Ontslag nemen, zo doe je dat

De baan van je dromen is op je pad gekomen, je bent toe aan een sabbatical, je zit niet op je plek bij je huidige baan.. welke reden dan ook, ontslag nemen blijft altijd een lastig moment. Het klinkt als iets simpels, maar het is vaak complexer dan gedacht. Wil jij op een professionele manier je ontslag indienen? Lees dan verder.

 

Hou het persoonlijk

Ook al is het vaak een lastig gesprek, telefonisch of via de mail je ontslag indienen is verre van professioneel. Geef aan je manager aan dat je graag een een-op-een gesprek wilt en zorg dat hij/zij de eerste is die het hoort. Je wil uiteraard niet dat het per ongeluk via een collega bij je manager terecht komt.

 

Schrijf een ontslagbrief
Vertellen dat je vertrekt is de eerste stap, maar dan is je ontslag nog niet officieel. Hiervoor moet je een formele ontslagbrief indienen. Een contract is namelijk een rechtsgeldig document wat formeel ontbonden dient te worden. Er staan op het internet veel voorbeelden van ontslagbrieven die je kunt gebruiken. Een persoonlijke noot toevoegen kan je helpen bij het achterlaten van een goede indruk.

 

Kijk goed naar wat er in je contract staat
Neem je contract voor het ontslaggesprek goed door. Vaak heb je te maken met een opzegtermijn van een of twee maanden. Ga je bij een concurrent aan de slag? Check dan of er een concurrentiebeding in je contract staat. Dit kan namelijk zeer nadelige gevolgen hebben.

 

Wees professioneel
Het kan natuurlijk voorkomen dat je om bepaalde redenen niet tevreden bent over je werk of over je werkgever. Het heeft alleen vrij weinig zin om je daarover uit te laten tegenover je collega’s. Geef liever aan dat je “niet helemaal op je plek zit” en dat iets anders (bijvoorbeeld je nieuwe baan) beter bij jouw ambities past. Laat je dus niet uit over eventuele onenigheden en ergerpunten.
Zoals we eerder al zeiden heb je vaak te maken met een opzegtermijn. Dit betekent dat je de laatste maand(en) nog voor je huidige werkgever zal werken. Probeer ook professioneel te zijn tijdens deze maanden en je werk netjes en goed af te ronden.


Vraag je leidinggevende om een referentie
Het is altijd goed om goede referenties te hebben van managers of directe collega’s. Tijdens sollicitatieprocedures wordt hier geregeld naar gevraagd. Zeker als je op zoek gaat naar een nieuwe baan na je ontslag is het dus zeker iets om achteraan te gaan.
Regel de administratieve zaken rondom je ontslag
Maak goede afspraken over wat er gebeurt met de resterende vakantiedagen en zorg voor een goede overdracht van alle belangrijke informatie en documenten voor jouw opvolger.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in Banking & Financial Services, IT, Supply Chain of Engineering? Neem dan een kijkje bij onze openstaande vacatures.

 

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.

Moeite met thuiswerken? Wij geven je 4 tips om je werkdag productiever te maken

23 apr 2020

Thuiswerken, de een doet het fluitend, springt van de een naar de andere taak en is heel erg productief, de ander raakt door het minste en geringste afgeleid, schiet in de stress en krijgt niks gedaan. Wat je situatie ook is, een aantal tips om je werkdag (nog) productiever te maken zijn altijd welkom.. Wij geven je vier motiverende tips!

Tags: REMOTE WORK

Modulair bouwen; duurzaam en net als lego

25 aug 2020

Modulair, of ook wel circulair bouwen. We horen steeds vaker over deze nieuwe bouwtechniek. Door circulair (ver)bouwen kan de industrie op een efficiënte manier verduurzamen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Je kunt modulair bouwen het makkelijkst vergelijken met Lego-blokken.

De weg naar groene (petro)chemie

31 aug 2020

Nederland is het derde chemieland van Europa en speelt een grote rol in de Nederlandse economie, die in 2050 volledig circulair wilt zijn. Het is van wereldbelang dat de petrochemische sector groen wordt om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.