Vragen die je zelf moet stellen bij een sollicitatiegesprek

Eerder schreven we al een blog over de meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Natuurlijk is het belangrijk om je antwoorden op deze vragen voor te bereiden, maar het is ook verstandig om zelf vragen te stellen. We zetten een aantal vragen voor je op een rij die je kunt gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek.

Hoe beschrijven jullie de ideale kandidaat voor deze positie?

Een goede vraag om te stellen, zodat je erachter kunt komen of jij voor hun de ideale kandidaat bent of dat je eventuele skills nog mist. Wees hier altijd eerlijk over.  Je kunt natuurlijk altijd aangeven dat je bereid bent om bepaalde opleidingen of cursussen te volgen.

Hoe is deze functie ontstaan?

Een goed vraag om erachter te komen waarom de functie openstaat en wat er van jou verwacht wordt bij het vervullen van de functie.

Hoe zou u de cultuur van het bedrijf omschrijven?

Altijd goed om interesse te tonen in de cultuur van het bedrijf. Je brengt het grootste deel van je tijd door aan werken, daarom moet de cultuur en de collega’s goed bij je passen. Door deze vraag te stellen zal je daar waarschijnlijk een goed beeld bij krijgen.

Wat zijn de ontwikkelmogelijkheden binnen het bedrijf?

Een hele goede vraag, omdat je natuurlijk altijd wil weten of er mogelijkheden zijn om door te ontwikkelen binnen het bedrijf. Daarnaast laat je hiermee natuurlijk ook zien dat je bereid bent hard te werken en mee wilt groeien met het bedrijf.

Hoe zien mijn werkzaamheden er het komende half jaar uit?

Je wil uiteraard een indicatie hebben van de werkzaamheden die je gaat doen. Door deze vraag, vraag je om een concreet beeld van hetgeen de bedoeling is. 

Wat zijn de volgende stappen in de procedure?

Niet altijd geven de bedrijven aan wat het proces is van de sollicitatie. Vraag daarom altijd aan het einde van het gesprek wat de volgende stappen zijn tijdens de procedure.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onze consultants kunnen jou wellicht helpen in jouw zoektocht naar een nieuwe baan in Engineering, Banking & Financial services of IT. Bij een eventueel sollicitatieproces zullen ze jou van begin tot het eind begeleiden. Dus ook bij de voorbereiding van jouw gesprek(ken). Laat hieronder een bericht achter en eventueel jouw CV, zodat wij contact met jou kunnen opnemen.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.

Zo belangrijk is een goede ergonomische werkomgeving

16 okt 2019

Er wordt veel aandacht besteedt aan het reduceren van stress, het bewaken van een gezonde werk-prive balans, maar als het gaat om een gezonde werkomgeving is ergonomie een vaak ondergeschoven kindje. Wat is ergonomie en waarom is een goede ergonomische werkomgeving zo belangrijk? Je leest het in dit artikel.

Wat zegt een vacature echt?

20 nov 2019

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?

Onmisbaar: diversiteit en inclusie op de werkvloer

07 aug 2019

Veel organisaties hebben diversiteit en inclusie hoog op de agenda staan. Een diverse samenstelling van het personeel en een inclusieve organisatie zijn belangrijk voor het imago van organisaties, maar ook voor de tevredenheid en veiligheid van werknemers. Wat houdt het precies in en welke stappen kunnen organisaties zetten voor het creëren van diversiteit op de werkvloer en een inclusieve organisatie?