5 Sterren recruitment service

Elk bedrijf is uniek: van kernwaarden tot werkwijze. Bij Huxley begrijpen we dat. We geloven dat we alleen een uitstekende service kunnen leveren als we je goed kennen. We spraken met Roxanne Oudshoorn, recruitment consultant, om het geheim te ontrafelen achter Huxley’s 5 sterren recruitment service.

Samenwerking met onze klanten

We zijn zeer begaan met onze klanten. We werven niet alleen de juiste professional, maar proberen echt op de behoefte in te spelen van onze klant. We willen niet zomaar iemand aan het werk zetten, we willen een bedrijf helpen verder te komen dan het al was.

Om de beste match te kunnen maken is het belangrijk dat we een relatie opbouwen die gebaseerd is op vertrouwen. Een ‘One size fits all,’ aanpak werkt simpelweg niet. We willen bedrijven verder helpen, en om dit te bewerkstelligen moeten we het in al zijn complexiteit begrijpen.

Waarden begrijpen

Voordat we kandidaten kunnen voorstellen moeten we eerst het reilen en zeilen van een bedrijf leren kennen. Elk bedrijf heeft andere kernwaarden. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat een professional wordt voorgesteld die diezelfde waarden deelt. Roxanne legt verder uit: ‘over het algemeen is een professional met het juiste CV vinden niet het moeilijkste deel. Bij Huxley willen we graag dat iemand blij is met zijn of haar baan en zich goed voelt in die baan. Als iemand energie krijgt van een werkomgeving en bedrijf, dan kan diegene daar beter presteren. Hoe beter de klik, hoe groter de kans op een lange en succesvolle carrière bij het bedrijf. Daarom investeren onze consultants tijd en energie om tot de kern van je bedrijf te komen en daar op in te spelen.
We kunnen natuurlijk een basis instructie opvolgen, maar we gaan verder dan dat. We adviseren graag, en maken daarbij een plan dat je bedrijf ten goede komt.'

Relaties opbouwen met kandidaten

Als iemand het juiste CV heeft om in aanmerking te komen voor een opdracht dan hoeft dat nog niet te betekenen dat hij/zij ook de juiste match is. Er is een significant verschil tussen het vinden van iemand die het werk aankan, en het vinden van iemand die het werk aankan en op een manier werkt die past bij je bedrijfsvisie. We bouwen een dermate warme relatie op met al onze kandidaten dat we de persoon achter het CV ook echt kennen. Zo kunnen we bepalen of de match juist is.

De juiste match

Praktisch iedere werkgever geeft aan dat soft skills belangrijk zijn. Maar de manier waarop mensen bijvoorbeeld samenwerken of communiceren, verschilt per individu. Roxanne legt uit: ‘Ik kon 2 kandidaten vinden met perfecte leiderschapskwaliteiten, maar hun visies verschilden 180 graden van elkaar. Het een of ander is niet per se goed of fout, maar het verschilt wel per bedrijf waar ik mee samenwerk wat het beste past. Juist hierin maken wij met Huxley het verschil, en zorgen we ervoor dat de match op zowel behoefte als bedrijfscultuur en persoonlijkheid naadloos is.'

We zien onze klanten als partners, waarmee we het beste in elkaar naar boven halen. We streven er naar een vijf sterren service en een recruitment oplossing te bieden dat niet alleen een snelle fix is. Als je op zoek bent naar professionals die goed bij jouw bedrijf passen, aarzel dan niet contact op te nemen met een van onze consultants. We kijken er naar uit je te spreken!

Overstappen op SAP 4/HANA, maar hoe?

17 feb 2020

Het is belangrijker dan ooit om de juiste keuze te maken voor de migratie naar SAP 4HANA. Waar moet je allemaal op letten en welke stappen moet je ondernemen om SAP 4/HANA succesvol te kunnen implementeren binnen jouw organisatie?

Tags: IY IT TECHNOLOGY

De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.

Wat verandert er in 2020 voor zzp’ers?

29 dec 2019

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent een aantal veranderingen voor zzp’ers. Vanaf 1 januari 2020 zullen er nieuwe wetten en regels ingaan. Ben jij benieuwd wat er gaat veranderen? Wij hebben de belangrijkste wijzingen voor je op een rij gezet.