Hoe robots de arbeidsmarkt kunnen beïnvloeden

Industry 4.0 zorgt voor een revolutie op de arbeidsmarkt. Door de toenemende populariteit van cyber physical systems (CPS) zien we een enorme impact op de werkwijze van bedrijven. Steeds meer mensen zetten hier vraagtekens bij. Hoe kunnen robots de arbeidsmarkt beïnvloeden? We spraken met Joël Bennett, Team Manager bij Huxley, om meer te weten te komen.

Het stigma rond automatisering leidt tot zorgen over de arbeidsmarkt. Zullen robots straks alle banen overnemen? Onderzoek van het IFR, International Federation of Robotics, wijst uit dat deze zorgen ongegrond zijn; volgens hun berekeningen zal minder dan 10% van alle banen uiteindelijk worden overgenomen.

De impact van robots kan worden gezien als een glas limonade: robots zijn de siroop, voor de zwaardere en repetitieve taken, en wij vullen aan. Samen wordt dat een geheel. Mensen zullen dus naast robots werken, in plaats van overbodig te worden. Volgens Joël is robotisering positief voor iedereen: ‘we zien voordelen als kost efficiëntie, hogere kwaliteit, productie en snelheid.’

De invloed van Industry 4.0 op de arbeidsmarkt

In de toekomst zullen robots en mensen op een consistentere manier met elkaar samenwerken. Als bedrijven deze technologie optimaal weten te benutten dan kan dat juist leiden tot een toename in banen, niet een afname. Door robotisering kunnen bedrijven meer energie steken in complexe projecten en kansen creëren voor hoog opgeleide professionals om deze functies in te vullen. Robots zullen ervoor zorgen dat men kan excelleren in deze rollen en meer waarde kunnen genereren voor het bedrijf. Deze waarde zorgt voor meer groei, en uiteindelijk een toename in benodigde werknemers.

Eindeloze kansen

Automatisering zal leiden tot eindeloze kansen. CPS maken het mogelijk dat IT systemen met machines kunnen praten. Deze machines kunnen op hun beurt op afstand worden bestuurd en doorgaan met hun productie.

Joël legt uit,’ des te meer bedrijven deze systemen implementeren, des te waardevoller de data wordt die deze machines gebruiken. Bedrijven kunnen op deze manier hun fabrieken extern besturen, informatie via de Cloud uploaden en de efficiëntie over de hele wereld verhogen. In de basis komt het erop neer dat professionals fabrieken en machines vanuit elke plek in de wereld kunnen aansturen.’

Productie draait om data. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Data analysten en data scientists die deze data kunnen analyseren zijn daarom erg gewild. Het is ook belangrijk, het stelt ons in staat betere beslissingen te maken, en algoritmes te creëren die ons helpen om de productie nog goedkoper en efficiënter te maken.

Toename in productiviteit

De samenwerking van mens en robot heeft een toename in productiviteit als gevolg. Volgens IFR, zorgt de automatisering daarnaast voor een toename in de vraag naar arbeidskrachten. Automatisering kan alleen goed werken als het goed is geïmplementeerd en goed wordt aangestuurd, en daarvoor zijn ervaren professionals nodig. Volgens Joël, ‘is er een grote vraag naar software engineers die bestaande hardware met de nieuwe software kunnen integreren.’

Fit genoeg voor Industry 4.0

Als je een sterke concurrentie positie wilt behouden dan is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je bedrijf fit genoeg is om het maximale uit CPS te halen. En dat kan alleen met het juiste talent. Neem vandaag nog contact met ons op om vrijblijvend een gesprek aan te gaan. We helpen je graag op weg naar een veelbelovende toekomst!

5 redenen om in fintech te werken

01 okt 2019

Fintech slaat de brug tussen technologie en finance. Fintech gebruikt big data, automation, blockchain en AI om de beste klant ervaring neer te zetten. Fintech zorgt voor transparante diensverlening, nieuwe startups en veranderende multinationals. Voor nieuwe banen. Kortom, fintech is hot. Dat bovenste was misschien al wel duidelijk. Maar waarom zou je in fintech willen werken? We geven je 5 redenen.

De toekomst van werkgeluk

25 nov 2019

Tijden veranderen, de robots komen er aan. De wereld van werk veranderd, banen komen en banen gaan. Wat houdt jouw baan straks nog in, als er een machine naast je staat die alles lijkt te doen? Wat betekent het om werknemer te zijn en hoe vind je hier je werkgeluk in?

Zo belangrijk is een goede ergonomische werkomgeving

16 okt 2019

Er wordt veel aandacht besteedt aan het reduceren van stress, het bewaken van een gezonde werk-prive balans, maar als het gaat om een gezonde werkomgeving is ergonomie een vaak ondergeschoven kindje. Wat is ergonomie en waarom is een goede ergonomische werkomgeving zo belangrijk? Je leest het in dit artikel.

Covid-19 Update

21 mrt 2020

Onze missie - de juiste mensen samenbrengen om te bouwen aan de toekomst – is nooit belangrijker geweest dan vandaag de dag.