Ben jij ZZP'er? Lees hier alles over het urencriterium

Je kunt er niet omheen. Als jij als ZZP’er in aanmerking wilt kunnen komen voor interessante fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, moet jij voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. Wat houdt dit in, welke uren vallen daaronder en wat zijn de haken en ogen? Wij geven jou antwoord op de meeste gestelde vragen over het urencriterium.  


1. Wat is het urencriterium?
2. Wat zijn de voordelen van het halen van het urencriterium?
3. Welke uren vallen onder het urencriterium?
4. Goed om te weten voor beginnende ZZP’ers
5. Hoe kom ik aan genoeg opdrachten om het urencriterium te halen?

 

 

1. Wat is het urencriterium?

De Belastingdienst controleert op een aantal punten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Hieronder valt onder andere het urencriterium. Het houdt in dat je minimaal 1225 uur in een kalenderjaar moet hebben besteed aan jouw onderneming. Voldoe je niet aan die uren dan ziet de Belastingdienst jou niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting en heb je geen recht op verschillende ondernemersaftrekposten.  

2. Wat zijn de voordelen van het halen van het urencriterium?

Wanneer je voldoet aan het urencriterium heb je recht op interessante fiscale aftrekposten waardoor je (veel) minder belasting betaalt. Zo is de zelfstandigenaftrek dit jaar (2018) vastgesteld op €7.280,-en de startersaftrek op  €2.123.-.  Deze bedragen mag je van jouw netto winst aftrekken waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen.

3. Welke uren vallen onder het urencriterium?

De Belastingdienst maakt onderscheid in declarabele uren en niet-declarabele uren. De declarabele uren zijn de uren die jij factureert bij jouw klanten. Ook de indirecte uren, ofwel de niet-declarabele uren mag jij meetellen bij de uren. Dit zijn uren die jij naast jouw declarabele uren in jouw bedrijf steekt, zoals administratie en marketing.

Enkele voorbeelden van uren die wel meetellen*:

 • Website bouwen/bijhouden
 • Eigen administratie
 • Reistijden
 • Acquisitie
 • Netwerken
 • Studie-uren (wanneer het volgen van een studie nodig is voor het uitvoeren van jouw vak)
 • Marketing

*Weet jij niet zeker of de door jou gemaakt uren meetellen voor het urencriterium? Neem dan voor de zekerheid contact op met de Belastingdienst.

Let op: Het is belangrijk dat jij alle gemaakte uren voor jouw onderneming bijhoudt in een urensysteem zodat jij, mocht de Belastingdienst bij jou langskomen, dit aan de Belastingdienst kunt verantwoorden. Dit is wettelijk verplicht.

4. Goed om te weten voor beginnende ZZP’ers

Er zijn een aantal punten van het urencriterium waar je rekening mee moet houden:

 • Start je bijvoorbeeld in juni met jouw onderneming dan moet je alsnog in dat jaar aan de 1225 uren voldoen. Het wordt dus niet qua ratio berekend.
 • Was je zwanger dan tellen de niet-gemaakte uren tijdens jouw zwangerschap alsnog mee. 
 • Werk je nog gedeeltelijk in loondienst? Let erop dat je meer tijd moet besteden aan jouw bedrijf dan aan ander werk. Deze voorwaarde geldt niet als je een of meerdere jaren in de afgelopen vijf jaar geen ondernemer was.
 • Begin direct met het bijhouden van jouw urenadministratie. Doe je dit pas achteraf dan kan de Belastingdienst dat eenvoudig terughalen.
 • Start je je onderneming vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan is het urencriterium 800 uur per kalenderjaar.

5. Hoe kom ik aan genoeg opdrachten om het urencriterium te halen?

Door met Huxley samen te werken kom je als eerste in contact met interessante opdrachtgevers. We zorgen allereerst dat we jouw kennis, competenties, ambities en doelen helder in kaart hebben gebracht. Met die kennis kunnen we voor jou op zoek gaan naar projecten die perfect op jouw profiel aansluiten.

Wil je jouw urencriterium halen? Kom met onze consultants in contact en ga aan de slag voor mooie projecten bij toonaangevende organisaties!

Overstappen op SAP 4/HANA, maar hoe?

17 feb 2020

Het is belangrijker dan ooit om de juiste keuze te maken voor de migratie naar SAP 4HANA. Waar moet je allemaal op letten en welke stappen moet je ondernemen om SAP 4/HANA succesvol te kunnen implementeren binnen jouw organisatie?

Tags: IY IT TECHNOLOGY

De Nederlandse arbeidsmarkt in 2020

14 okt 2019

Nieuwsberichten volgen elkaar snel op: no-deal Brexit, lagere rentes, Duitse economie laat in laatste kwartaal een krimp zien maar Nederland groeit vooralsnog. Huxley maakt een analyse van het huidige arbeidsklimaat en deelt haar inzicht.

5 redenen om in fintech te werken

01 okt 2019

Fintech slaat de brug tussen technologie en finance. Fintech gebruikt big data, automation, blockchain en AI om de beste klant ervaring neer te zetten. Fintech zorgt voor transparante diensverlening, nieuwe startups en veranderende multinationals. Voor nieuwe banen. Kortom, fintech is hot. Dat bovenste was misschien al wel duidelijk. Maar waarom zou je in fintech willen werken? We geven je 5 redenen.

Wat verandert er in 2020 voor zzp’ers?

29 dec 2019

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent een aantal veranderingen voor zzp’ers. Vanaf 1 januari 2020 zullen er nieuwe wetten en regels ingaan. Ben jij benieuwd wat er gaat veranderen? Wij hebben de belangrijkste wijzingen voor je op een rij gezet.