Do’s bij een eerste sollicitatiegesprek

De meeste mensen zijn zenuwachtig voor hun eerste sollicitatiegesprek. En dat is niet gek; zeker als ze de nieuwe baan graag willen. Een goede eerste indruk is enorm belangrijk. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de eerste indruk zeer bepalend is voor het verloop van de rest van de sollicitatieprocedure. 

Hoe zorg je dat je goed voor de dag komt bij jouw eerste sollicitatiegesprek? Huxley's recruiters geven jou de beste tips.

Kom op tijd

Voor de meeste mensen is dit (hopelijk) vanzelfsprekend. Te laat komen staat erg onprofessioneel en verpest gelijk je kans op een goede eerste indruk. Ga op tijd van huis en houd met je planning rekening met eventuele barrières.

Goed voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je zelfverzekerd antwoord kan geven op de vragen die worden gesteld. Door je goed voor te bereiden op kritische vragen heb je al een streepje voor. Wij schreven al eerder een blog over de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Heel verstandig om deze even goed door te nemen.

Zorg dat je er verzorgd uitziet

Een verzorgd uiterlijk is heel bepalend voor de eerste indruk. Strijk je kleren, zorg voor een frisse adem, was je haar en draag een outfit waar jij je comfortabel in voelt, maar die passend is voor een sollicitatiegesprek.

Wees eerlijk

Het is erg belangrijk om eerlijk antwoord te geven op de vragen die worden gesteld. Een leugentje op bestwil is niet zo verstandig tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak komt het toch uit en dan kun je fluiten naar je nieuwe baan.

Stel zelf goede vragen

Bereid een aantal goede vragen voor die je wilt stellen tijdens het gesprek. Men zal zeker op prijs stellen dat je interesse toont in de organisatie en dat je je best doet om de functie en organisatie goed in kaart te brengen. In een eerdere blog besteedde we hier al aandacht aan. Lees hier een aantal voorbeelden van vragen die jij kunt stellen.

Zet je telefoon op stil

Een klassieke fout, maar het is natuurlijk heel gênant als je telefoon tijdens het gesprek afgaat. Zet hem op vliegtuigstand of het liefst helemaal uit.

Wat zegt een vacature echt?

20 nov 2019

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.