Ontslag nemen, zo doe je dat

De baan van je dromen is op je pad gekomen, je bent toe aan een sabbatical, je zit niet op je plek bij je huidige baan.. welke reden dan ook, ontslag nemen blijft altijd een lastig moment. Het klinkt als iets simpels, maar het is vaak complexer dan gedacht. Wil jij op een professionele manier je ontslag indienen? Lees dan verder.

 

Hou het persoonlijk

Ook al is het vaak een lastig gesprek, telefonisch of via de mail je ontslag indienen is verre van professioneel. Geef aan je manager aan dat je graag een een-op-een gesprek wilt en zorg dat hij/zij de eerste is die het hoort. Je wil uiteraard niet dat het per ongeluk via een collega bij je manager terecht komt.

 

Schrijf een ontslagbrief
Vertellen dat je vertrekt is de eerste stap, maar dan is je ontslag nog niet officieel. Hiervoor moet je een formele ontslagbrief indienen. Een contract is namelijk een rechtsgeldig document wat formeel ontbonden dient te worden. Er staan op het internet veel voorbeelden van ontslagbrieven die je kunt gebruiken. Een persoonlijke noot toevoegen kan je helpen bij het achterlaten van een goede indruk.

 

Kijk goed naar wat er in je contract staat
Neem je contract voor het ontslaggesprek goed door. Vaak heb je te maken met een opzegtermijn van een of twee maanden. Ga je bij een concurrent aan de slag? Check dan of er een concurrentiebeding in je contract staat. Dit kan namelijk zeer nadelige gevolgen hebben.

 

Wees professioneel
Het kan natuurlijk voorkomen dat je om bepaalde redenen niet tevreden bent over je werk of over je werkgever. Het heeft alleen vrij weinig zin om je daarover uit te laten tegenover je collega’s. Geef liever aan dat je “niet helemaal op je plek zit” en dat iets anders (bijvoorbeeld je nieuwe baan) beter bij jouw ambities past. Laat je dus niet uit over eventuele onenigheden en ergerpunten.
Zoals we eerder al zeiden heb je vaak te maken met een opzegtermijn. Dit betekent dat je de laatste maand(en) nog voor je huidige werkgever zal werken. Probeer ook professioneel te zijn tijdens deze maanden en je werk netjes en goed af te ronden.


Vraag je leidinggevende om een referentie
Het is altijd goed om goede referenties te hebben van managers of directe collega’s. Tijdens sollicitatieprocedures wordt hier geregeld naar gevraagd. Zeker als je op zoek gaat naar een nieuwe baan na je ontslag is het dus zeker iets om achteraan te gaan.
Regel de administratieve zaken rondom je ontslag
Maak goede afspraken over wat er gebeurt met de resterende vakantiedagen en zorg voor een goede overdracht van alle belangrijke informatie en documenten voor jouw opvolger.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in Banking & Financial Services, IT, Supply Chain of Engineering? Neem dan een kijkje bij onze openstaande vacatures.

 

Wordt remote werken het “nieuwe normaal”?

27 mei 2020

Hoewel het een uitdaging blijft om een dagelijkse routine vast te houden en het missen van collega’s ook een vervelende bijkomstigheid is, vragen wij ons toch af: wordt remote werken het “nieuwe normaal”? Of in ieder geval, wordt het vaker thuiswerken nu gemakkelijker geaccepteerd?

De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY

Overstappen op SAP 4/HANA, maar hoe?

17 feb 2020

Het is belangrijker dan ooit om de juiste keuze te maken voor de migratie naar SAP 4HANA. Waar moet je allemaal op letten en welke stappen moet je ondernemen om SAP 4/HANA succesvol te kunnen implementeren binnen jouw organisatie?

Tags: IY IT TECHNOLOGY

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.