Wat is de open source community en wat zijn de voordelen ervan?

Linux Kernel, Ubuntu, Kubernetes en MySQL, is een kleine greep aan open source programma’s waar hele communities omheen bestaan. Wat is een open source community eigenlijk? Hoe is dit ontstaan? En hoe komt het dat developers wereldwijd zo goed samen werken? Huxley gaat verder in op de open source community en de voordelen ervan.

Richard Stallman, de grondlegger van open source

Richard Stallman was net afgestudeerd van Harvard toen hij in 1971 bij het MIT Artificial Intelligence Lab kwam werken. Developers werkten nauw samen aan nieuwe tech oplossingen en hardware waaronder de eerste Emacs. Begin jaren 80 begon het tij te keren. Producenten hielden steeds vaker stukken code achter en vroegen om betaalde licenties. Het MIT Artificial Intelligence Lab kon niet langer bestaan. Richard Stallman bleef achter, maar met een missie: volgens hem zou software altijd en overal voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Software moest geen eigenaar hebben. Het idee van open source was geboren.

Van GNU project naar vandaag

Richard Stallman startte het GNU project, waar software voor iedereen toegankelijk moest zijn. Vanaf 1985 nam open source een enorme vlucht. In 1990 werd het gecombineerd met Linux maar de echte vlucht kwam pas met Netscape en Mozilla Firefox eind jaren ’90. Inmiddels bestaat er de Linux Foundation, een oase aan open source. Vanuit het open source idee zijn steeds meer developers open source communities begonnen. Github, Redhat en SoapUI zijn een kleine greep uit de selectie. Ook de grote bedrijven die eerst geen code deelden zijn om. Zo is Microsoft heel actief in het delen van verschillende open source projecten. Sommige bedrijven zijn nog wel voorzichtig in het gebruiken van open source. Zeker als het gaat om het implementeren van kleine stukjes code in een al bestaande grote IT architectuur.

De voordelen van open source

  1. Vind het wiel niet opnieuw uit

Door de developer deel economie hoef je niet opnieuw stukken code te ontwerpen. Er bestaat zoveel dat een kleine aanpassing vaak al genoeg is om het in je architectuur te kunnen implementeren. Zo hoef je niet meer het wiel opnieuw uit te vinden.

Ben je op zoek naar de beste open source websites? Je vindt ze hier.

  1. Continue verbetering

Developers over de hele wereld werken dag en nacht aan open source. Stukken code worden uitgebreid, verbeterd en gedeeld. Maar niet zonder goedkeuring van de community. Dit is het mooie van open source. Het controleert elkaar. Deze continue verbetering is een win-win voor zowel bedrijven als voor developers zelf, omdat je naast continu blijft verbeteren ook continu blijft leren. Apache biedt zelfs mentoren aan voor developers die nog meer uit zichzelf willen halen!

  1. Source code op maat

Doordat open source zo toegankelijk is en je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden kan je gemakkelijk een stukje code uitbreiden. Door een extra plug-in maak je source code op maat zodat het goed in je IT architectuur past.

  1. Werken aan verschillende projecten

De wereld van open source biedt een enorm scala aan developer projecten. Je kunt aan verschillende projecten tegelijk werken, of wisselen, de keuze is aan jou. Door de hoeveelheid aan beschikbare kennis kan je je developer carrière een enorme boost geven.

Zit je op dit moment verlegen om development projecten of zoek je een vaste functie? Huxley’s netwerk biedt jou toegang tot de mooiste opdrachtgevers in heel Nederland. Bespreek je ambities geheel vrijblijvend en gun jezelf de kans om je carrière naar een hoger niveau te tillen, dichter bij huis te werken of meer balans te vinden. Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.

Het gebruik van Big Data binnen de bouwindustrie

24 okt 2019

In de bouwindustrie is Big Data een groeiend fenomeen. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om big data in te zetten bij het bouwproces van gebouwen bruggen wegen enzovoorts. Lees hier meer over het gebruik van Big Data in de bouwindustrie.

Wat is geo-engineering en gaat het ons klimaat redden?

11 sep 2019

De term geo-engineering zien we steeds vaker opduiken in de media. Wat is geo-engineering eigenlijk? Kan geo-engineering het klimaat redden en wat zijn de risico’s? Je leest het in ons nieuwe artikel.

Fintech trends die je op dit moment moet weten

23 sep 2019

If you can’t beat them, join them.’ Innovatie is het sleutelwoord om competitief te blijven in fintech. Denk bijvoorbeeld aan cybersecurity, open banking, regtech, blockchain en AI. Een rapport van PWC wijst uit dat 88% van de financiële instituten gelooft dat ze hun business kunnen verliezen aan innovators. Meer dan de helft heeft daarom ook disruptie opgenomen in hun strategie. Hier gaat het om samenwerken met fintech innovators en 30% investeert in AI. De onderstaande trends zijn trends die goed in de gaten moeten worden gehouden de komende tijd.

Tags: TECHNOLOGY IT