Wat is employer branding en waarom is het belangrijk?

Talent aantrekken is belangrijk, maar talent behouden is nog belangrijker. Employer branding wordt op verschillende manieren bekeken. Enerzijds ligt de focus op de huidige medewerkers, anderzijds ligt de focus op toekomstige medewerkers. Door middel van employer branding zetten bedrijven hun bedrijfscultuur op de kaart en creëren ze een meerwaarde voor de doelgroep, met als doel het behouden van  huidige medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en een algemeen sterk bedrijfsimago op gebied van werkgeverschap.

1. Waarom is employer branding belangrijk?
2. Wij doen nog niks met employer branding, waar moeten we beginnen?
3. Hulp nodig bij het vinden van nieuwe kandidaten?

Waarom is employer branding belangrijk?

Sollicitanten hechten veel waarde aan het imago van hun potentiele nieuwe werkgever. Bovendien zorgt een sterk werkgeversmerk voor een algemeen beter imago van een bedrijf. Door employer branding goed in te zetten weten potentiele werknemers in wat voor een bedrijfscultuur ze terecht komen. Hierdoor kunnen kandidaten sneller beoordelen of er een fit is tussen henzelf en de bedrijfscultuur van de nieuwe werkgever. Indirect kan dat zorgen voor een kortere wervingstijd van nieuwe kandidaten, het bereiken van latente werkzoekenden en kwalitatief betere kandidaten.

Wij doen nog niks met employer branding, waar moeten we beginnen?

Veel bedrijven zien op een gegeven moment de noodzaak om ‘wat te doen’ met employer branding. Hieronder hebben wij een aantal stappen omschreven, die je kunt doorlopen om binnen jouw bedrijf je employer branding te optimaliseren.

Stap 1. De eerste stap is erachter te komen wat de huidige stand van zaken is omtrent employer branding. Bekijk jouw bedrijf online, kijk wat erover je gezegd wordt en doe een (anonieme) enquête onder de huidige werknemers.

Stap 2. Zorg er vervolgens voor dat de organisatie een helder beeld heeft over het gewenste imago en in hoeverre men daar nu van afstaat. Wanneer dit goed in beeld gebracht is kan men een merkstrategie ontwikkelen.

Stap 3. Breng vervolgens helder in kaart wat de voordelen zijn van het werken bij jouw bedrijf door middel van een employee value proposition (EPV). Hiermee breng je naast een mooi salaris en goede arbeidsvoorwaarden ook in kaart hoe zij hun eigen groei, ontwikkeling en plannen bij de organisatie kunnen waarmaken.

Stap 4. Zorg dat de huidige medewerkers de visie en missie van het merk uitdragen door ze te stimuleren om bijvoorbeeld informatie over de organisatie op hun eigen kanalen (zoals LinkedIn) te laten delen.

Stap 5. Evalueer continu wat de huidige stand van zaken is en op welk gebied er eventueel bijgeschaafd moet worden om het gewenste imago te halen en/of behouden.

Hulp nodig bij het vinden van nieuwe kandidaten?

Deze aanpak geeft al een mooie zet in de goede richting. Toch blijft het vaak lastig om de beste nieuwe kandidaten te vinden voor openstaande functies. Huxley helpt organisatie daar graag mee. Heb jij hulp nodig? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Kom met ons in contact

 

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.