5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.

Tip #1: Werkuren

De uren die je maakt hangen voor het grootste deel van je contract af. Maar misschien herken je hier jezelf wel in: soms ga je zo op in je werk dat je de tijd vergeet, of dat je uit enthousiasme te veel projecten tegelijkertijd aanneemt. Je werkuren zijn iets wat je zelf in de hand hebt. Jij bent de persoon die beslist dat je om 7 uur ’s ochtends op je werk aanwezig bent en om 8 uur ’s avonds pas naar huis gaat. Het is ok om langer te blijven als een project extra aandacht vraagt, maar veel overwerken is op de lange termijn niet gezond. Kenmerken dat het de verkeerde kant op gaat zijn bijvoorbeeld dat je je focus en concentratie verliest, of je houdt geen tijd over om te herstellen van een lange dag. Zo raakt je werk-privé balans beetje bij beetje zoek. Als je je hiervan bewust bent, dan zal je merken dat je je focus behoudt, wat je prestaties bevordert in een korter tijdbestek. Win-win!

Tip #2: Tune out

Doordat alles met elkaar connected is staan we in continue contact met elkaar. Dit is mooi en het kan je werk versnellen. Het is verleidelijk om altijd bereikbaar te zijn en ook je mail te openen als je thuis bent. Maar waar is dan de scheidslijn tussen werk en privé? Probeer je tijd te pakken om even uit te tunen als je weg bent van werk. Doe je telefoon en laptop uit en geniet van het moment. Doe een keertje lekker helemaal niks.

Wist je dat: de allerbeste ideeën zijn ontstaan toen mensen niet aan het werk waren?
​Albert Einstein ontdekte zijn special relavitiy equation E=mc^2 toen hij uit het raam aan het staren was. Volgens hem, ‘is pure intelligentie geen kennis maar inbeeldingsvermogen.’

Tip #3: Reistijd

Hoelang reis je eigenlijk naar je werk? Is je werk in je directe omgeving of moet je er lang voor reizen? Heb je eigen vervoer, of ben je afhankelijk van ov? En moet je dan vaak overstappen, of blijf je in 1 voertuig zitten? Dit zijn allemaal factoren die onrust mee kunnen brengen en je werk-privé balans kunnen verstoren. Als je het idee hebt dat je hier last van hebt, dan kan je overwegen om een dag of 2 vanuit huis te gaan werken. Maak dit bespreekbaar met je manager, en dat brengt ons op tip nummer 4.

Ben je op zoek naar meer balans tussen werk privé? Huxley heeft een netwerk aan opdrachtgevers door het hele land. De kans is groot dat er in jouw woonplaats een baan te vinden is die jou op het lijf geschreven is. Check meteen onze vacatures.

Tip #4: Praat met je manager

Het overkomt de besten: je hebt bloed, zweet en tranen in een project zitten en je ziet door de bomen het bos niet meer. Misschien uit je je zorgen wel bij vrienden of neem je je problemen mee naar huis. Weg is je werk-privé balans. Probeer in zo’n geval wat tijd met je manager in te boeken om dit te bespreken. In de meeste gevallen zijn je zorgen in je hoofd veel groter dan in de realiteit. Ervaring leert dat een gesprek met je manager een ander perspectief op je project kan bieden, wat een enorme opluchting zal zijn. Zo kan je weer fris verder en je prestaties verbeteren.

Tip #5: Huxley kan jou helpen om de baan met de perfecte werk-privé balans te vinden

De perfecte werk-privé balans verschilt per persoon, hangt af van je werkgever en van de bedrijfscultuur. Het lastige van werk-privé balans is dat je dit niet uit een vacature kan opmaken. Daarom is Huxley van toegevoegde waarde voor jou. We hebben een hechte relatie met onze opdrachtgevers, en door onze niche aanpak weten we precies welke banen er beschikbaar komen, nog voordat ze worden gepubliceerd. We nemen de tijd om jou goed te leren kennen, zodat jouw volgende opdracht of baan een perfecte match is tussen jou, je privéleven, je persoonlijkheid en je werkgever. Als je benieuwd bent naar onze huidige functies, aarzel dan niet om meteen te kijken naar onze vacatures. Als je je ambities wilt bespreken, dan kan je ook contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Wat zegt een vacature echt?

20 nov 2019

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?

Hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt

22 aug 2019

Fintech beïnvloedt de wereld op verschillende manieren. Het is niet langer een ver van ons bed show. Fintech is de norm. Iedereen gebruikt finance tech solutions, zij het bewust of onbewust. Een tikkie sturen? Fintech. Apple pay? Fintech. Achteraf betalen? Fintech. Fintech oplossingen maken finance simpeler, makkelijker, transparanter. Maar niet alleen voor ons, ook in derde wereld landen. Hier lees je hoe fintech de wereld op een positieve manier beïnvloedt. En dat kan zelfs zonder smartphone.

Zo belangrijk is een goede ergonomische werkomgeving

16 okt 2019

Er wordt veel aandacht besteedt aan het reduceren van stress, het bewaken van een gezonde werk-prive balans, maar als het gaat om een gezonde werkomgeving is ergonomie een vaak ondergeschoven kindje. Wat is ergonomie en waarom is een goede ergonomische werkomgeving zo belangrijk? Je leest het in dit artikel.

Aan de slag als freelance engineer

14 aug 2019

Als je houdt van techniek, het oplossen van problemen en niet bang bent om voor jezelf aan de slag te gaan, kan het werk als freelance engineering consultant een geweldige kans voor jou zijn. Dat niet alleen, er is een hele grote vraag naar engineering professionals. Ofwel, veel kansen om mooie stappen te maken in jouw carrière.