No deal-Brexit: ICT branche vreest voor grote gevolgen voor de digitale snelweg

De Britse premier Theresa May had in het Brexit-akkoord een overgangsregeling tot 2020 opgenomen, zodat organisaties de tijd krijgen om o.a. hun data- en gegevensuitwisseling op orde te maken. Vorige week stemde het Britse Lagerhuis tegen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de IT-branche. De sector verwacht chaotische situaties en mogelijk hoge boetes als er niet snel meer duidelijkheid komt.

1. Wat betekent Brexit voor de ICT-branche?
2. Waarom vreest de ICT-branche voor chaotische situaties?
3. Waarom pleit de ICT-branche voor een overgangsperiode?

1. Wat betekent Brexit voor de ICT-branche?

Niet alleen het menselijke verkeer en het goederenverkeer worden geraakt door Brexit, ook voor het dataverkeer ontstaan er problemen aan de grens. Het Verenigd Koninkrijk verliest door de Brexit haar status als ‘veilig land’. Persoonsgegevens mogen hierdoor zonder akkoord niet meer zomaar de grens over naar het Verenigd Koninkrijk, omdat dat in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat mag nu, vanwege de Europese privacywetgeving, nog wel. Dit treft niet alleen de IT-branche, maar ook organisaties die persoonsgegevens hebben opgeslagen in het Verenigd Koninkrijk.

2. Waarom vreest de ICT-branche voor chaotische situaties?

Veel bedrijven die data en gegevens uitwisselen met het Verenigd Koninkrijk hebben eigenlijk geen idee wat ze moeten doen na 29 maart, de datum waarop het Verenigd Koninkrijk volgens de huidige tijdslijn uit de EU zal stappen. Daar komt nog eens bij dat een groot aantal bedrijven zich niet eens bewust zijn van het feit dat ze iets moeten doen. Er is heel veel (media)aandacht voor de gevolgen voor de douane en het transport, maar er is onterecht te weinig aandacht voor wat er moet gebeuren met data- en gegevensuitwisseling.

3. Waarom pleit de ICT-branche voor een overgangsperiode?

In theorie kan de Autoriteit Persoonsgegevens vanaf 29 maart boetes uit gaan delen voor de overtredingen van de AVG. Veel bedrijven plannen daarom juridische voorzorgsmaatregelen of hebben deze al genomen. Het grote probleem is dat eigenlijk niemand precies weet waar bedrijven zich op moeten voorbereiden.

Het is namelijk nog niet duidelijk of het Verenigd Koninkrijk voldoet aan de strenge privacyregeling van de EU. Volgens de regelgeving moeten niet-EU-landen hetzelfde databeschermingsniveau hebben als EU-landen. Hiervoor moet de Europese Commissie een zogeheten adequaatheidsbesluit aannemen. Daar heeft de EU nog geen publiek besluit over genomen en of daar voor 29 maart een definitief antwoord op zal komen is nog maar de vraag. De Nederlandse ICT-branche pleit om die reden dan ook voor een overgangsperiode van 15 maanden. Deze periode zal bedrijven de ruimte geven om hun zaken op orde te krijgen, waardoor ze eventuele forse boetes kunnen voorkomen.

Update: De EU landen hebben een akkoord gegeven op uitstel van de Brexit tot 22 mei 2019. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten en zullen onze visie m.b.t. onze branche met onze lezers delen.

Bronhttps://nos.nl/artikel/2267796-ict-branche-vreest-chaotische-brexit-en-hoge-boetes.html


De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Moeite met thuiswerken? Wij geven je 4 tips om je werkdag productiever te maken

23 apr 2020

Thuiswerken, de een doet het fluitend, springt van de een naar de andere taak en is heel erg productief, de ander raakt door het minste en geringste afgeleid, schiet in de stress en krijgt niks gedaan. Wat je situatie ook is, een aantal tips om je werkdag (nog) productiever te maken zijn altijd welkom.. Wij geven je vier motiverende tips!

Tags: REMOTE WORK

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.