Werken als freelancer of zzp-er - de voor en nadelen

De toename van freelancers of zzp-ers

Huxley zet de voor- en nadelen van werken als freelancer of zzp-er op een rijtje. Er is namelijk een wereldwijde toename aan professionals die als freelancer of zzp-er werken. Als deze trend doorzet, dan lijkt het erop dat de arbeidsmarkt rond 2020 voor 50% uit freelancers bestaat. De meeste freelancers of zzp-ers hebben voorheen met een vast contract gewerkt, of hebben in ieder geval een grote hoeveelheid aan werkervaring opgedaan.

De voordelen aan het werken als freelancer of zzp-er

Eigen baas

Het is niet zomaar dat professionals hun vaste contract opzeggen en voor zichzelf beginnen. Er zijn veel voordelen aan het werken als freelancer. Omdat je eigen baas bent, beslis je zelf over je projecten en de hoeveelheid uren die je daarin steekt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om meerdere projecten tegelijk op te pakken, of dat je tussendoor pauze neemt. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoeveelheid vergaderingen die je nu niet meer hoeft bij te wonen inclusief de bijbehorende office politics. What a timesaver! Daarover gesproken, je hebt nu minder collega’s waar je rekening mee hoeft te houden, en afhangende van de opdrachten die je hebt lopen kan je vakantie nemen wanneer je maar wilt.

Vrijheid, blijheid

De vrijheid die het freelance leven met zich meebrengt is een van de meest belangrijke redenen voor professionals om te switchen. Met het oog op de balans tussen werk en privé is dit een groot voordeel. Je kunt er voor kiezen om minder voor je werk te hoeven reizen, flexibele uren te werken, en eerst een bedrijf uit te proberen voordat je bepaald of je daar wel voor een langere periode zou willen werken.

Wist je trouwens dat freelancers of zzp-ers zich over het algemeen meer gewaardeerd voelen? De variatie aan projecten, de nieuwste technologieën en de verscheidenheid aan opdrachtgevers maakt het werk uitdagender. Dit laat meer ruimte voor creativiteit, wat ten goede komt van je werk. En dat niet alleen. Cijfers laten zien dat freelancers gemiddeld meer tevreden en gezonder zijn dan andere professionals. Des te meer reden om hiervoor te kiezen (Wisebrand, 2018).

Freelancing brengt veel vrijheid met zich mee. En er is een financieel voordeel. Omdat je je eigen baas bent, ben jij degene die je salaris per uur of per opdracht bepaald. Daarnaast is je salaris vaak automatisch hoger, omdat je expert bent in jouw vakgebied en je je eigen kosten moet dekken.

De nadelen aan het werken als freelancer of zzp-er

Wie wil er niet meer vrijheid, en tegelijkertijd meer geld verdienen in de tijd dat je daadwerkelijk werkt? Het klinkt als het ultieme doel. Maar het leven gaat niet altijd over rozen. Als je op freelance basis werkt dan betekent dat ook dat je wat onregelmatigheid in je opdrachten kan hebben, en het kost tijd om een netwerk met opdrachtgevers op te bouwen. Daarnaast moet je je eigen administratie doen, en moet je ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent. Waarschijnlijk sta je niet te trappelen om hier je tijd in te steken, maar you better be safe than sorry. Het goede nieuws is, dat Huxley er is om jou te helpen. We werken al meer dan 20 jaar met freelancers of zzp-ers, we zijn dus goed op de hoogte van alle belasting regelingen en we beschikken over een groot netwerk naar interim opdrachten. We zijn de persoon tussen jou en de klant, wat het voor jou makkelijker maakt om zaken bespreekbaar te maken zoals je salaris, secundaire voorwaarden en flexibelle werktijden. We hebben het gezamenlijke doel jou zo snel mogelijk aan een mooie nieuwe opdracht te helpen, maar dat neemt niet weg dat het kan voorkomen dat je soms een periode geen opdracht hebt. Gelukkig is dat risico gedekt in je salaris, en als je je financiële zaken goed regelt, dan hoef je hier niet onzeker over te zijn.

Als je graag meer wilt weten over hoe we jou kunnen helpen, aarzel dan niet om vrijblijvend een gesprek aan te gaan. In de tussentijd hebben we alvast wat handige financiële tips en tricks voor je klaarstaan. We helpen je graag!

Wat zegt een vacature echt?

20 nov 2019

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Millennials en CEO’s, een gouden team

22 okt 2019

Zou je een millennial of generatie z-er naast een CEO zetten? Misschien is het wel een gouden team. Als expert op het gebied van arbeidsbemiddeling geeft Huxley inzicht in de wereld van leiderschap en generatie verschillen en brengt perspectief om de kloof te dichten.