Wat is employer branding en waarom is het belangrijk?

Talent aantrekken is belangrijk, maar talent behouden is nog belangrijker. Employer branding wordt op verschillende manieren bekeken. Enerzijds ligt de focus op de huidige medewerkers, anderzijds ligt de focus op toekomstige medewerkers. Door middel van employer branding zetten bedrijven hun bedrijfscultuur op de kaart en creëren ze een meerwaarde voor de doelgroep, met als doel het behouden van  huidige medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en een algemeen sterk bedrijfsimago op gebied van werkgeverschap.

1. Waarom is employer branding belangrijk?
2. Wij doen nog niks met employer branding, waar moeten we beginnen?
3. Hulp nodig bij het vinden van nieuwe kandidaten?

Waarom is employer branding belangrijk?

Sollicitanten hechten veel waarde aan het imago van hun potentiele nieuwe werkgever. Bovendien zorgt een sterk werkgeversmerk voor een algemeen beter imago van een bedrijf. Door employer branding goed in te zetten weten potentiele werknemers in wat voor een bedrijfscultuur ze terecht komen. Hierdoor kunnen kandidaten sneller beoordelen of er een fit is tussen henzelf en de bedrijfscultuur van de nieuwe werkgever. Indirect kan dat zorgen voor een kortere wervingstijd van nieuwe kandidaten, het bereiken van latente werkzoekenden en kwalitatief betere kandidaten.

Wij doen nog niks met employer branding, waar moeten we beginnen?

Veel bedrijven zien op een gegeven moment de noodzaak om ‘wat te doen’ met employer branding. Hieronder hebben wij een aantal stappen omschreven, die je kunt doorlopen om binnen jouw bedrijf je employer branding te optimaliseren.

Stap 1. De eerste stap is erachter te komen wat de huidige stand van zaken is omtrent employer branding. Bekijk jouw bedrijf online, kijk wat erover je gezegd wordt en doe een (anonieme) enquête onder de huidige werknemers.

Stap 2. Zorg er vervolgens voor dat de organisatie een helder beeld heeft over het gewenste imago en in hoeverre men daar nu van afstaat. Wanneer dit goed in beeld gebracht is kan men een merkstrategie ontwikkelen.

Stap 3. Breng vervolgens helder in kaart wat de voordelen zijn van het werken bij jouw bedrijf door middel van een employee value proposition (EPV). Hiermee breng je naast een mooi salaris en goede arbeidsvoorwaarden ook in kaart hoe zij hun eigen groei, ontwikkeling en plannen bij de organisatie kunnen waarmaken.

Stap 4. Zorg dat de huidige medewerkers de visie en missie van het merk uitdragen door ze te stimuleren om bijvoorbeeld informatie over de organisatie op hun eigen kanalen (zoals LinkedIn) te laten delen.

Stap 5. Evalueer continu wat de huidige stand van zaken is en op welk gebied er eventueel bijgeschaafd moet worden om het gewenste imago te halen en/of behouden.

Hulp nodig bij het vinden van nieuwe kandidaten?

Deze aanpak geeft al een mooie zet in de goede richting. Toch blijft het vaak lastig om de beste nieuwe kandidaten te vinden voor openstaande functies. Huxley helpt organisatie daar graag mee. Heb jij hulp nodig? Neem contact met ons.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.

Millennials en CEO’s, een gouden team

22 okt 2019

Zou je een millennial of generatie z-er naast een CEO zetten? Misschien is het wel een gouden team. Als expert op het gebied van arbeidsbemiddeling geeft Huxley inzicht in de wereld van leiderschap en generatie verschillen en brengt perspectief om de kloof te dichten.

Zo belangrijk is een goede ergonomische werkomgeving

16 okt 2019

Er wordt veel aandacht besteedt aan het reduceren van stress, het bewaken van een gezonde werk-prive balans, maar als het gaat om een gezonde werkomgeving is ergonomie een vaak ondergeschoven kindje. Wat is ergonomie en waarom is een goede ergonomische werkomgeving zo belangrijk? Je leest het in dit artikel.

Hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt

22 aug 2019

Fintech beïnvloedt de wereld op verschillende manieren. Het is niet langer een ver van ons bed show. Fintech is de norm. Iedereen gebruikt finance tech solutions, zij het bewust of onbewust. Een tikkie sturen? Fintech. Apple pay? Fintech. Achteraf betalen? Fintech. Fintech oplossingen maken finance simpeler, makkelijker, transparanter. Maar niet alleen voor ons, ook in derde wereld landen. Hier lees je hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt. En dat kan zelfs zonder smartphone.