5 handige dingen om te vragen op je eerste werkdag

De eerste dag op je nieuwe werk kan aanvoelen alsof je weer voor het eerst naar school gaat; het gaat vaak gepaard met een gevoel van enthousiasme en spanning. We hebben onlangs een lijst met tips samengesteld zodat je een onuitwisbare indruk maakt op je eerste dag, en een van die tips was om de juiste vragen te stellen. Om je te helpen geven we je 5 vragen cadeau, zodat je die alvast in de pocket hebt.

1. Hoe communiceren jullie het liefst? Per e-mail of persoonlijk?

Het kan zijn dat het hele team vooral per e-mail communiceert, of dat het per individu verschilt. Sommige mensen vinden het fijner om juist persoonlijk contact te hebben als ze iets moeten regelen, en anderen vinden het prettig als ze alles op e-mail hebben staan zodat ze er direct follow up aan kunnen geven. Als je meteen weet hoe je team het liefst communiceert dan kan je direct en effectief aan de slag.

2. Wat zijn de grootste projecten waar ik op dit moment van moet weten?

Er is een redelijke kans dat je manager je niet op je eerste dag opzadelt met alle deadlines, maar het is wel een goed idee om te weten aan welke projecten er het meest gewerkt wordt op het moment. Je moet een hoop onthouden, dus de fijnere details komen later, maar het is altijd slim om te weten wat er loopt.

3. Wie zijn de stakeholders waar ik het beste meteen contact mee kan opnemen?

Iedere baan heeft natuurlijk andere stakeholders. Als je in een multinational werkt dan heb je wellicht stakeholders die over de hele wereld zitten, en als je voor een kleiner kantoor werkt dan zijn het misschien 2 personen die bij jou in dezelfde ruimte zitten. Ongeacht je situatie is het goed om te weten met wie je regelmatig contact zal onderhouden en het initiatief te nemen zo snel mogelijk calls en meetings in te plannen. Dit geeft je een goede start en laat een proactieve houding zien.

4. Wat zijn de 5-10 dingen die je graag wilt dat ik bereik in mijn eerste week?

Het is best lastig om te voorspellen wat er van je verwacht wordt in je eerste week; soms krijg je wat ruimte om een goede basis neer te zetten door eerst de basale dingen te regelen. Sommigen worden meteen in het diepe gegooid en krijgen direct taken toebedeeld. In welke situatie je je ook bevind is het handig om alvast te weten wat de korte termijn doelen zijn die van je verwacht worden zodat je op goede voet start.

5. Hoe worden mijn prestaties beoordeeld?

Het is echt handig hier zo snel mogelijk achter te komen. Plan meteen een meeting met je manager in om dit te bespreken. Heb je bijvoorbeeld targets die je moet halen? Is er een specifiek performance programma? Elk bedrijf is anders, maar je wilt natuurlijk wel graag weten wat je doelen zijn en hoe die gemeten worden.

Huxley’s consultants zijn er om je bij elke stap in je zoektocht naar een nieuwe baan te begeleiden, tot en met dat je bij je nieuwe werk zit. Om meer hierover te weten te komen, neem je direct contact met ons op!

Open Banking: het gebruik van API’s in de financiële dienstverlening

15 jul 2019

De opkomst van Open Banking speelt een belangrijke rol bij de digital transformaties bij banken en andere financiële instellingen. Wat zijn API’s eigenlijk en op wat voor een manier worden ze ingezet bij digitale transformaties?

Millennials en CEO’s, een gouden team

22 okt 2019

Zou je een millennial of generatie z-er naast een CEO zetten? Misschien is het wel een gouden team. Als expert op het gebied van arbeidsbemiddeling geeft Huxley inzicht in de wereld van leiderschap en generatie verschillen en brengt perspectief om de kloof te dichten.

Zo maak je je werkdag efficiënt

21 aug 2019

Help! Je hebt 100 dingen op je to-do-list en oneindig veel meetings deze week op de planning. Hoe ga je dat allemaal redden zonder de hele tijd achter de feiten aan te lopen? Wij geven je een aantal tips om je werkdag zo efficiënt mogelijk in te delen.

Aan de slag als freelance engineer

14 aug 2019

Als je houdt van techniek, het oplossen van problemen en niet bang bent om voor jezelf aan de slag te gaan, kan het werk als freelance engineering consultant een geweldige kans voor jou zijn. Dat niet alleen, er is een hele grote vraag naar engineering professionals. Ofwel, veel kansen om mooie stappen te maken in jouw carrière.