Do’s bij een eerste sollicitatiegesprek

De meeste mensen zijn zenuwachtig voor hun eerste sollicitatiegesprek. En dat is niet gek; zeker als ze de nieuwe baan graag willen. Een goede eerste indruk is enorm belangrijk. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de eerste indruk zeer bepalend is voor het verloop van de rest van de sollicitatieprocedure. 

Hoe zorg je dat je goed voor de dag komt bij jouw eerste sollicitatiegesprek? Huxley's recruiters geven jou de beste tips.

Kom op tijd

Voor de meeste mensen is dit (hopelijk) vanzelfsprekend. Te laat komen staat erg onprofessioneel en verpest gelijk je kans op een goede eerste indruk. Ga op tijd van huis en houd met je planning rekening met eventuele barrières.

Goed voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je zelfverzekerd antwoord kan geven op de vragen die worden gesteld. Door je goed voor te bereiden op kritische vragen heb je al een streepje voor. Wij schreven al eerder een blog over de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Heel verstandig om deze even goed door te nemen.

Zorg dat je er verzorgd uitziet

Een verzorgd uiterlijk is heel bepalend voor de eerste indruk. Strijk je kleren, zorg voor een frisse adem, was je haar en draag een outfit waar jij je comfortabel in voelt, maar die passend is voor een sollicitatiegesprek.

Wees eerlijk

Het is erg belangrijk om eerlijk antwoord te geven op de vragen die worden gesteld. Een leugentje op bestwil is niet zo verstandig tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak komt het toch uit en dan kun je fluiten naar je nieuwe baan.

Stel zelf goede vragen

Bereid een aantal goede vragen voor die je wilt stellen tijdens het gesprek. Men zal zeker op prijs stellen dat je interesse toont in de organisatie en dat je je best doet om de functie en organisatie goed in kaart te brengen. In een eerdere blog besteedde we hier al aandacht aan. Lees hier een aantal voorbeelden van vragen die jij kunt stellen.

Zet je telefoon op stil

Een klassieke fout, maar het is natuurlijk heel gênant als je telefoon tijdens het gesprek afgaat. Zet hem op vliegtuigstand of het liefst helemaal uit.

Op deze aftrekposten heb je recht als zzp’er!

28 feb 2020

Wat veel zzp’ers niet weten wanneer ze beginnen als zelfstandige is dat ze recht hebben op verschillende aftrekposten, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Benieuwd naar welke aftrekposten dat zijn en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder!

De Nederlandse arbeidsmarkt in 2020

14 okt 2019

Nieuwsberichten volgen elkaar snel op: no-deal Brexit, lagere rentes, Duitse economie laat in laatste kwartaal een krimp zien maar Nederland groeit vooralsnog. Huxley maakt een analyse van het huidige arbeidsklimaat en deelt haar inzicht.

De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.