Samen met Huxley naar de top!

Jong, gezellig en ambitieus, maar ook zeer ervaren, kwaliteit gedreven èn klantgericht, dat is de cultuur waarin je bij Huxley aan de slag gaat. Iedere dag is er één om jezelf nog verder te ontwikkelen, verder te ontdekken en verder te groeien binnen deze unieke leerschool. In de wereld van recruitment ligt het tempo hoog en sta je dagelijkse voor complexe uitdagingen. Maar juist als je wordt uitgedaagd kun je ongekende progressie maken. Wat maakt het werken bij Huxley als startpunt van jouw carrière zo interessant en bovenal leuk? Wij leggen het je graag uit!

Plezier hebben in je werk is het belangrijkste ingrediënt van onze unieke mix. Marc Voskuilen, directeur Huxley Nederland, Denemarken en Spanje, legt hier graag de nadruk op:

“Ontwikkelen doe je door fouten te durven maken en daarvan te leren. Je springt dagelijks in het diepe, stapt soms buiten je comfort zone, maar leert al snel je plek te vinden en de nieuwe vaardigheden eigen te maken, zonder je authenticiteit te verliezen.”

Bij Huxley werken we samen. Je wordt intensief begeleid door je collega’s en trainers en krijgt snel nieuwe inzichten door complexe situaties te ervaren, te beschouwen en ervan te leren. Wij sparren constant met elkaar en daar ben jij vanaf dag één onderdeel van. Door deze dynamische kennisdeling kun jij je optimaal ontwikkelen en maak je al snel zelf het verschil; voor onze klanten, onze kandidaten en onze medewerkers zelf. 

We zijn een diverse maar hechte groep. We werken met z’n allen keihard om onze doelstellingen te behalen maar organiseren buiten werktijd ook veel activiteiten samen. Het ene moment geven we elkaar een high five voor een mooie samenwerking met een nieuwe klant, het andere moment staan we samen te proosten in de kroeg. Het vieren van successen werkt aanstekelijk en maakt van elke dag een feest. Dit maakt de ultieme voedingsbodem voor progressie, in je professionele ontwikkeling, je carrière maar ook zeker in jezelf als persoon.

Werken bij Huxley?
Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over het werken bij Huxley en onderdeel zijn van deze cultuur? Check deze pagina of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact op met jou!

Werken bij Huxley

 

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.