Wat is employer branding en waarom is het belangrijk?

Talent aantrekken is belangrijk, maar talent behouden is nog belangrijker. Employer branding wordt op verschillende manieren bekeken. Enerzijds ligt de focus op de huidige medewerkers, anderzijds ligt de focus op toekomstige medewerkers. Door middel van employer branding zetten bedrijven hun bedrijfscultuur op de kaart en creëren ze een meerwaarde voor de doelgroep, met als doel het behouden van  huidige medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en een algemeen sterk bedrijfsimago op gebied van werkgeverschap.

1. Waarom is employer branding belangrijk?
2. Wij doen nog niks met employer branding, waar moeten we beginnen?
3. Hulp nodig bij het vinden van nieuwe kandidaten?

Waarom is employer branding belangrijk?

Sollicitanten hechten veel waarde aan het imago van hun potentiele nieuwe werkgever. Bovendien zorgt een sterk werkgeversmerk voor een algemeen beter imago van een bedrijf. Door employer branding goed in te zetten weten potentiele werknemers in wat voor een bedrijfscultuur ze terecht komen. Hierdoor kunnen kandidaten sneller beoordelen of er een fit is tussen henzelf en de bedrijfscultuur van de nieuwe werkgever. Indirect kan dat zorgen voor een kortere wervingstijd van nieuwe kandidaten, het bereiken van latente werkzoekenden en kwalitatief betere kandidaten.

Wij doen nog niks met employer branding, waar moeten we beginnen?

Veel bedrijven zien op een gegeven moment de noodzaak om ‘wat te doen’ met employer branding. Hieronder hebben wij een aantal stappen omschreven, die je kunt doorlopen om binnen jouw bedrijf je employer branding te optimaliseren.

Stap 1. De eerste stap is erachter te komen wat de huidige stand van zaken is omtrent employer branding. Bekijk jouw bedrijf online, kijk wat erover je gezegd wordt en doe een (anonieme) enquête onder de huidige werknemers.

Stap 2. Zorg er vervolgens voor dat de organisatie een helder beeld heeft over het gewenste imago en in hoeverre men daar nu van afstaat. Wanneer dit goed in beeld gebracht is kan men een merkstrategie ontwikkelen.

Stap 3. Breng vervolgens helder in kaart wat de voordelen zijn van het werken bij jouw bedrijf door middel van een employee value proposition (EPV). Hiermee breng je naast een mooi salaris en goede arbeidsvoorwaarden ook in kaart hoe zij hun eigen groei, ontwikkeling en plannen bij de organisatie kunnen waarmaken.

Stap 4. Zorg dat de huidige medewerkers de visie en missie van het merk uitdragen door ze te stimuleren om bijvoorbeeld informatie over de organisatie op hun eigen kanalen (zoals LinkedIn) te laten delen.

Stap 5. Evalueer continu wat de huidige stand van zaken is en op welk gebied er eventueel bijgeschaafd moet worden om het gewenste imago te halen en/of behouden.

Hulp nodig bij het vinden van nieuwe kandidaten?

Deze aanpak geeft al een mooie zet in de goede richting. Toch blijft het vaak lastig om de beste nieuwe kandidaten te vinden voor openstaande functies. Huxley helpt organisatie daar graag mee. Heb jij hulp nodig? Neem contact met ons.

Zo stel je een goed functieprofiel op!

05 sep 2019

Een slecht functieprofiel kan kandidaten aantrekken die niet geschikt zijn voor de functie. Het is dus van groot belang om zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven waar je naar op zoekt bent, hoe de ideale kandidaat eruitziet en wat de kandidaat voor een werkzaamheden gaat doen.

Top skills om in fintech te werken

04 sep 2019

Artificial intelligence en distributed ledgers als blockchain zijn de bouwstenen van fintech. Er kunnen echter professionals met verschillende achtergronden in fintech werken. Welke skills heb je nodig om hier te excelleren?

Millennials en CEO’s, een gouden team

22 okt 2019

Zou je een millennial of generatie z-er naast een CEO zetten? Misschien is het wel een gouden team. Als expert op het gebied van arbeidsbemiddeling geeft Huxley inzicht in de wereld van leiderschap en generatie verschillen en brengt perspectief om de kloof te dichten.

Wat is geo-engineering en gaat het ons klimaat redden?

11 sep 2019

De term geo-engineering zien we steeds vaker opduiken in de media. Wat is geo-engineering eigenlijk? Kan geo-engineering het klimaat redden en wat zijn de risico’s? Je leest het in ons nieuwe artikel.