Hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt

Fintech beïnvloedt de wereld op verschillende manieren. Het is niet langer een ver van ons bed show. Fintech is de norm. Iedereen gebruikt finance tech solutions, zij het bewust of onbewust. Een tikkie sturen? Fintech. Apple pay? Fintech. Achteraf betalen? Fintech. Fintech oplossingen maken finance simpeler, makkelijker, transparanter. Maar niet alleen voor ons, ook in derde wereld landen. Hier lees je hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt. En dat kan zelfs zonder smartphone.

Bankieren zonder bankrekening

Als je een onderneming wilt starten heb je een bankrekening nodig. Maar in sommige gebieden van de wereld is het bezitten van een bankrekening niet altijd vanzelfsprekend. Finance en tech speler Empay lost dit probleem op. Je kunt met je telefoon, en dat kan een simpele Nokia zijn, geld transacties beheren. Dit geeft niet alleen vertrouwen, het geeft kansarme mensen ook de kans om een bedrijf te starten of ergens in dienst te gaan en salaris te ontvangen. Zo kunnen ze aan een beter bestaan te werken.

Bankieren zonder bankrekening en ID

In 2018 telde de wereld 68.5 miljoen vluchtelingen die door oorlog of armoede noodgedwongen huis en haard moesten verlaten. Velen hadden het heel goed, waren bijvoorbeeld dokter of engineer. In hun nieuwe thuisland hebben ze soms niet eens een ID, of verblijfsstatus. Dit brengt deze groep in grote moeilijkheden, terwijl de meest succesvolle startups juist door immigranten of hun kinderen begonnen zijn. In Groot Brittannië bijvoorbeeld, zijn er alleen al 1.5 miljoen mensen die zogenoemd ‘unbanked’ zijn. Blockchain technologie en bedrijven als Doreming geeft ze hun identiteit terug. Door deze groep in staat te stellen om geld te verdienen kunnen ze weer op eigen benen staan, wat niet alleen hen, maar de hele samenleving helpt.

Wil je meer weten over hoe fintech zich ontwikkeld en ben je benieuwd naar wat je kan verdienen als developer in fintech? Download ons laatste rapport.

Download developers in fintech rapport

Startkapitaal voor startups

Als startup is het soms lastig om aan een startkapitaal te komen. Traditionele banken hangen zich op aan complexe leenstelsels die weken duren om af te sluiten. Hier zagen fintechs als Iwoca en Funding Circle een gat om op te vullen. Op basis van o.a data analyse maken deze fintechs lenen toegankelijker, sneller en transparanter. Funding Circle heeft inmiddels al meer dan 3.5 biljoen aan leningen uitstaan, in landen als Nederland, Duitsland, Amerika en Groot Brittannië. Dit creëert ruimte voor groei en extra banen en heeft zo een positieve invloed op de economie.

De tijd van traditionele banken voorbij

Bovenstaande factoren zijn maar een greep uit de selectie in hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt. Met verbeterde cybersecurity, persoonlijke klant ervaring en transparantie lijken traditionele banken overbodig. Maar het kapitaal bij de grote spelers moet niet onderschat worden. Zo zijn ze in staat om meerdere verschillende innovaties te testen en daar hun services mee te verbeteren. Innovation labs zorgen voor een verschuiving in de traditionele bancaire wereld en veranderen de grote spelers in fintech multinationals.

Huxley en fintech

Huxley heeft meer dan 25 jaar ervaring in de wereld van arbeidsbemiddeling. We beschikken over een groot netwerk in de financiële en technologische sector, en hebben een sterke band met onze opdrachtgevers. Door onze niche aanpak weten we precies welke uitdagingen er komen, en kunnen we jou daar exclusieve toegang tot bieden. Zit je om een nieuwe opdracht verlegen, of wil je net als in dit artikel werken aan de mooiste IT oplossingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om je ambities te bespreken of kijk direct bij onze vacatures.

Is veerkracht in plaats van intelligentie de sleutel tot succes in je carrière?

01 jul 2019

Vandaag de dag is ieders werkomgeving omgeven door technologie en de veranderingen van dien. Succes wordt nu bepaald door het herkennen van deze veranderingen en om te gaan met deze factoren. De afgelopen jaren is veerkracht daarom een belangrijke factor geworden voor werkgevers

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Top skills om in fintech te werken

04 sep 2019

Artificial intelligence en distributed ledgers als blockchain zijn de bouwstenen van fintech. Er kunnen echter professionals met verschillende achtergronden in fintech werken. Welke skills heb je nodig om hier te excelleren?

Wat is de open source community en wat zijn de voordelen ervan?

05 aug 2019

Linux Kernel, Ubuntu, Kubernetes en MySQL, is een kleine greep aan open source programma’s waar hele communities omheen bestaan. Wat is een open source community eigenlijk? Hoe is dit ontstaan? En hoe komt het dat developers wereldwijd zo goed samen werken? Huxley gaat verder in op de open source community en de voordelen ervan.

Tags: IT TECHNOLOGY