5 handige dingen om te vragen op je eerste werkdag

De eerste dag op je nieuwe werk kan aanvoelen alsof je weer voor het eerst naar school gaat; het gaat vaak gepaard met een gevoel van enthousiasme en spanning. We hebben onlangs een lijst met tips samengesteld zodat je een onuitwisbare indruk maakt op je eerste dag, en een van die tips was om de juiste vragen te stellen. Om je te helpen geven we je 5 vragen cadeau, zodat je die alvast in de pocket hebt.

1. Hoe communiceren jullie het liefst? Per e-mail of persoonlijk?

Het kan zijn dat het hele team vooral per e-mail communiceert, of dat het per individu verschilt. Sommige mensen vinden het fijner om juist persoonlijk contact te hebben als ze iets moeten regelen, en anderen vinden het prettig als ze alles op e-mail hebben staan zodat ze er direct follow up aan kunnen geven. Als je meteen weet hoe je team het liefst communiceert dan kan je direct en effectief aan de slag.

2. Wat zijn de grootste projecten waar ik op dit moment van moet weten?

Er is een redelijke kans dat je manager je niet op je eerste dag opzadelt met alle deadlines, maar het is wel een goed idee om te weten aan welke projecten er het meest gewerkt wordt op het moment. Je moet een hoop onthouden, dus de fijnere details komen later, maar het is altijd slim om te weten wat er loopt.

3. Wie zijn de stakeholders waar ik het beste meteen contact mee kan opnemen?

Iedere baan heeft natuurlijk andere stakeholders. Als je in een multinational werkt dan heb je wellicht stakeholders die over de hele wereld zitten, en als je voor een kleiner kantoor werkt dan zijn het misschien 2 personen die bij jou in dezelfde ruimte zitten. Ongeacht je situatie is het goed om te weten met wie je regelmatig contact zal onderhouden en het initiatief te nemen zo snel mogelijk calls en meetings in te plannen. Dit geeft je een goede start en laat een proactieve houding zien.

4. Wat zijn de 5-10 dingen die je graag wilt dat ik bereik in mijn eerste week?

Het is best lastig om te voorspellen wat er van je verwacht wordt in je eerste week; soms krijg je wat ruimte om een goede basis neer te zetten door eerst de basale dingen te regelen. Sommigen worden meteen in het diepe gegooid en krijgen direct taken toebedeeld. In welke situatie je je ook bevind is het handig om alvast te weten wat de korte termijn doelen zijn die van je verwacht worden zodat je op goede voet start.

5. Hoe worden mijn prestaties beoordeeld?

Het is echt handig hier zo snel mogelijk achter te komen. Plan meteen een meeting met je manager in om dit te bespreken. Heb je bijvoorbeeld targets die je moet halen? Is er een specifiek performance programma? Elk bedrijf is anders, maar je wilt natuurlijk wel graag weten wat je doelen zijn en hoe die gemeten worden.

Huxley’s consultants zijn er om je bij elke stap in je zoektocht naar een nieuwe baan te begeleiden, tot en met dat je bij je nieuwe werk zit. Om meer hierover te weten te komen, neem je direct contact met ons op!

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.