5 handige dingen om te vragen op je eerste werkdag

De eerste dag op je nieuwe werk kan aanvoelen alsof je weer voor het eerst naar school gaat; het gaat vaak gepaard met een gevoel van enthousiasme en spanning. We hebben onlangs een lijst met tips samengesteld zodat je een onuitwisbare indruk maakt op je eerste dag, en een van die tips was om de juiste vragen te stellen. Om je te helpen geven we je 5 vragen cadeau, zodat je die alvast in de pocket hebt.

1. Hoe communiceren jullie het liefst? Per e-mail of persoonlijk?

Het kan zijn dat het hele team vooral per e-mail communiceert, of dat het per individu verschilt. Sommige mensen vinden het fijner om juist persoonlijk contact te hebben als ze iets moeten regelen, en anderen vinden het prettig als ze alles op e-mail hebben staan zodat ze er direct follow up aan kunnen geven. Als je meteen weet hoe je team het liefst communiceert dan kan je direct en effectief aan de slag.

2. Wat zijn de grootste projecten waar ik op dit moment van moet weten?

Er is een redelijke kans dat je manager je niet op je eerste dag opzadelt met alle deadlines, maar het is wel een goed idee om te weten aan welke projecten er het meest gewerkt wordt op het moment. Je moet een hoop onthouden, dus de fijnere details komen later, maar het is altijd slim om te weten wat er loopt.

3. Wie zijn de stakeholders waar ik het beste meteen contact mee kan opnemen?

Iedere baan heeft natuurlijk andere stakeholders. Als je in een multinational werkt dan heb je wellicht stakeholders die over de hele wereld zitten, en als je voor een kleiner kantoor werkt dan zijn het misschien 2 personen die bij jou in dezelfde ruimte zitten. Ongeacht je situatie is het goed om te weten met wie je regelmatig contact zal onderhouden en het initiatief te nemen zo snel mogelijk calls en meetings in te plannen. Dit geeft je een goede start en laat een proactieve houding zien.

4. Wat zijn de 5-10 dingen die je graag wilt dat ik bereik in mijn eerste week?

Het is best lastig om te voorspellen wat er van je verwacht wordt in je eerste week; soms krijg je wat ruimte om een goede basis neer te zetten door eerst de basale dingen te regelen. Sommigen worden meteen in het diepe gegooid en krijgen direct taken toebedeeld. In welke situatie je je ook bevind is het handig om alvast te weten wat de korte termijn doelen zijn die van je verwacht worden zodat je op goede voet start.

5. Hoe worden mijn prestaties beoordeeld?

Het is echt handig hier zo snel mogelijk achter te komen. Plan meteen een meeting met je manager in om dit te bespreken. Heb je bijvoorbeeld targets die je moet halen? Is er een specifiek performance programma? Elk bedrijf is anders, maar je wilt natuurlijk wel graag weten wat je doelen zijn en hoe die gemeten worden.

Huxley’s consultants zijn er om je bij elke stap in je zoektocht naar een nieuwe baan te begeleiden, tot en met dat je bij je nieuwe werk zit. Om meer hierover te weten te komen, neem je direct contact met ons op!

Op deze aftrekposten heb je recht als zzp’er!

28 feb 2020

Wat veel zzp’ers niet weten wanneer ze beginnen als zelfstandige is dat ze recht hebben op verschillende aftrekposten, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Benieuwd naar welke aftrekposten dat zijn en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder!

De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY

Artificial Intelligence (AI) in de farmaceutische industrie

17 jun 2020

Artificial Intelligence (AI) is een opkomende technologie binnen de farmaceutische industrie en kan succesvol worden ingezet om processen te versnellen en onderzoekskosten te verlagen. Hoe werkt dat nou en wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Moeite met thuiswerken? Wij geven je 4 tips om je werkdag productiever te maken

23 apr 2020

Thuiswerken, de een doet het fluitend, springt van de een naar de andere taak en is heel erg productief, de ander raakt door het minste en geringste afgeleid, schiet in de stress en krijgt niks gedaan. Wat je situatie ook is, een aantal tips om je werkdag (nog) productiever te maken zijn altijd welkom.. Wij geven je vier motiverende tips!

Tags: REMOTE WORK