Recruiter Awards 2018

Huxley is er trots op dat een van haar recruiters, Eva van der Helm, is genomineerd voor de Recruiter Awards 2018. Wat een eer! We spraken met haar over haar day to day job en hoe zij het verschil maakt voor kandidaten en opdrachtgevers.

‘Ik ben oprecht benieuwd naar de ambitie en de visie van de mensen met wie ik werk en stel dat voorop.’


Eva, je bent genomineerd voor de Recruiter Awards 2018. Gefeliciteerd! Wie zijn we volgens jou?
(lacht) Dankjewel! Huxley is een recruitment en werving en selectie bureau voor interim en vaste functies. We bemiddelen functies in de sectoren banking & finance, IT, engineering en supply chain op medior tot senior + niveau.

Wat doe je?
Ik werk in de banking & finance sector en mijn opdrachtgevers zijn vooral grote banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zoals bijvoorbeeld handelshuizen.

En wat houdt je werk in van dag tot dag?
Dat varieert enorm, recruitment is tweeledig. Zo onderhoud ik veel klantcontact, dus een stukje accountmanagement aan de kant van de opdrachtgever en recruitment zelf aan de kant van de kandidaat. De ene dag ben ik aan het werk voor iemand die op zoek is, de andere dag voor iemand die gevonden wilt worden. Uiteraard houdt de service niet op bij de plaatsing; ook tijdens de loop van het contract zorg ik dat alles administratief goed verloopt en beide partijen tevreden zijn.

Je bent natuurlijk niet voor niets genomineerd, waar maak jij het verschil?
Wat echt belangrijk in dit werk is, is doorzettingsvermogen, empathie en goed kunnen luisteren naar zowel de opdrachtgever als de kandidaat. Ik kijk waar de behoefte ligt, probeer erachter te komen waar dat vandaan komt en hoe ik daar inhoudelijk het best op kan inspelen. Dat betekent dat ik niet altijd voor de quick wins ga, maar dat ik soms iets langer op zoek ben om echt de beste match te kunnen maken.

Ik ben voor een persoonlijke aanpak en heb vrijwel dagelijks contact met opdrachtgevers. Ik ben oprecht benieuwd naar de ambitie en de visie van de mensen met wie ik werk en stel dat voorop.

Waar krijg jij energie van?
Er is hier geen dag hetzelfde. Je hebt te maken met mensen en het is altijd spannend hoe een proces loopt.

Wat zou je als tip aan andere recruiters geven?
Maak de connectie en houd de kwaliteit hoog. Forceer nooit iets wat niet naadloos past.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Ik houd van m’n vak, ben voor een persoonlijke touch en ga door tot de juiste match gemaakt is.

Dankjewel voor je tijd Eva. We wensen je veel succes bij de Recruiter Awards 2018!

 

Ook geïnspireerd door Eva’s verhaal? Breng je stem uit door haar naam in te typen op recruiterawards.nl!

 

 

Overstappen op SAP 4/HANA, maar hoe?

17 feb 2020

Het is belangrijker dan ooit om de juiste keuze te maken voor de migratie naar SAP 4HANA. Waar moet je allemaal op letten en welke stappen moet je ondernemen om SAP 4/HANA succesvol te kunnen implementeren binnen jouw organisatie?

Tags: IY IT TECHNOLOGY

De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.

Wat verandert er in 2020 voor zzp’ers?

29 dec 2019

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent een aantal veranderingen voor zzp’ers. Vanaf 1 januari 2020 zullen er nieuwe wetten en regels ingaan. Ben jij benieuwd wat er gaat veranderen? Wij hebben de belangrijkste wijzingen voor je op een rij gezet.