Deze financiële organisaties namen vanwege Brexit de stap richting Amsterdam

De Brexit houdt de gemoederen flink bezig. Het besluit van de Britten om de EU te verlaten hebben de valuta- en aandelenmarkten flink op de kop gezet en heeft geleid tot grote economische en politieke onzekerheid. In de zeventiende en achttiende eeuw was Amsterdam de financiële hoofdstad van de wereld. Gaan wij dat weer worden? Dat is de vraag. In ieder geval zijn er op dit moment ongeveer 30 bedrijven die door de Brexit de stap richting Amsterdam hebben genomen en nog eens 100 bedrijven overwegen Amsterdam als uitvalbasis te kiezen.

Vanwege de strenge wetgeving omtrent bonussen zagen we een aantal grote namen uit de financiële industrie naar Frankfurt en Dublin vertrekken. Toch kwamen er een aantal financiële organisaties richting Amsterdam. Onder meer door onze goede IT-infrastructuur. Wij zetten deze nieuwe ‘Amsterdammers’ op een rij.  

Jane Street Financial
Het Amerikaans Jane Street Financial, de op een na grootste handelaar in ETF’s in Europa, komt vanwege de Brexit naar Amsterdam. ETF (Exchange Trade Funds), zijn ook wel bekend als trackers die de koers van verschillende indices, valuta’s en grondstoffen volgen. Met behulp van software worden de trackers razendsnel gekocht en doorverkocht. Bedrijven als Jane Street verdienen aan het verschil tussen de koop-en verkoopprijs. De grote concurrent van de Nederlandse beursintermediair Flow Traders zal met een klein team vanuit Amsterdam de Europese klanten bedienen.

MarketAxess
MarketAxess, een van de grootste obligatiehandelsplatformen ter wereld, heeft Amsterdam gekozen als uitvalsbasis voor de EU vanwege de onzekerheden rondom Brexit. De Amerikaanse onderneming met een markwaarde van ruim 7 miljard euro wil door zich in Nederland te vestigen toegang houden tot de Europese eenheidsmarkt. De centrale ligging en opstelling van Nederlandse toezichtshouders ten opzichte van handelsplatforms gaven de doorslag. De Amsterdams vestiging heeft zijn eigen marketingteam.

Tradeweb
Ook obligatieplatform Tradeweb koos Amsterdam als de nieuwe uitvalbasis voor de Europese markt.  Tradeweb is een van de grootste elektronische platforms voor over- the- counter (OTC) market, ofwel de handel van obligaties en derivaten buiten de beurs om. Het platform helpt beleggers beter inzicht te krijgen in vraag en aanbod.

BrokerTec (CME Group)
CME Group nam vorig jaar NEX Group over. Voor de overname kondigde NEX group al aan om de online obligatiedivisie Brokertec naar Amsterdam te verhuizen. CME Group zette dit plan voort. Amsterdam biedt volgens hen een prima uitvalbasis vanwege de voordelen op gebied van onder andere wetgeving rondom werkgevers en belastingtarieven.

CBOE Global Markets
CBOE Global Markets, de grootste aandelenbeurs van Europa en een van de grootste ter wereld, vestigt zich vanwege de Brexit in Amsterdam. De goede relaties met het AFM en De Nederlandse bank, en hun goede begrip van de aandelen- en derivatenmarkt, waren de doorslag. Ook de gunstige omstandigheden voor een open en competitieve financiële markt speelden een rol. De aandelenbeurs is gevestigd in het WTC. Het bedrijf blijft dezelfde diensten aanbieden.

Royal Bank of Scotland (RBS)
RBS keerde terug naar Amsterdam vanwege de Brexit. De bank treft voorbereidingen voor de verhuizing van het Europese hoofdkantoor van Londen naar Amsterdam. Onder de naam NatWest Markets, de zakenbank van RBS, verschaft de divisie financiering aan bedrijven en handelt in obligaties en valuta's voor financiële instellingen, institutionele beleggers en bedrijven.

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG)
De grootste Japanse bank MUFG zette een nieuw onderdeel op in Amsterdam, zodat het financiele concern klanten in de EU kan blijven bedienen na de Brexit. Enkele tientallen werknemers zullen van Londen naar Amsterdam verhuizen.

Norinchukin
Onlangs liet de Japanse bank Norinchukin weten een kantoor in Amsterdam te gaan vestigen. De bank, dat zich tot de 40 grootste banken van de wereld mag rekenen, zal zich in Amsterdam met een team van ongeveer 30 man voornamelijk bezig houden met projectfinanciering.

Niet alleen deze organisaties, maar ook kleinere organisaties en organisaties in andere sectoren zette de stap richting Amsterdam. Zeker in de recruitmentwereld zullen er door de Brexit grote verschuivingen plaatsvinden.  Wil je bij de grootste financiële instituten werken? Huxley volgt de ontwikkelingen op de voet en kan jouw carrière in een stroomversnelling brengen. 

 

Bronnen:

ANP. (2018). Jane Street vanwege Brexit naar Amsterdam. Beschikbaar: https://www.parool.nl/amsterdam/jane-street-vanwege-brexit-naar-amsterdam~a4602216/. Laatst bezocht: 31 Jan 2019.

ANP. (2018). CME verplaatst handelsplatform naar Amsterdam. Beschikbaar: https://www.telegraaf.nl/financieel/2770336/cme-verplaatst-handelsplatform-naar-amsterdam?utm_source=eu.huxley.com&utm_medium=referral&utm_content=/nl/blog/2019/01/deze-financiele-organisaties-namen-v. Laatst bezocht:3 1 Jan 2019.

ANP. (2018). Japanse bank MUFG inderdaad naar Amsterdam na brexit . Beschikbaar: https://www.ad.nl/amsterdam/japanse-bank-mufg-inderdaad-naar-amsterdam-na-brexit~aea42238/. Laatst bezocht: 31 Jan 2019.

Beunderman, M. (2018). Amsterdam na Brexit centrum van kapitaalmarkten Europese Unie. Beschikbaar: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/29/amsterdam-na-brexit-centrum-van-kapitaalmarkten-europese-unie-a2753178. Laatst bezocht: 31 Jan 2019.

FD. (2017). Obligatieplatform Tradeweb kiest Amsterdan na Brexit. Beschikbaar: https://fd.nl/beurs/1212590/obligatieplatform-tradeweb-kiest-amsterdam-na-brexit. Laatst bezocht: 31 Jan 2019.

FD. (2018). RBS keert terug aan Zuidas vanwege Brexit. Beschikbaar: https://fd.nl/beurs/1246791/rbs-keert-terug-aan-zuidas-vanwege-brexit. Laatst bezocht: 31 Jan 2019.

FD. (2019). Grote Japanse bank vestigt zich in Amsterdam vanwege Brexit. Beschikbaar: https://fd.nl/ondernemen/1285192/grote-japanse-bank-vestigt-zich-in-amsterdam-vanwege-brexit. Laatst bezocht: 31 Jan 2019.

Meesterburrie, A. (2017). Handelsplatform MarketAxess verruilt Londen voor Amsterdam. Beschikbaar: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/23/handelsplatform-marketaxess-verruilt-londen-na-brexit-voor-amsterdam-a1567618 Laatst bezocht: 31 Jan 2019.

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.

Het gebruik van Big Data binnen de bouwindustrie

24 okt 2019

In de bouwindustrie is Big Data een groeiend fenomeen. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om big data in te zetten bij het bouwproces van gebouwen bruggen wegen enzovoorts. Lees hier meer over het gebruik van Big Data in de bouwindustrie.

Op deze aftrekposten heb je recht als zzp’er!

28 feb 2020

Wat veel zzp’ers niet weten wanneer ze beginnen als zelfstandige is dat ze recht hebben op verschillende aftrekposten, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Benieuwd naar welke aftrekposten dat zijn en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder!

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.