5 handige dingen om te vragen op je eerste werkdag

De eerste dag op je nieuwe werk kan aanvoelen alsof je weer voor het eerst naar school gaat; het gaat vaak gepaard met een gevoel van enthousiasme en spanning. We hebben onlangs een lijst met tips samengesteld zodat je een onuitwisbare indruk maakt op je eerste dag, en een van die tips was om de juiste vragen te stellen. Om je te helpen geven we je 5 vragen cadeau, zodat je die alvast in de pocket hebt.

1. Hoe communiceren jullie het liefst? Per e-mail of persoonlijk?

Het kan zijn dat het hele team vooral per e-mail communiceert, of dat het per individu verschilt. Sommige mensen vinden het fijner om juist persoonlijk contact te hebben als ze iets moeten regelen, en anderen vinden het prettig als ze alles op e-mail hebben staan zodat ze er direct follow up aan kunnen geven. Als je meteen weet hoe je team het liefst communiceert dan kan je direct en effectief aan de slag.

2. Wat zijn de grootste projecten waar ik op dit moment van moet weten?

Er is een redelijke kans dat je manager je niet op je eerste dag opzadelt met alle deadlines, maar het is wel een goed idee om te weten aan welke projecten er het meest gewerkt wordt op het moment. Je moet een hoop onthouden, dus de fijnere details komen later, maar het is altijd slim om te weten wat er loopt.

3. Wie zijn de stakeholders waar ik het beste meteen contact mee kan opnemen?

Iedere baan heeft natuurlijk andere stakeholders. Als je in een multinational werkt dan heb je wellicht stakeholders die over de hele wereld zitten, en als je voor een kleiner kantoor werkt dan zijn het misschien 2 personen die bij jou in dezelfde ruimte zitten. Ongeacht je situatie is het goed om te weten met wie je regelmatig contact zal onderhouden en het initiatief te nemen zo snel mogelijk calls en meetings in te plannen. Dit geeft je een goede start en laat een proactieve houding zien.

4. Wat zijn de 5-10 dingen die je graag wilt dat ik bereik in mijn eerste week?

Het is best lastig om te voorspellen wat er van je verwacht wordt in je eerste week; soms krijg je wat ruimte om een goede basis neer te zetten door eerst de basale dingen te regelen. Sommigen worden meteen in het diepe gegooid en krijgen direct taken toebedeeld. In welke situatie je je ook bevind is het handig om alvast te weten wat de korte termijn doelen zijn die van je verwacht worden zodat je op goede voet start.

5. Hoe worden mijn prestaties beoordeeld?

Het is echt handig hier zo snel mogelijk achter te komen. Plan meteen een meeting met je manager in om dit te bespreken. Heb je bijvoorbeeld targets die je moet halen? Is er een specifiek performance programma? Elk bedrijf is anders, maar je wilt natuurlijk wel graag weten wat je doelen zijn en hoe die gemeten worden.

Huxley’s consultants zijn er om je bij elke stap in je zoektocht naar een nieuwe baan te begeleiden, tot en met dat je bij je nieuwe werk zit. Om meer hierover te weten te komen, neem je direct contact met ons op!

Fintech trends die je op dit moment moet weten

23 sep 2019

If you can’t beat them, join them.’ Innovatie is het sleutelwoord om competitief te blijven in fintech. Denk bijvoorbeeld aan cybersecurity, open banking, regtech, blockchain en AI. Een rapport van PWC wijst uit dat 88% van de financiële instituten gelooft dat ze hun business kunnen verliezen aan innovators. Meer dan de helft heeft daarom ook disruptie opgenomen in hun strategie. Hier gaat het om samenwerken met fintech innovators en 30% investeert in AI. De onderstaande trends zijn trends die goed in de gaten moeten worden gehouden de komende tijd.

Tags: TECHNOLOGY IT

Top skills om in fintech te werken

04 sep 2019

Artificial intelligence en distributed ledgers als blockchain zijn de bouwstenen van fintech. Er kunnen echter professionals met verschillende achtergronden in fintech werken. Welke skills heb je nodig om hier te excelleren?

Zo belangrijk is een goede ergonomische werkomgeving

16 okt 2019

Er wordt veel aandacht besteedt aan het reduceren van stress, het bewaken van een gezonde werk-prive balans, maar als het gaat om een gezonde werkomgeving is ergonomie een vaak ondergeschoven kindje. Wat is ergonomie en waarom is een goede ergonomische werkomgeving zo belangrijk? Je leest het in dit artikel.

5 Tips om open source te gebruiken

10 okt 2019

Open source kan vele malen goedkoper zijn omdat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Het is daarnaast efficiënter en biedt veel developers een flexibele aanpak, omdat de keuzes uitgebreid zijn. Sommige bedrijven zijn echter terughoudend met het gebruiken door de risico’s die het met zich mee brengt.

Tags: TECHNOLOGY IT