No deal-Brexit: ICT branche vreest voor grote gevolgen voor de digitale snelweg

De Britse premier Theresa May had in het Brexit-akkoord een overgangsregeling tot 2020 opgenomen, zodat organisaties de tijd krijgen om o.a. hun data- en gegevensuitwisseling op orde te maken. Vorige week stemde het Britse Lagerhuis tegen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de IT-branche. De sector verwacht chaotische situaties en mogelijk hoge boetes als er niet snel meer duidelijkheid komt.

1. Wat betekent Brexit voor de ICT-branche?
2. Waarom vreest de ICT-branche voor chaotische situaties?
3. Waarom pleit de ICT-branche voor een overgangsperiode?

1. Wat betekent Brexit voor de ICT-branche?

Niet alleen het menselijke verkeer en het goederenverkeer worden geraakt door Brexit, ook voor het dataverkeer ontstaan er problemen aan de grens. Het Verenigd Koninkrijk verliest door de Brexit haar status als ‘veilig land’. Persoonsgegevens mogen hierdoor zonder akkoord niet meer zomaar de grens over naar het Verenigd Koninkrijk, omdat dat in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat mag nu, vanwege de Europese privacywetgeving, nog wel. Dit treft niet alleen de IT-branche, maar ook organisaties die persoonsgegevens hebben opgeslagen in het Verenigd Koninkrijk.

2. Waarom vreest de ICT-branche voor chaotische situaties?

Veel bedrijven die data en gegevens uitwisselen met het Verenigd Koninkrijk hebben eigenlijk geen idee wat ze moeten doen na 29 maart, de datum waarop het Verenigd Koninkrijk volgens de huidige tijdslijn uit de EU zal stappen. Daar komt nog eens bij dat een groot aantal bedrijven zich niet eens bewust zijn van het feit dat ze iets moeten doen. Er is heel veel (media)aandacht voor de gevolgen voor de douane en het transport, maar er is onterecht te weinig aandacht voor wat er moet gebeuren met data- en gegevensuitwisseling.

3. Waarom pleit de ICT-branche voor een overgangsperiode?

In theorie kan de Autoriteit Persoonsgegevens vanaf 29 maart boetes uit gaan delen voor de overtredingen van de AVG. Veel bedrijven plannen daarom juridische voorzorgsmaatregelen of hebben deze al genomen. Het grote probleem is dat eigenlijk niemand precies weet waar bedrijven zich op moeten voorbereiden.

Het is namelijk nog niet duidelijk of het Verenigd Koninkrijk voldoet aan de strenge privacyregeling van de EU. Volgens de regelgeving moeten niet-EU-landen hetzelfde databeschermingsniveau hebben als EU-landen. Hiervoor moet de Europese Commissie een zogeheten adequaatheidsbesluit aannemen. Daar heeft de EU nog geen publiek besluit over genomen en of daar voor 29 maart een definitief antwoord op zal komen is nog maar de vraag. De Nederlandse ICT-branche pleit om die reden dan ook voor een overgangsperiode van 15 maanden. Deze periode zal bedrijven de ruimte geven om hun zaken op orde te krijgen, waardoor ze eventuele forse boetes kunnen voorkomen.

Update: De EU landen hebben een akkoord gegeven op uitstel van de Brexit tot 22 mei 2019. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten en zullen onze visie m.b.t. onze branche met onze lezers delen.

Bronhttps://nos.nl/artikel/2267796-ict-branche-vreest-chaotische-brexit-en-hoge-boetes.html


6 tips om thuiswerken efficiënt en dragelijk te houden

30 mrt 2020

Thuiswerken brengt vanzelfsprekend andere factoren met zich mee waar je rekening mee moet houden als je dat niet gewend bent. Wij geven je graag een aantal tips om thuiswerken efficiënt en dragelijk te houden.

Tags: THUISWERKEN

De weg naar groene (petro)chemie

31 aug 2020

Nederland is het derde chemieland van Europa en speelt een grote rol in de Nederlandse economie, die in 2050 volledig circulair wilt zijn. Het is van wereldbelang dat de petrochemische sector groen wordt om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.

5 tips voor digitale onboarding - klaarstomen op afstand

06 apr 2020

Een digitale onboarding kan een uitdaging zijn voor organisaties. Wij geven je 5 tips om personeel klaar te stomen op afstand!