Werken als freelancer of zzp-er - de voor en nadelen

De toename van freelancers of zzp-ers

Huxley zet de voor- en nadelen van werken als freelancer of zzp-er op een rijtje. Er is namelijk een wereldwijde toename aan professionals die als freelancer of zzp-er werken. Als deze trend doorzet, dan lijkt het erop dat de arbeidsmarkt rond 2020 voor 50% uit freelancers bestaat. De meeste freelancers of zzp-ers hebben voorheen met een vast contract gewerkt, of hebben in ieder geval een grote hoeveelheid aan werkervaring opgedaan.

De voordelen aan het werken als freelancer of zzp-er

Eigen baas

Het is niet zomaar dat professionals hun vaste contract opzeggen en voor zichzelf beginnen. Er zijn veel voordelen aan het werken als freelancer. Omdat je eigen baas bent, beslis je zelf over je projecten en de hoeveelheid uren die je daarin steekt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om meerdere projecten tegelijk op te pakken, of dat je tussendoor pauze neemt. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoeveelheid vergaderingen die je nu niet meer hoeft bij te wonen inclusief de bijbehorende office politics. What a timesaver! Daarover gesproken, je hebt nu minder collega’s waar je rekening mee hoeft te houden, en afhangende van de opdrachten die je hebt lopen kan je vakantie nemen wanneer je maar wilt.

Vrijheid, blijheid

De vrijheid die het freelance leven met zich meebrengt is een van de meest belangrijke redenen voor professionals om te switchen. Met het oog op de balans tussen werk en privé is dit een groot voordeel. Je kunt er voor kiezen om minder voor je werk te hoeven reizen, flexibele uren te werken, en eerst een bedrijf uit te proberen voordat je bepaald of je daar wel voor een langere periode zou willen werken.

Wist je trouwens dat freelancers of zzp-ers zich over het algemeen meer gewaardeerd voelen? De variatie aan projecten, de nieuwste technologieën en de verscheidenheid aan opdrachtgevers maakt het werk uitdagender. Dit laat meer ruimte voor creativiteit, wat ten goede komt van je werk. En dat niet alleen. Cijfers laten zien dat freelancers gemiddeld meer tevreden en gezonder zijn dan andere professionals. Des te meer reden om hiervoor te kiezen (Wisebrand, 2018).

Freelancing brengt veel vrijheid met zich mee. En er is een financieel voordeel. Omdat je je eigen baas bent, ben jij degene die je salaris per uur of per opdracht bepaald. Daarnaast is je salaris vaak automatisch hoger, omdat je expert bent in jouw vakgebied en je je eigen kosten moet dekken.

De nadelen aan het werken als freelancer of zzp-er

Wie wil er niet meer vrijheid, en tegelijkertijd meer geld verdienen in de tijd dat je daadwerkelijk werkt? Het klinkt als het ultieme doel. Maar het leven gaat niet altijd over rozen. Als je op freelance basis werkt dan betekent dat ook dat je wat onregelmatigheid in je opdrachten kan hebben, en het kost tijd om een netwerk met opdrachtgevers op te bouwen. Daarnaast moet je je eigen administratie doen, en moet je ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent. Waarschijnlijk sta je niet te trappelen om hier je tijd in te steken, maar you better be safe than sorry. Het goede nieuws is, dat Huxley er is om jou te helpen. We werken al meer dan 20 jaar met freelancers of zzp-ers, we zijn dus goed op de hoogte van alle belasting regelingen en we beschikken over een groot netwerk naar interim opdrachten. We zijn de persoon tussen jou en de klant, wat het voor jou makkelijker maakt om zaken bespreekbaar te maken zoals je salaris, secundaire voorwaarden en flexibelle werktijden. We hebben het gezamenlijke doel jou zo snel mogelijk aan een mooie nieuwe opdracht te helpen, maar dat neemt niet weg dat het kan voorkomen dat je soms een periode geen opdracht hebt. Gelukkig is dat risico gedekt in je salaris, en als je je financiële zaken goed regelt, dan hoef je hier niet onzeker over te zijn.

Als je graag meer wilt weten over hoe we jou kunnen helpen, aarzel dan niet om vrijblijvend een gesprek aan te gaan. In de tussentijd hebben we alvast wat handige financiële tips en tricks voor je klaarstaan. We helpen je graag!

Overstappen op SAP 4/HANA, maar hoe?

17 feb 2020

Het is belangrijker dan ooit om de juiste keuze te maken voor de migratie naar SAP 4HANA. Waar moet je allemaal op letten en welke stappen moet je ondernemen om SAP 4/HANA succesvol te kunnen implementeren binnen jouw organisatie?

Tags: IY IT TECHNOLOGY

Een snelbewegend compliance landschap

19 aug 2020

Wat doet de wet tegen de criminele geldstromen? Integrale samenwerkingen kunnen de bestrijding van witwasproblematiek en terrosismefinanciering verder helpen en de vraag naar compliance personeel stijgt snel.

Modulair bouwen; duurzaam en net als lego

25 aug 2020

Modulair, of ook wel circulair bouwen. We horen steeds vaker over deze nieuwe bouwtechniek. Door circulair (ver)bouwen kan de industrie op een efficiënte manier verduurzamen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Je kunt modulair bouwen het makkelijkst vergelijken met Lego-blokken.

Moeite met thuiswerken? Wij geven je 4 tips om je werkdag productiever te maken

23 apr 2020

Thuiswerken, de een doet het fluitend, springt van de een naar de andere taak en is heel erg productief, de ander raakt door het minste en geringste afgeleid, schiet in de stress en krijgt niks gedaan. Wat je situatie ook is, een aantal tips om je werkdag (nog) productiever te maken zijn altijd welkom.. Wij geven je vier motiverende tips!

Tags: REMOTE WORK