Is veerkracht in plaats van intelligentie de sleutel tot succes in je carrière?

Veel mensen geloven dat intelligentie, langere werkdagen of meerdere taken op je nemen de sleutels zijn tot succes in je carrière. Dit is waar, maar tot op zekere hoogte. Vandaag de dag is ieders werkomgeving omgeven door technologie en de veranderingen van dien. Succes wordt nu bepaald door het herkennen van deze veranderingen en om te gaan met deze factoren. De afgelopen jaren is veerkracht daarom een belangrijke factor geworden voor werkgevers. Volgens een studie van Conduent HR Services, heeft 22% van alle bedrijven al een speciaal ontwikkelingsprogramma hiervoor ontwikkeld, en 28% zijn van plan dit aan te bieden.

Dit geeft aan dat de gezondheid van werknemers niet alleen is gebaseerd op een gezond dieet en regelmatig sporten, maar ook sterk te maken heeft met stress management, hoe je de juiste mindset kan creëren om om te gaan met interne en externe veranderingen en uitdagingen. Het is belangrijk voor organisaties om werknemers tools aan te bieden zodat ze stressfactoren kunnen herkennen. Op die manier kunnen ze beter met hun emoties omgaan, en er afstand van nemen om toch optimaal te kunnen functioneren.

 

Waarom is veerkracht nodig?

Iedereen raakt door verschillende factoren gestrest. Ongeveer een kwart van alle werknemers geeft echter aan dat hun werk de grootste stressfactor in hun leven is. Dit komt vooral omdat werknemers altijd alert moeten zijn, en zo sneller een burn out oplopen. Sterker nog, resultaten van een onderzoek genaamd ‘the Global Corporate Challenge’ onder 1.5 miljoen werknemers van 4500 verschillende bedrijven over de hele wereld geven aan dat 75% van de werknemers middelmatig tot hoge stress ervaren, waarvan 36% aangeeft dat ze specifiek op werk erg gestrest raken.


Deze cijfers zijn aan de hoge kant, daarom mag het niet onderschat worden. Stress heeft een directe relatie met werknemers gezondheid en productiviteit. Het is echt belangrijk dat werknemers leren hoe ze het beste kunnen omgaan met deze factoren, en leren om te denken om minder stress te ervaren.


Om veerkracht te leren toepassen moet men eerst leren hoe ze stressfactoren kunnen herkennen, begrijpen en hoe er mee om te gaan zodat ze er niet meer door worden overvallen op werk. Een organisatie zelf kan hierin helpen door transparante communicatie.
Het kost best wat tijd om dit goed onder de knie te krijgen, maar het is de investering meer dan waard. Een studie van PwC, laat zien dat voor elke dollar die geïnvesteerd wordt in een veerkrachtprogramma, er een ROI is van 2.30. Vormen hiervan zijn verminderde ziekmeldingen, lagere gezondheidskosten, een lagere turnover en een hogere productiviteit.


Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun werknemers veerkrachtiger worden?

We hebben de volgende tips voor bedrijven om Op corporate niveau kunnen bedrijven veerkracht te stimuleren:

Mindfulness

Mindfulness is een tool die algemene gezondheid kan verbeteren. Door kleine oefeningen breng je de aandacht terug naar de taak waar je mee bezig was als je gedachten afgeleid worden. Je zet een intentie voor de dag en zorgt ervoor dat je deze hebt gehaald voordat je naar huis gaat.
Probeer taken in blokken te verdelen in plaats van te multitasken
Het is wellicht onmogelijk de hoeveelheid informatie die we ontvangen te verminderen. Maar we kunnen wel onze taken in blokken verdelen zodat we informatie op een optimale manier kunnen verwerken. Zo wordt het minder stressvol om telkens van taak naar taak te wisselen en kunnen we informatie makkelijker verwerken doordat het cognitief minder ingewikkeld is.

Let op je energie

Om productiviteit te optimaliseren is het belangrijk dat je weet wanneer je energie op het hoogste punt is, wanneer je het meest gefocust en alert bent. Als je hiermee rekening houdt dan kan je je werkdag efficiënter indelen. Om je energie niveau weer op te vijzelen kan je in je pauze gaan sporten om even helemaal uit je werkomgeving weg te zijn. Dit helpt je om daarna weer beter te kunnen focussen op je werk.

Bekijk je emoties van een afstandje

Om beter met stressfactoren om te kunnen gaan adviseren we niet je emoties de kop in te drukken maar ze van een afstandje te bekijken alsof je naar een derde persoon kijkt. Op die manier kan je beter relativeren en zorg je ervoor dat je emoties je niet overvallen. Als je dit kan, dan ben je flexibeler en kan je je makkelijker aanpassen omdat je dingen in perspectief ziet.

Wees een veerkrachtige leider

Als leider is het belangrijk om aan je team te laten zien dat je veerkrachtig bent. Als je als leider stress projecteert dan kan het teammoraal daar onder lijden. Een recent artikel in Forbes geeft aan dat het belangrijk is voor management om veerkracht te laten zien door emotioneel sterk te staan en professioneel te handelen in tijden van bijvoorbeeld reorganisatie. Het is cruciaal om veranderingen als iets positiefs te behandelen, in plaats van iets obstructiefs. Als leider is het beter om een werkcultuur aan te meten die verandering omarmt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door leadership training of probleem-oplossing workshops te geven zodat je werknemers kunnen leren hoe ze het beste met verandering en moeilijke situaties om kunnen gaan.


Het goede nieuws?

Het goede nieuws is dat iedereen kan leren om veerkrachtig te zijn door bepaald gedrag en vaardigheden te oefenen. Daarnaast zijn wij er om je te helpen! Onze teams helpen je aan een baan bij een bedrijf dat goed bij je persoonlijkheid en skills past zodat je de juiste stappen kan maken in je carrière. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

 

 

Wordt remote werken het “nieuwe normaal”?

27 mei 2020

Hoewel het een uitdaging blijft om een dagelijkse routine vast te houden en het missen van collega’s ook een vervelende bijkomstigheid is, vragen wij ons toch af: wordt remote werken het “nieuwe normaal”? Of in ieder geval, wordt het vaker thuiswerken nu gemakkelijker geaccepteerd?

Hoe manage je teams op afstand?

03 apr 2020

Het managen van teams op afstand kan voor behoorlijk wat onzekerheden en uitdagingen zorgen voor zowel jou als je team. Wij helpen je graag op weg door een aantal belangrijke aandachtspunten met je te delen.

Moeite met thuiswerken? Wij geven je 4 tips om je werkdag productiever te maken

23 apr 2020

Thuiswerken, de een doet het fluitend, springt van de een naar de andere taak en is heel erg productief, de ander raakt door het minste en geringste afgeleid, schiet in de stress en krijgt niks gedaan. Wat je situatie ook is, een aantal tips om je werkdag (nog) productiever te maken zijn altijd welkom.. Wij geven je vier motiverende tips!

Tags: REMOTE WORK

Modulair bouwen; duurzaam en net als lego

25 aug 2020

Modulair, of ook wel circulair bouwen. We horen steeds vaker over deze nieuwe bouwtechniek. Door circulair (ver)bouwen kan de industrie op een efficiënte manier verduurzamen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Je kunt modulair bouwen het makkelijkst vergelijken met Lego-blokken.