De invloed van Millennials op de arbeidsmarkt

Millennials worden vaak bekritiseerd als het over werk gaat. Ze worden bestempeld als lui, of juist als te ambitieus. Als we kijken naar de vele artikelen die er al geschreven zijn, dan lijkt deze generatie een makkelijke target voor critici. De arbeidsmarkt is  echter aan het veranderen, en de Millennials zijn de kracht hierachter. Als werkgevers aanstormend talent willen blijven aantrekken, dan zullen ze wel moeten luisteren en hierop inspelen. We spraken met een aantal experts bij Huxley om precies te weten te komen hoe Millennials de arbeidsmarkt beïnvloeden.

Trouw aan werkgevers  

Over het algemeen genomen is de grootste verandering de duur dat werknemers in een bepaalde baan blijven hangen. Deze wordt nog steeds korter. De redenen voor het jobhoppen variëren van het missen van interne doorgroeimogelijkheden tot werknemers die ongeduldig worden. Er kunnen vele conclusies worden getrokken waardoor dit gebeurd, maar de grootste factor die de gemiddelde arbeidsduur beïnvloedt zijn de Millennials.

Volgens een onderzoek dat LinkedIn heeft gedaan veranderen hoger opgeleide professionals gemiddeld 4 keer van baan in de eerste 10 jaar van hun carrière. Dat klinkt misschien niet als veel, maar als je het vergelijkt met generatie X dan halveert het aantal. Millennials spelen de grootste factor in hoe er naar job hoppen gekeken wordt. Volgens ‘The Future Workplace,’ geeft 91% aan dat ze niet langer dan 3 jaar in dezelfde baan verwachten te blijven hangen.

Alexander Read, senior recruitment consultant bij Huxley legt uit,’ als je naar een Millennials’ CV kijkt, dan ben ik niet meer verrast als er meerdere werkgevers op staan. Over het algemeen denk ik dat als Millennials het gevoel krijgen dat ze hun vaardigheden beter elders kunnen inzetten ze deze kans gewoon pakken.’ Vroeger, werd job hoppen gezien als iets negatiefs, maar als dit de nieuwe werknemer houding is, dan moeten bedrijven wel reageren en hun eigen aanpak herzien.

Carrière voortgang

Millennials voelen zich niet door dezelfde dingen in een baan aangetrokken als de vorige generatie. Volgens Alexander is carrière maken een van de belangrijkste factoren voor Millennials, wat ook verklaart waarom zoveel kandidaten regelmatig van baan wisselen. Alexander legt uit,’Als werkgevers niet voldoende groeimogelijkheden bieden, dan zullen Millennials hun eigen kaarten schudden.’ Er is veel vraag naar vakbekwame professionals; dus als bedrijven top talent willen behouden, dan moeten ze ervoor zorgen dat deze werknemers het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden en dat de belofte van stappen maken in hun carrière wordt nagekomen.

Diversiteit en inclusie

Volgens een onderzoek van Deloitte hechten Millennials veel waarde aan een werkomgeving waar aandacht is voor diversiteit en inclusie. De bedrijven die als best werden beoordeeld, waren bedrijven met een gemixter senior management team dan andere bedrijven. Millennials lijken graag te werken voor een bedrijf dat een positieve sociale impact maakt, en vinden het belangrijk dat werkgevers dit erkennen en daarop ingaan. Sterker nog, twee derde van alle deelnemers zijn van mening dat bedrijven niet genoeg doen om een inclusieve werksfeer te scheppen. Vele werkgevers hebben wel een diversiteit policy, maar als Millennials dit niet terugzien in het senior management team, dan zijn programma’s overbodig.

Vraag naar flexibiliteit

Daarbij is flexibel werken is een grote drijfveer. Volgens Alexander is ‘flexibel werken een van de meest gezochte dingen die Millennials in een nieuwe baan terug willen zien. Als een werkgever de mogelijkheid geeft om vanuit huis te werken en flexibele uren, dan kan dat een grote aantrekkingsfactor zijn voor kandidaten.’ Hoewel een aantal organisaties tegenwoordig flink wat flexibiliteit bieden, is het strakke rooster van 9 tot 5 voor veel werknemers nog steeds de realiteit. Een mogelijke reden hiervoor is de ‘gig economie’ die ontstaat als alternatief voor full time banen. Het onderzoek geeft aan dat 62% van de Millennials overwegen om als freelancer te gaan werken. De grootste motivatie hierachter was de mogelijkheid om meer te verdienen, en de belofte om flexibiliteit werkelijkheid te maken.

Jessica Rothwell, Contract Recruitment Consultant bij Huxley maakt dit dagelijks mee. ‘Ik heb een aantal Millennial kandidaten gehad die voorheen een vaste baan hadden, maar die hun heil hebben gevonden in tijdelijke banen. De verhoogde flexibiliteit die het meebrengt is een enorme pré voor veel mensen, vooral voor Millennials.

Tegen 2020 zal de helft van de beroepsbevolking uit Millennials bestaan. Het is daarom belangrijk dat organisaties begrijpen hoe dit de wereldwijde banenmarkt kan beïnvloeden. Misschien is je organisatie er nog niet aan toe om flexibel werken toe te staan, of misschien vind je het niet prettig om een job hopper aan te nemen en dat is prima. Maar houd in gedachte dat het gedrag van werknemers verandert, en dat je wellicht een aantal dingen moet aanpassen om hierop in te spelen zodat je geen talent misloopt. Mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van nieuw talent, neem dan vandaag nog contact met ons op.

We zijn je graag van dienst!

Modulair bouwen; duurzaam en net als lego

25 aug 2020

Modulair, of ook wel circulair bouwen. We horen steeds vaker over deze nieuwe bouwtechniek. Door circulair (ver)bouwen kan de industrie op een efficiënte manier verduurzamen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Je kunt modulair bouwen het makkelijkst vergelijken met Lego-blokken.

Op deze aftrekposten heb je recht als zzp’er!

28 feb 2020

Wat veel zzp’ers niet weten wanneer ze beginnen als zelfstandige is dat ze recht hebben op verschillende aftrekposten, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Benieuwd naar welke aftrekposten dat zijn en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder!

Moeite met thuiswerken? Wij geven je 4 tips om je werkdag productiever te maken

23 apr 2020

Thuiswerken, de een doet het fluitend, springt van de een naar de andere taak en is heel erg productief, de ander raakt door het minste en geringste afgeleid, schiet in de stress en krijgt niks gedaan. Wat je situatie ook is, een aantal tips om je werkdag (nog) productiever te maken zijn altijd welkom.. Wij geven je vier motiverende tips!

Tags: REMOTE WORK

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.