Wanneer is het tijd om van front-end development baan te veranderen?

Wanneer is het tijd om van front-end development baan te veranderen? - En waar moet je naar zoeken in een nieuwe front-end baan? Je bent niet de enige developer die zich dit afvraagt. De juiste timing kan een grote rol spelen voor de rest van je carrière. Huxley helpt je met het beantwoorden van de volgende vier vragen:

1. Wanneer is het tijd om van front-end development baan te veranderen?
2. Stel je ziet een prachtige kans, is je front-end kennis dan up to date?
3. Waar moet je naar zoeken in een nieuwe front-end baan?
4. Welke stacks bieden op dit moment het beste salaris en toekomstperspectief?

1. Wanneer is het tijd om van front-end development baan te veranderen?

De juiste tijd is een relatief begrip, wat voor iedereen anders kan zijn. Er zijn een aantal factoren die meespelen in je overweging om van front-end baan te veranderen:

  • Persoonlijke voorkeur en privé omstandigheden
  • Je professionele ontwikkeling
  • Werk-privé balans
  • Salaris

Persoonlijke voorkeur
Een stap naar een nieuwe baan kan heel persoonlijk zijn. Redenen om te wisselen kunnen variëren van samenwonen en verhuizing tot of je tevreden bent met de front-end tools waar je mee werkt.

Je professionele ontwikkeling
Je bent nooit te oud om te leren. Zeker in IT moet professionele ontwikkeling hoog op je prioriteitenlijstje staan. Een valkuil voor veel front-end developers is dat ze tevreden zijn en op hun plek blijven zitten, terwijl de markt zich in rap tempo verder ontwikkeld. Om aantrekkelijk te blijven voor je huidige en toekomstige werkgevers is het belangrijk om up to date te blijven van innovaties. Als je je niet verder kan ontwikkelen  in je huidige omgeving, dan is een nieuwe uitdaging het overwegen waard. En dat is het de investering in je professionale ontwikkeling meer dan waard.

Werk-privé balans
Er is steeds meer aandacht voor werk-privé balans, vooral onder Millennials. Als developer kun je goed vanuit huis werken, en flexibele uren draaien. Alleen is hier niet bij iedere werkgever ruimte voor. Vraag jezelf af of je werk-privé balans goed is voor jou, of dat het beter kan.

Wil je graag meer weten over hoe je je werk-privé balans kunt verbeteren? Speciaal voor jou hebben we een artikel voor je klaargezet:

Front-end developers, 6 tips om je werk-privé balans te verbeteren.

Salaris
Senator Obama zei: ‘Geld is niet het antwoord, maar het maakt wel een verschil.’

Het gaat goed met de economie en er is veel vraag naar front-end developers. Dit geeft jou de ruimte om bij een volgende uitdaging je salaris te onderhandelen. Uiteraard moet dit wel binnen proporties blijven, en hoeveel je kan vragen hangt af van of je een vaste baan hebt of als freelancer werkt. Huxley kan je helpen met je onderhandeling, het enige wat je hoeft te doen is contact op te nemen.

2. Stel je ziet een prachtige kans, is je front-end kennis dan up to date?

Deze vraag moet elke front-end developer zichzelf stellen. Stel je ziet een prachtige kans voorbijkomen, kan je dan zo daar aan de slag, of moet je jezelf bijspijkeren? Werk je op dit moment met de nieuwste tools of is je werkgever tevreden met hoe het is? In het laatste geval doe je er goed aan om cursussen te gaan volgen tijdens of na je werk. Als je JavaScript bijvoorbeeld goed onder de knie hebt, dan zal het niet moeilijk zijn om Node Js te leren. Kijk daarnaast naar werkgevers die wel de nieuwe ontwikkelingen volgen. Het is zonde als je kennis verloren gaat, en het kost nog veel meer tijd om dit in te halen.

3. Waar moet je naar zoeken in een nieuwe front-end baan?

De voorgaande vragen verklappen al een beetje waar je op moet letten als je  op zoek moet in een nieuwe front-end baan. Het volgende lijstje kan je als checklist gebruiken:

1. Werkt een nieuwe werkgever met de nieuwste front-end tools?
2. Stimuleren ze jouw professionele ontwikkeling?
3. Past de werkcultuur en omgeving bij jou als persoon?
4. Is er aandacht voor work-life balance?
5. Voldoet het voorwaardenpakket aan jouw verwachtingen?

Uiteraard kan je deze lijst met extra wensen aanvullen om goed in beeld te krijgen waar jij zelf naar op zoek bent in je volgende front-end development baan.

4.Welke stacks bieden op dit moment het beste salaris en toekomstperspectief?

De juiste tijd om van front-end baan te wisselen gaat gepaard met de vraag uit de arbeidsmarkt.

De populairste stacks van het moment zijn:

• Angular
• Vue js
• React
• Full Stack

Deze stacks bieden dan ook het beste toekomstperspectief. Dit vertaald zich ook naar salaris:

• Best betaald: Full stack
• Angular: een salarisverhoging van 18%
• Een combinatie van Angular + React: +25%

Hoe Huxley jou kan helpen een nieuwe front-end baan te vinden

Huxley kan je helpen een nieuwe front-end baan te vinden. Ons netwerk gaat de hele wereld over, wat een hoop mogelijkheden met zich meebrengt. Zo kunnen we je voorstellen aan werkgevers die je misschien nog niet kent. Daarnaast besparen we jou tijd met zoeken, zodat je je kan focussen op je huidige baan en ontwikkeling. Of je uiteindelijk de stap waagt laten we aan jou, want we vinden het belangrijk dat je er volledig achter staat en dat je gelukkig bent in je werk. Tenslotte is je werkgeluk bepalend voor jouw succes.


Wil je graag je ambities met ons bespreken? Neem dan contact met ons op. Als je benieuwd bent naar onze huidige vacatures, kijk dan snel verder.

Wordt remote werken het “nieuwe normaal”?

27 mei 2020

Hoewel het een uitdaging blijft om een dagelijkse routine vast te houden en het missen van collega’s ook een vervelende bijkomstigheid is, vragen wij ons toch af: wordt remote werken het “nieuwe normaal”? Of in ieder geval, wordt het vaker thuiswerken nu gemakkelijker geaccepteerd?

De weg naar groene (petro)chemie

31 aug 2020

Nederland is het derde chemieland van Europa en speelt een grote rol in de Nederlandse economie, die in 2050 volledig circulair wilt zijn. Het is van wereldbelang dat de petrochemische sector groen wordt om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Een veranderende IT werkomgeving voor freelancers

27 aug 2020

Er zijn veel publicaties over de impact van de pandemie onder grote ICT bedrijven, maar hoe zit het dan met de freelancers? Met de economische herstart in de kinderschoenen, heeft Huxley aan ruim 500 IT freelancers gevraagd wat de impact van COVID-19 voor de flexmarkt betekent.

5 tips voor digitale onboarding - klaarstomen op afstand

06 apr 2020

Een digitale onboarding kan een uitdaging zijn voor organisaties. Wij geven je 5 tips om personeel klaar te stomen op afstand!