Ontslag nemen, zo doe je dat

De baan van je dromen is op je pad gekomen, je bent toe aan een sabbatical, je zit niet op je plek bij je huidige baan.. welke reden dan ook, ontslag nemen blijft altijd een lastig moment. Het klinkt als iets simpels, maar het is vaak complexer dan gedacht. Wil jij op een professionele manier je ontslag indienen? Lees dan verder.

 

Hou het persoonlijk

Ook al is het vaak een lastig gesprek, telefonisch of via de mail je ontslag indienen is verre van professioneel. Geef aan je manager aan dat je graag een een-op-een gesprek wilt en zorg dat hij/zij de eerste is die het hoort. Je wil uiteraard niet dat het per ongeluk via een collega bij je manager terecht komt.

 

Schrijf een ontslagbrief
Vertellen dat je vertrekt is de eerste stap, maar dan is je ontslag nog niet officieel. Hiervoor moet je een formele ontslagbrief indienen. Een contract is namelijk een rechtsgeldig document wat formeel ontbonden dient te worden. Er staan op het internet veel voorbeelden van ontslagbrieven die je kunt gebruiken. Een persoonlijke noot toevoegen kan je helpen bij het achterlaten van een goede indruk.

 

Kijk goed naar wat er in je contract staat
Neem je contract voor het ontslaggesprek goed door. Vaak heb je te maken met een opzegtermijn van een of twee maanden. Ga je bij een concurrent aan de slag? Check dan of er een concurrentiebeding in je contract staat. Dit kan namelijk zeer nadelige gevolgen hebben.

 

Wees professioneel
Het kan natuurlijk voorkomen dat je om bepaalde redenen niet tevreden bent over je werk of over je werkgever. Het heeft alleen vrij weinig zin om je daarover uit te laten tegenover je collega’s. Geef liever aan dat je “niet helemaal op je plek zit” en dat iets anders (bijvoorbeeld je nieuwe baan) beter bij jouw ambities past. Laat je dus niet uit over eventuele onenigheden en ergerpunten.
Zoals we eerder al zeiden heb je vaak te maken met een opzegtermijn. Dit betekent dat je de laatste maand(en) nog voor je huidige werkgever zal werken. Probeer ook professioneel te zijn tijdens deze maanden en je werk netjes en goed af te ronden.


Vraag je leidinggevende om een referentie
Het is altijd goed om goede referenties te hebben van managers of directe collega’s. Tijdens sollicitatieprocedures wordt hier geregeld naar gevraagd. Zeker als je op zoek gaat naar een nieuwe baan na je ontslag is het dus zeker iets om achteraan te gaan.
Regel de administratieve zaken rondom je ontslag
Maak goede afspraken over wat er gebeurt met de resterende vakantiedagen en zorg voor een goede overdracht van alle belangrijke informatie en documenten voor jouw opvolger.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in Banking & Financial Services, IT, Supply Chain of Engineering? Neem dan een kijkje bij onze openstaande vacatures.

 

Aan de slag als freelance engineer

14 aug 2019

Als je houdt van techniek, het oplossen van problemen en niet bang bent om voor jezelf aan de slag te gaan, kan het werk als freelance engineering consultant een geweldige kans voor jou zijn. Dat niet alleen, er is een hele grote vraag naar engineering professionals. Ofwel, veel kansen om mooie stappen te maken in jouw carrière.

Zo maak je je werkdag efficiënt

21 aug 2019

Help! Je hebt 100 dingen op je to-do-list en oneindig veel meetings deze week op de planning. Hoe ga je dat allemaal redden zonder de hele tijd achter de feiten aan te lopen? Wij geven je een aantal tips om je werkdag zo efficiënt mogelijk in te delen.

Open Banking: het gebruik van API’s in de financiële dienstverlening

15 jul 2019

De opkomst van Open Banking speelt een belangrijke rol bij de digital transformaties bij banken en andere financiële instellingen. Wat zijn API’s eigenlijk en op wat voor een manier worden ze ingezet bij digitale transformaties?

Top skills om in fintech te werken

04 sep 2019

Artificial intelligence en distributed ledgers als blockchain zijn de bouwstenen van fintech. Er kunnen echter professionals met verschillende achtergronden in fintech werken. Welke skills heb je nodig om hier te excelleren?