front-end developers is dit een terugkerend fenomeen. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans kwijtraakt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 6 tips voor je geselecteerd om je werk-privé balans te verbeteren als front-end developer.

Tip #1: Heb je werkuren in de hand

De uren die je maakt hangen voor het grootste deel van je contract af. Misschien herken je jezelf hier wel in: sommige front-end developers gaan zo in hun werk op dat ze de tijd vergeten, of dat ze uit enthousiasme te veel projecten tegelijkertijd aannemen. Je werkuren zijn echter iets wat je zelf in de hand hebt. Jij bent de persoon die beslist dat je om 7 uur ’s ochtends op je werk aanwezig bent en om 8 uur ’s avonds pas naar huis gaat. Het is OK om langer te blijven als een front-end project wat extra aandacht vraagt, maar veel overwerken is op de lange termijn niet gezond, omdat je bijvoorbeeld je focus en concentratie kan verliezen, of je houdt geen tijd over om te herstellen van een lange dag. Als je je hiervan bewust bent , dan zal je merken dat je je focus behoudt, wat je prestaties bevordert in een korter tijdbestek. Win-win!

Tip #2: Beweeg voldoende

Als je aan een front-end project werkt, gebruik je je hersenen intensief door alle connecties die het moet maken. Naderende deadlines kunnen voor stress zorgen, waardoor je hersenen extra adrenalines aanmaken om je van directe energie te voorzien om je project af te maken. Maar wist je ook dat adrenaline een hoop energie kan kosten als je er niet goed mee omgaat? Om goed met een grote hoeveelheid adrenaline om te gaan, is het belangrijk om het om te zetten in duurzame energie. Dit kan je doen door regelmatig te bewegen en te sporten. Sporten ruimt daarnaast je hoofd op, wat je helpt om je concentratie te behouden. Een fijn extraatje is dat je met sporten dopamine aanmaakt, wat bijdraagt aan je geluksgevoel.

Tip #3: Tune out

Door alle beschikbare technologie staan we in contact met elkaar. Dit is mooi en het kan je front-end werk versnellen. Onder developers zijn er meerdere communities zoals Github en Google-developers waar codes en leerprogramma’s worden gedeeld. Het is verleidelijk om altijd bereikbaar te zijn en je mail te openen als je thuis bent. Maar probeer je tijd te pakken om even uit te tunen als je weg bent van werk. Doe je telefoon en laptop uit en geniet van het moment. Doe een keertje helemaal niks.

Wist je dat: de allerbeste ideeën zijn ontstaan toen mensen niet aan het werk waren?
​Albert Einstein ontdekte zijn special relavitiy equation E=mc^2 toen hij uit het raam aan het staren was. Volgens hem, ‘is pure intelligentie geen kennis maar inbeeldingsvermogen.’

Stel je eens voor hoe front-end development verder kan ontwikkelen als iedere developer eens de tijd nam om even uit het raam te staren!

Tip #4: Praat met je manager

Het gebeurt de beste: je hebt bloed zweet en tranen in een front-end development project zitten en je ziet door de bomen het bos niet meer. Misschien uit je je zorgen wel bij vrienden of neem je je problemen mee naar huis. Probeer in zo’n geval wat tijd in te roosteren met je manager om dit te bespreken. In de meeste gevallen zijn je zorgen veel groter in je hoofd dan in de realiteit. Ervaring leert dat een gesprek met je manager een ander perspectief op je front-end development project kan bieden, wat een enorme opluchting zal zijn. Zo kan je weer fris verder en je prestaties verbeteren.

Tip #5: Bekijk je baan af en toe vanuit een ander perspectief

Werk-privé balans schiet er vaak bij in als je druk bent. Tijd vliegt en voordat je het weet vier je je  vijfjarige front-end development werkjubileum bij je huidige werkgever. Dit is iets moois om te koesteren, maar blijf wel scherp en bekijk je baan af en toe vanuit een ander perspectief. Ben je nog steeds op de hoogte van de laatste trends en tools bijvoorbeeld? En mocht je een hele gave functie tegenkomen, kan je daar dan zo aan de slag? Voor de complete checklist hebben we een online exclusive voor je klaargezet:

Lees: wanneer het tijd is om van front-end development baan te wisselen.

Tip #6: Huxley kan jou helpen om de baan met de perfecte werk-privé balans te vinden

De perfecte werk-privé balans verschilt per front-end developer, hangt af van je werkgever en van de bedrijfscultuur. Het lastige van werk-privé balans is dat je dit niet uit een vacature kan opmaken. Daarom is Huxley van toegevoegde waarde voor jou. We hebben een hechte relatie met onze opdrachtgevers, en door onze niche aanpak weten we precies welke front-end development banen er beschikbaar komen, nog voordat ze worden gepubliceerd. We nemen de tijd om jou goed te leren kennen, zodat jouw volgende opdracht of baan een perfecte match is tussen jou, je privéleven, je persoonlijkheid en je werkgever. Als je benieuwd bent naar onze huidige front-end functies, aarzel dan niet om meteen te kijken naar onze vacatures. Als je je ambities wilt bespreken, dan kan je ook contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Zoek vacatures

5 Tips om open source te gebruiken

10 okt 2019

Open source kan vele malen goedkoper zijn omdat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Het is daarnaast efficiënter en biedt veel developers een flexibele aanpak, omdat de keuzes uitgebreid zijn. Sommige bedrijven zijn echter terughoudend met het gebruiken door de risico’s die het met zich mee brengt.

Tags: TECHNOLOGY IT

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.

Hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt

22 aug 2019

Fintech beïnvloedt de wereld op verschillende manieren. Het is niet langer een ver van ons bed show. Fintech is de norm. Iedereen gebruikt finance tech solutions, zij het bewust of onbewust. Een tikkie sturen? Fintech. Apple pay? Fintech. Achteraf betalen? Fintech. Fintech oplossingen maken finance simpeler, makkelijker, transparanter. Maar niet alleen voor ons, ook in derde wereld landen. Hier lees je hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt. En dat kan zelfs zonder smartphone.

Onmisbaar: diversiteit en inclusie op de werkvloer

07 aug 2019

Veel organisaties hebben diversiteit en inclusie hoog op de agenda staan. Een diverse samenstelling van het personeel en een inclusieve organisatie zijn belangrijk voor het imago van organisaties, maar ook voor de tevredenheid en veiligheid van werknemers. Wat houdt het precies in en welke stappen kunnen organisaties zetten voor het creëren van diversiteit op de werkvloer en een inclusieve organisatie?