Crypto decrypted: wat zeggen de experts over de invloed van crypto op banken?

In ons vorige artikel in de serie ‘crypto decrypted,’ spraken we over wat crypto inhoudt en wat het mogelijk betekent voor de bank en diens klanten. Wat zeggen de experts over de invloed van crypto op banken?

Chris Skinner, auteur van ‘Value Web,’ legt uit: ‘Mensen die 10 jaar geleden niet in de gelegenheid waren om op de beurs te handelen kunnen dat nu wel. Dit kan van positieve invloed zijn op hun financiële situatie.’ Daarnaast geeft het mensen die in eerste instantie niet door de bank in behandeling zijn genomen een nieuwe financiering mogelijkheid.

Crypto kan deuren openen. Maar waar een deur opent, gaat er soms ook een dicht. Als banken als tussenpersoon worden overgeslagen, en bezoekersaantallen flink terugvallen, zijn ze wellicht in de toekomst niet meer nodig. Niet voor financieringen en ook niet voor transacties van verschillende valuta.

Hoe banken reageren op crypto

Per land verschilt het hoe banken reageren op crypto. Sommigen zijn compleet tegen, waar anderen het zien als een kans.

China en Vietnam hebben crypto al in de ban gedaan. Het alsnog gebruiken daarvan kan resulteren in een boete van 150 tot 200 miljoen VND. In Australië hanteren ze een andere aanpak, Tony Richards, hoofd transacties van de Reserve Bank of Australia suggereert dat in plaats van crypto te reguleren, de industrie die het support juist moet worden aangepakt. Daarnaast wijst hij erop dat crypto en blockchain een wereld aan kansen bieden voor de bancaire wereld. In Nederland weigeren de grote banken crypto ondernemers wegens het risico dat eraan vast zit. Crypto ondernemers kunnen alleen bij Bunq terecht, als virtuele bank.

Banken omarmen blockchain

Er wordt met Argusogen naar crypto gekeken. Maar ondertussen werken teams van grote financiële instellingen en fintech bedrijven samen met blockchain startups om de mogelijkheden van blockchain te onderzoeken. Van een eerste betaalapp tot het verstrekken van hypotheken en bijzonder beheer, alle afdelingen worden onder de loep genomen.

Lean start-ups

De teams die hierin samenwerken zijn vaak gemixt om zoveel mogelijk visies uit verschillende afdelingen samen te brengen. De samenwerking kan gezien worden als een lean start-up, waar teams continue wisselen en met korte projecten gericht en snel resultaat boeken. Het werken aan iets wat voor iedereen nieuw is, is spannend en dynamisch tegelijk.

Heb jij ervaring in de financiële wereld en wil jij meedoen met de pioniers van nu? Huxley kan je helpen de stap te maken die goed bij jou past. Neem een kijkje bij onze huidige functies of neem contact met ons op. We kijken er naar uit van je te horen!

Een veranderende IT werkomgeving voor freelancers

27 aug 2020

Er zijn veel publicaties over de impact van de pandemie onder grote ICT bedrijven, maar hoe zit het dan met de freelancers? Met de economische herstart in de kinderschoenen, heeft Huxley aan ruim 500 IT freelancers gevraagd wat de impact van COVID-19 voor de flexmarkt betekent.

5 tips voor digitale onboarding - klaarstomen op afstand

06 apr 2020

Een digitale onboarding kan een uitdaging zijn voor organisaties. Wij geven je 5 tips om personeel klaar te stomen op afstand!

Covid-19 Update

21 mrt 2020

Onze missie - de juiste mensen samenbrengen om te bouwen aan de toekomst – is nooit belangrijker geweest dan vandaag de dag.

Modulair bouwen; duurzaam en net als lego

25 aug 2020

Modulair, of ook wel circulair bouwen. We horen steeds vaker over deze nieuwe bouwtechniek. Door circulair (ver)bouwen kan de industrie op een efficiënte manier verduurzamen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Je kunt modulair bouwen het makkelijkst vergelijken met Lego-blokken.