Vragen die je zelf moet stellen bij een sollicitatiegesprek

Eerder schreven we al een blog over de meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Natuurlijk is het belangrijk om je antwoorden op deze vragen voor te bereiden, maar het is ook verstandig om zelf vragen te stellen. We zetten een aantal vragen voor je op een rij die je kunt gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek.

Hoe beschrijven jullie de ideale kandidaat voor deze positie?

Een goede vraag om te stellen, zodat je erachter kunt komen of jij voor hun de ideale kandidaat bent of dat je eventuele skills nog mist. Wees hier altijd eerlijk over.  Je kunt natuurlijk altijd aangeven dat je bereid bent om bepaalde opleidingen of cursussen te volgen.

Hoe is deze functie ontstaan?

Een goed vraag om erachter te komen waarom de functie openstaat en wat er van jou verwacht wordt bij het vervullen van de functie.

Hoe zou u de cultuur van het bedrijf omschrijven?

Altijd goed om interesse te tonen in de cultuur van het bedrijf. Je brengt het grootste deel van je tijd door aan werken, daarom moet de cultuur en de collega’s goed bij je passen. Door deze vraag te stellen zal je daar waarschijnlijk een goed beeld bij krijgen.

Wat zijn de ontwikkelmogelijkheden binnen het bedrijf?

Een hele goede vraag, omdat je natuurlijk altijd wil weten of er mogelijkheden zijn om door te ontwikkelen binnen het bedrijf. Daarnaast laat je hiermee natuurlijk ook zien dat je bereid bent hard te werken en mee wilt groeien met het bedrijf.

Hoe zien mijn werkzaamheden er het komende half jaar uit?

Je wil uiteraard een indicatie hebben van de werkzaamheden die je gaat doen. Door deze vraag, vraag je om een concreet beeld van hetgeen de bedoeling is. 

Wat zijn de volgende stappen in de procedure?

Niet altijd geven de bedrijven aan wat het proces is van de sollicitatie. Vraag daarom altijd aan het einde van het gesprek wat de volgende stappen zijn tijdens de procedure.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onze consultants kunnen jou wellicht helpen in jouw zoektocht naar een nieuwe baan in Engineering, Banking & Financial services of IT. Bij een eventueel sollicitatieproces zullen ze jou van begin tot het eind begeleiden. Dus ook bij de voorbereiding van jouw gesprek(ken). Laat hieronder een bericht achter en eventueel jouw CV, zodat wij contact met jou kunnen opnemen.

Kom met ons in contact

 

.

Wat zegt een vacature echt?

20 nov 2019

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.