Do’s bij een eerste sollicitatiegesprek

De meeste mensen zijn zenuwachtig voor hun eerste sollicitatiegesprek. En dat is niet gek; zeker als ze de nieuwe baan graag willen. Een goede eerste indruk is enorm belangrijk. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de eerste indruk zeer bepalend is voor het verloop van de rest van de sollicitatieprocedure. 

Hoe zorg je dat je goed voor de dag komt bij jouw eerste sollicitatiegesprek? Huxley's recruiters geven jou de beste tips.

Kom op tijd

Voor de meeste mensen is dit (hopelijk) vanzelfsprekend. Te laat komen staat erg onprofessioneel en verpest gelijk je kans op een goede eerste indruk. Ga op tijd van huis en houd met je planning rekening met eventuele barrières.

Goed voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je zelfverzekerd antwoord kan geven op de vragen die worden gesteld. Door je goed voor te bereiden op kritische vragen heb je al een streepje voor. Wij schreven al eerder een blog over de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Heel verstandig om deze even goed door te nemen.

Zorg dat je er verzorgd uitziet

Een verzorgd uiterlijk is heel bepalend voor de eerste indruk. Strijk je kleren, zorg voor een frisse adem, was je haar en draag een outfit waar jij je comfortabel in voelt, maar die passend is voor een sollicitatiegesprek.

Wees eerlijk

Het is erg belangrijk om eerlijk antwoord te geven op de vragen die worden gesteld. Een leugentje op bestwil is niet zo verstandig tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak komt het toch uit en dan kun je fluiten naar je nieuwe baan.

Stel zelf goede vragen

Bereid een aantal goede vragen voor die je wilt stellen tijdens het gesprek. Men zal zeker op prijs stellen dat je interesse toont in de organisatie en dat je je best doet om de functie en organisatie goed in kaart te brengen. In een eerdere blog besteedde we hier al aandacht aan. Lees hier een aantal voorbeelden van vragen die jij kunt stellen.

Zet je telefoon op stil

Een klassieke fout, maar het is natuurlijk heel gênant als je telefoon tijdens het gesprek afgaat. Zet hem op vliegtuigstand of het liefst helemaal uit.

COVID-19 Update

23 mrt 2020

Onze missie - de juiste mensen samenbrengen om te bouwen aan de toekomst – is nooit belangrijker geweest dan vandaag de dag.

Onmisbaar: diversiteit en inclusie op de werkvloer

07 aug 2019

Veel organisaties hebben diversiteit en inclusie hoog op de agenda staan. Een diverse samenstelling van het personeel en een inclusieve organisatie zijn belangrijk voor het imago van organisaties, maar ook voor de tevredenheid en veiligheid van werknemers. Wat houdt het precies in en welke stappen kunnen organisaties zetten voor het creëren van diversiteit op de werkvloer en een inclusieve organisatie?

Het gebruik van Big Data binnen de bouwindustrie

24 okt 2019

In de bouwindustrie is Big Data een groeiend fenomeen. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om big data in te zetten bij het bouwproces van gebouwen bruggen wegen enzovoorts. Lees hier meer over het gebruik van Big Data in de bouwindustrie.

Millennials en CEO’s, een gouden team

22 okt 2019

Zou je een millennial of generatie z-er naast een CEO zetten? Misschien is het wel een gouden team. Als expert op het gebied van arbeidsbemiddeling geeft Huxley inzicht in de wereld van leiderschap en generatie verschillen en brengt perspectief om de kloof te dichten.