Recruiter Awards 2018

Huxley is er trots op dat een van haar recruiters, Eva van der Helm, is genomineerd voor de Recruiter Awards 2018. Wat een eer! We spraken met haar over haar day to day job en hoe zij het verschil maakt voor kandidaten en opdrachtgevers.

‘Ik ben oprecht benieuwd naar de ambitie en de visie van de mensen met wie ik werk en stel dat voorop.’


Eva, je bent genomineerd voor de Recruiter Awards 2018. Gefeliciteerd! Wie zijn we volgens jou?
(lacht) Dankjewel! Huxley is een recruitment en werving en selectie bureau voor interim en vaste functies. We bemiddelen functies in de sectoren banking & finance, IT, engineering en supply chain op medior tot senior + niveau.

Wat doe je?
Ik werk in de banking & finance sector en mijn opdrachtgevers zijn vooral grote banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zoals bijvoorbeeld handelshuizen.

En wat houdt je werk in van dag tot dag?
Dat varieert enorm, recruitment is tweeledig. Zo onderhoud ik veel klantcontact, dus een stukje accountmanagement aan de kant van de opdrachtgever en recruitment zelf aan de kant van de kandidaat. De ene dag ben ik aan het werk voor iemand die op zoek is, de andere dag voor iemand die gevonden wilt worden. Uiteraard houdt de service niet op bij de plaatsing; ook tijdens de loop van het contract zorg ik dat alles administratief goed verloopt en beide partijen tevreden zijn.

Je bent natuurlijk niet voor niets genomineerd, waar maak jij het verschil?
Wat echt belangrijk in dit werk is, is doorzettingsvermogen, empathie en goed kunnen luisteren naar zowel de opdrachtgever als de kandidaat. Ik kijk waar de behoefte ligt, probeer erachter te komen waar dat vandaan komt en hoe ik daar inhoudelijk het best op kan inspelen. Dat betekent dat ik niet altijd voor de quick wins ga, maar dat ik soms iets langer op zoek ben om echt de beste match te kunnen maken.

Ik ben voor een persoonlijke aanpak en heb vrijwel dagelijks contact met opdrachtgevers. Ik ben oprecht benieuwd naar de ambitie en de visie van de mensen met wie ik werk en stel dat voorop.

Waar krijg jij energie van?
Er is hier geen dag hetzelfde. Je hebt te maken met mensen en het is altijd spannend hoe een proces loopt.

Wat zou je als tip aan andere recruiters geven?
Maak de connectie en houd de kwaliteit hoog. Forceer nooit iets wat niet naadloos past.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Ik houd van m’n vak, ben voor een persoonlijke touch en ga door tot de juiste match gemaakt is.

Dankjewel voor je tijd Eva. We wensen je veel succes bij de Recruiter Awards 2018!

 

Ook geïnspireerd door Eva’s verhaal? Breng je stem uit door haar naam in te typen op recruiterawards.nl!

 

 

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.

Het gebruik van Big Data binnen de bouwindustrie

24 okt 2019

In de bouwindustrie is Big Data een groeiend fenomeen. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om big data in te zetten bij het bouwproces van gebouwen bruggen wegen enzovoorts. Lees hier meer over het gebruik van Big Data in de bouwindustrie.

5 Tips om open source te gebruiken

10 okt 2019

Open source kan vele malen goedkoper zijn omdat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Het is daarnaast efficiënter en biedt veel developers een flexibele aanpak, omdat de keuzes uitgebreid zijn. Sommige bedrijven zijn echter terughoudend met het gebruiken door de risico’s die het met zich mee brengt.

Tags: TECHNOLOGY IT

Wat zegt een vacature echt?

20 nov 2019

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?