5 Sterren recruitment service

Elk bedrijf is uniek: van kernwaarden tot werkwijze. Bij Huxley begrijpen we dat. We geloven dat we alleen een uitstekende service kunnen leveren als we je goed kennen. We spraken met Roxanne Oudshoorn, recruitment consultant, om het geheim te ontrafelen achter Huxley’s 5 sterren recruitment service.

Samenwerking met onze klanten

We zijn zeer begaan met onze klanten. We werven niet alleen de juiste professional, maar proberen echt op de behoefte in te spelen van onze klant. We willen niet zomaar iemand aan het werk zetten, we willen een bedrijf helpen verder te komen dan het al was.

Om de beste match te kunnen maken is het belangrijk dat we een relatie opbouwen die gebaseerd is op vertrouwen. Een ‘One size fits all,’ aanpak werkt simpelweg niet. We willen bedrijven verder helpen, en om dit te bewerkstelligen moeten we het in al zijn complexiteit begrijpen.

Waarden begrijpen

Voordat we kandidaten kunnen voorstellen moeten we eerst het reilen en zeilen van een bedrijf leren kennen. Elk bedrijf heeft andere kernwaarden. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat een professional wordt voorgesteld die diezelfde waarden deelt. Roxanne legt verder uit: ‘over het algemeen is een professional met het juiste CV vinden niet het moeilijkste deel. Bij Huxley willen we graag dat iemand blij is met zijn of haar baan en zich goed voelt in die baan. Als iemand energie krijgt van een werkomgeving en bedrijf, dan kan diegene daar beter presteren. Hoe beter de klik, hoe groter de kans op een lange en succesvolle carrière bij het bedrijf. Daarom investeren onze consultants tijd en energie om tot de kern van je bedrijf te komen en daar op in te spelen.
We kunnen natuurlijk een basis instructie opvolgen, maar we gaan verder dan dat. We adviseren graag, en maken daarbij een plan dat je bedrijf ten goede komt.'

Relaties opbouwen met kandidaten

Als iemand het juiste CV heeft om in aanmerking te komen voor een opdracht dan hoeft dat nog niet te betekenen dat hij/zij ook de juiste match is. Er is een significant verschil tussen het vinden van iemand die het werk aankan, en het vinden van iemand die het werk aankan en op een manier werkt die past bij je bedrijfsvisie. We bouwen een dermate warme relatie op met al onze kandidaten dat we de persoon achter het CV ook echt kennen. Zo kunnen we bepalen of de match juist is.

De juiste match

Praktisch iedere werkgever geeft aan dat soft skills belangrijk zijn. Maar de manier waarop mensen bijvoorbeeld samenwerken of communiceren, verschilt per individu. Roxanne legt uit: ‘Ik kon 2 kandidaten vinden met perfecte leiderschapskwaliteiten, maar hun visies verschilden 180 graden van elkaar. Het een of ander is niet per se goed of fout, maar het verschilt wel per bedrijf waar ik mee samenwerk wat het beste past. Juist hierin maken wij met Huxley het verschil, en zorgen we ervoor dat de match op zowel behoefte als bedrijfscultuur en persoonlijkheid naadloos is.'

We zien onze klanten als partners, waarmee we het beste in elkaar naar boven halen. We streven er naar een vijf sterren service en een recruitment oplossing te bieden dat niet alleen een snelle fix is. Als je op zoek bent naar professionals die goed bij jouw bedrijf passen, aarzel dan niet contact op te nemen met een van onze consultants. We kijken er naar uit je te spreken!

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.