6 Financiële tips voor freelancers - let's talk money

Hoe beheer je je financiën als freelancer of zzp-er? Als je je administratie goed bijhoud kan je dat veel financiële voordelen opleveren. Huxley geeft je 6 tips om je financiën te beheren.

1.Bepaal hoeveel je wilt verdienen

Als je als freelancer werkt dan is het belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt verdienen. Wees realistisch. Kijk hoeveel uur en projecten je kan doen en of dat past bij jouw lifestyle. Dit kan afhangen van je industrie en het type werk dat je doet. Het is beter om voorzichtig te zijn in je berekeningen om een teleurstelling aan het eind van het jaar te voorkomen.

2.Maak afspraken over wanneer en hoe je betaald wordt

Kom met je klant overeen hoe je wordt betaald. Je kunt hier verschillende vormen voor kiezen, zoals een percentage van je fee voorafgaand aan de freelance opdracht. Betalingen per projectfase zijn ook populair. Op deze manier wordt je inkomen over het project uitgesmeerd en wordt de klant per projectfase aan de betaling herinnerd.

3.Houd je urenadministratie bij

Maak een urenoverzicht. Het is niet noodzakelijk, maar wel handig. Dit geeft je inzicht in hoe efficiënt je werkt, en je hebt direct een overzicht klaar liggen voor je klanten. Daarnaast kom je als freelancer in aanmerking voor zelfstandigenaftrek bij de belasting als je een minimum van 1225 uur hebt gewerkt.

4.Hoeveel belasting moet je betalen als freelancer of zzp-er

Wet DBA

Het is belangrijk om te weten hoeveel je moet budgetteren voor de belasting als je als freelancer of zzp-er werkt. Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan is in Nederland de wet DBA hiervoor aangenomen. Hierin wordt bepaald of er wel of geen sprake is van loondienst. Als er sprake is van loondienst en de zzp-er werknemer wordt genoemd en de opdrachtgever werkgever, dan moet de werkgever loonbelasting inhouden. Om erachter te komen of dit voor jou geld beantwoord dan de volgende drie vragen:

  1. Is er sprake van persoonlijke arbeid?

  2. Is er sprake van een gezagsverhouding?

  3. Krijgt de zzp-er loon?

Als er op minimaal 1 van de vragen nee wordt beantwoord dan betekent dat dat er geen sprake is van loondienst. Vanaf 2020 wordt de wet DBA vervangen voor een andere wet. Houd dit goed in de gaten om te zien of er voor jou iets veranderd.

                Belasting

Als je rond de 25 tot 30% van je inkomen opzij legt voor belasting dan zit je redelijk safe. Dit klinkt als een grote hoeveelheid, maar het goede nieuws is dat je alle kosten die je maakt om je werk uit te voeren van je belastbaar inkomen mag aftrekken. Daarnaast is er persoonsgebonden belasting. De hoogte hiervan hangt er van af of je alleenstaand bent, of dat je een partner hebt en kinderen.

5.Maak een extra kosten overzicht

Je kijkt gemakkelijk over ziektedagen of vakanties heen. Als je als freelancer of zzp-er werkt dan krijg je niet betaald als je niet werkt. Reserveer wat extra’s voor vakantiedagen en creëer een noodpotje voor eventuele ziektedagen, al ben je de gezondste fitnes goeroe.

6.Bereid je voor op je pensioen

Aan het eind van de rit gaat iedereen met pensioen. In Nederland heb je dan recht op AOW. Dit kan je zelf aanvullen door bijvoorbeeld 20% van je inkomen apart te leggen. Het hangt van je leefstijl af hoeveel je moet sparen. Houd ook rekening met eventuele schulden die je nog moet betalen. Als je je goed voorbereid op je pensioen, dan hoef je je straks geen zorgen te maken over je financiën.

In dit artikel hebben we je 6 tips gegeven om je financiën goed te beheren. Als je graag meer wilt weten over welke verzekeringen je moet hebben als je met tijdelijke opdrachten werkt, neem dan contact op met ons Contractor Care team. Als je op zoek bent naar je volgende freelance opdracht, check dan onze nieuwste jobs of neem contact met ons op!

Virtueel solliciteren: Tips & Tricks

09 apr 2020

Bij virtueel solliciteren loopt het proces net iets anders dan bij een 'normale' sollicitatie. Wij geven je een aantal tips die je kunt gebruiken voor je kennismaking op afstand.

Op deze aftrekposten heb je recht als zzp’er!

28 feb 2020

Wat veel zzp’ers niet weten wanneer ze beginnen als zelfstandige is dat ze recht hebben op verschillende aftrekposten, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Benieuwd naar welke aftrekposten dat zijn en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder!

Overstappen op SAP 4/HANA, maar hoe?

17 feb 2020

Het is belangrijker dan ooit om de juiste keuze te maken voor de migratie naar SAP 4HANA. Waar moet je allemaal op letten en welke stappen moet je ondernemen om SAP 4/HANA succesvol te kunnen implementeren binnen jouw organisatie?

Tags: IY IT TECHNOLOGY

6 tips om thuiswerken efficiënt en dragelijk te houden

30 mrt 2020

Thuiswerken brengt vanzelfsprekend andere factoren met zich mee waar je rekening mee moet houden als je dat niet gewend bent. Wij geven je graag een aantal tips om thuiswerken efficiënt en dragelijk te houden.

Tags: THUISWERKEN