Hoe robots de arbeidsmarkt kunnen beïnvloeden

Industry 4.0 zorgt voor een revolutie op de arbeidsmarkt. Door de toenemende populariteit van cyber physical systems (CPS) zien we een enorme impact op de werkwijze van bedrijven. Steeds meer mensen zetten hier vraagtekens bij. Hoe kunnen robots de arbeidsmarkt beïnvloeden? We spraken met Joël Bennett, Team Manager bij Huxley, om meer te weten te komen.

Het stigma rond automatisering leidt tot zorgen over de arbeidsmarkt. Zullen robots straks alle banen overnemen? Onderzoek van het IFR, International Federation of Robotics, wijst uit dat deze zorgen ongegrond zijn; volgens hun berekeningen zal minder dan 10% van alle banen uiteindelijk worden overgenomen.

De impact van robots kan worden gezien als een glas limonade: robots zijn de siroop, voor de zwaardere en repetitieve taken, en wij vullen aan. Samen wordt dat een geheel. Mensen zullen dus naast robots werken, in plaats van overbodig te worden. Volgens Joël is robotisering positief voor iedereen: ‘we zien voordelen als kost efficiëntie, hogere kwaliteit, productie en snelheid.’

De invloed van Industry 4.0 op de arbeidsmarkt

In de toekomst zullen robots en mensen op een consistentere manier met elkaar samenwerken. Als bedrijven deze technologie optimaal weten te benutten dan kan dat juist leiden tot een toename in banen, niet een afname. Door robotisering kunnen bedrijven meer energie steken in complexe projecten en kansen creëren voor hoog opgeleide professionals om deze functies in te vullen. Robots zullen ervoor zorgen dat men kan excelleren in deze rollen en meer waarde kunnen genereren voor het bedrijf. Deze waarde zorgt voor meer groei, en uiteindelijk een toename in benodigde werknemers.

Eindeloze kansen

Automatisering zal leiden tot eindeloze kansen. CPS maken het mogelijk dat IT systemen met machines kunnen praten. Deze machines kunnen op hun beurt op afstand worden bestuurd en doorgaan met hun productie.

Joël legt uit,’ des te meer bedrijven deze systemen implementeren, des te waardevoller de data wordt die deze machines gebruiken. Bedrijven kunnen op deze manier hun fabrieken extern besturen, informatie via de Cloud uploaden en de efficiëntie over de hele wereld verhogen. In de basis komt het erop neer dat professionals fabrieken en machines vanuit elke plek in de wereld kunnen aansturen.’

Productie draait om data. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Data analysten en data scientists die deze data kunnen analyseren zijn daarom erg gewild. Het is ook belangrijk, het stelt ons in staat betere beslissingen te maken, en algoritmes te creëren die ons helpen om de productie nog goedkoper en efficiënter te maken.

Toename in productiviteit

De samenwerking van mens en robot heeft een toename in productiviteit als gevolg. Volgens IFR, zorgt de automatisering daarnaast voor een toename in de vraag naar arbeidskrachten. Automatisering kan alleen goed werken als het goed is geïmplementeerd en goed wordt aangestuurd, en daarvoor zijn ervaren professionals nodig. Volgens Joël, ‘is er een grote vraag naar software engineers die bestaande hardware met de nieuwe software kunnen integreren.’

Fit genoeg voor Industry 4.0

Als je een sterke concurrentie positie wilt behouden dan is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je bedrijf fit genoeg is om het maximale uit CPS te halen. En dat kan alleen met het juiste talent. Neem vandaag nog contact met ons op om vrijblijvend een gesprek aan te gaan. We helpen je graag op weg naar een veelbelovende toekomst!

Overstappen op SAP 4/HANA, maar hoe?

17 feb 2020

Het is belangrijker dan ooit om de juiste keuze te maken voor de migratie naar SAP 4HANA. Waar moet je allemaal op letten en welke stappen moet je ondernemen om SAP 4/HANA succesvol te kunnen implementeren binnen jouw organisatie?

Tags: IY IT TECHNOLOGY

De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.

Wat verandert er in 2020 voor zzp’ers?

29 dec 2019

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent een aantal veranderingen voor zzp’ers. Vanaf 1 januari 2020 zullen er nieuwe wetten en regels ingaan. Ben jij benieuwd wat er gaat veranderen? Wij hebben de belangrijkste wijzingen voor je op een rij gezet.