Wat betekent Enterprise Agile en wat is de rol van HR?

Eerder schreven we al een artikel over de trends van Agile in 2019. Agile wordt volwassen en wortelt zich steeds dieper in de bedrijfscultuur. Niet alleen de IT-afdelingen, waar Agile zijn oorsprong kent, maar ook andere afdelingen van organisaties, zoals productontwikkeling en Human Resources werken steeds vaker volgens de Agile -methode. De groei van het aantal teams en teamleden binnen organisaties vraagt om een nieuwe Agile methodologie, genaamd Enterprise Agile. Wat is het en wat betekent dat voor de het Human Resources vak?

Wat is Enterprise Agile?

Enterprise Agile is een Agile methodologie dat antwoord geeft op de vraag van het toepassen van technologieën als Scrum, die oorspronkelijk zijn ontworpen voor kleine teams, bij grote organisaties met honderden of wel duizenden leden en meerdere teams. Ofwel de manier waarop organisaties volgens de Agile waarden en uitgangspunten kunnen blijven werken terwijl het uit een grote hoeveelheid teams en teamleden bestaat.

De uitdaging zal liggen bij:

  • Zichtbaarheid: hoe hou je overzicht over de werkzaamheden in honderden kleine zelfstandig werkende teams?
  • Coördinatie: hoe zorg je ervoor dat honderden kleine teams hun werk coördineren en communiceren?
  • Afstemming: hoe zorg je ervoor dat zelfstandige en autonome teams allen dezelfde koers volgen en dezelfde doelen nastreven?
  • Leren: hoe zorg je ervoor dat een succes van een team, kan worden gedeeld met andere teams?
  • Risicomanagement: hoe zorg je ervoor dat bij een mislukking niet gelijk de hele organisatie gedupeerd is?

Human Resources en Enterprise Agile

Iedere organisatie zal profiteren van een op Agile gerichte bedrijfscultuur, maar vooral Human Resource organisaties hebben er baat bij. Agile betekent niet het werken volgens een aantal richtlijnen in een framework, het omvat de hele mindset binnen een organisatie. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor HR.  HR kan een Agile organisatie realiseren door andere mensen te recruiten, aandacht te hebben voor training en ontwikkeling, een strategisch stappenplan te maken en op andere manieren feedback te geven en te belonen. Ten allen tijde volgens de Agile principes.

Op zoek naar Agile professionals?

Veel organisaties hebben baat bij goede en ervaren Agile professionals. De recruitmentconsultants van Huxley zijn zeer ervaren met het vinden van deze professionals, zowel freelance als in dienstverband.  We helpen organisaties graag verder vooruit.  Meer weten? Neem contact op via onderstaand contactformulier.

Kom met ons in contact

 

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.