Wat is de open source community en wat zijn de voordelen ervan?

Linux Kernel, Ubuntu, Kubernetes en MySQL, is een kleine greep aan open source programma’s waar hele communities omheen bestaan. Wat is een open source community eigenlijk? Hoe is dit ontstaan? En hoe komt het dat developers wereldwijd zo goed samen werken? Huxley gaat verder in op de open source community en de voordelen ervan.

Richard Stallman, de grondlegger van open source

Richard Stallman was net afgestudeerd van Harvard toen hij in 1971 bij het MIT Artificial Intelligence Lab kwam werken. Developers werkten nauw samen aan nieuwe tech oplossingen en hardware waaronder de eerste Emacs. Begin jaren 80 begon het tij te keren. Producenten hielden steeds vaker stukken code achter en vroegen om betaalde licenties. Het MIT Artificial Intelligence Lab kon niet langer bestaan. Richard Stallman bleef achter, maar met een missie: volgens hem zou software altijd en overal voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Software moest geen eigenaar hebben. Het idee van open source was geboren.

Van GNU project naar vandaag

Richard Stallman startte het GNU project, waar software voor iedereen toegankelijk moest zijn. Vanaf 1985 nam open source een enorme vlucht. In 1990 werd het gecombineerd met Linux maar de echte vlucht kwam pas met Netscape en Mozilla Firefox eind jaren ’90. Inmiddels bestaat er de Linux Foundation, een oase aan open source. Vanuit het open source idee zijn steeds meer developers open source communities begonnen. Github, Redhat en SoapUI zijn een kleine greep uit de selectie. Ook de grote bedrijven die eerst geen code deelden zijn om. Zo is Microsoft heel actief in het delen van verschillende open source projecten. Sommige bedrijven zijn nog wel voorzichtig in het gebruiken van open source. Zeker als het gaat om het implementeren van kleine stukjes code in een al bestaande grote IT architectuur.

De voordelen van open source

  1. Vind het wiel niet opnieuw uit

Door de developer deel economie hoef je niet opnieuw stukken code te ontwerpen. Er bestaat zoveel dat een kleine aanpassing vaak al genoeg is om het in je architectuur te kunnen implementeren. Zo hoef je niet meer het wiel opnieuw uit te vinden.

Ben je op zoek naar de beste open source websites? Je vindt ze hier.

  1. Continue verbetering

Developers over de hele wereld werken dag en nacht aan open source. Stukken code worden uitgebreid, verbeterd en gedeeld. Maar niet zonder goedkeuring van de community. Dit is het mooie van open source. Het controleert elkaar. Deze continue verbetering is een win-win voor zowel bedrijven als voor developers zelf, omdat je naast continu blijft verbeteren ook continu blijft leren. Apache biedt zelfs mentoren aan voor developers die nog meer uit zichzelf willen halen!

  1. Source code op maat

Doordat open source zo toegankelijk is en je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden kan je gemakkelijk een stukje code uitbreiden. Door een extra plug-in maak je source code op maat zodat het goed in je IT architectuur past.

  1. Werken aan verschillende projecten

De wereld van open source biedt een enorm scala aan developer projecten. Je kunt aan verschillende projecten tegelijk werken, of wisselen, de keuze is aan jou. Door de hoeveelheid aan beschikbare kennis kan je je developer carrière een enorme boost geven.

Zit je op dit moment verlegen om development projecten of zoek je een vaste functie? Huxley’s netwerk biedt jou toegang tot de mooiste opdrachtgevers in heel Nederland. Bespreek je ambities geheel vrijblijvend en gun jezelf de kans om je carrière naar een hoger niveau te tillen, dichter bij huis te werken of meer balans te vinden. Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op.

Zo belangrijk is een goede ergonomische werkomgeving

16 okt 2019

Er wordt veel aandacht besteedt aan het reduceren van stress, het bewaken van een gezonde werk-prive balans, maar als het gaat om een gezonde werkomgeving is ergonomie een vaak ondergeschoven kindje. Wat is ergonomie en waarom is een goede ergonomische werkomgeving zo belangrijk? Je leest het in dit artikel.

De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY

De toekomst van werkgeluk

25 nov 2019

Tijden veranderen, de robots komen er aan. De wereld van werk veranderd, banen komen en banen gaan. Wat houdt jouw baan straks nog in, als er een machine naast je staat die alles lijkt te doen? Wat betekent het om werknemer te zijn en hoe vind je hier je werkgeluk in?

5 Tips om open source te gebruiken

10 okt 2019

Open source kan vele malen goedkoper zijn omdat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Het is daarnaast efficiënter en biedt veel developers een flexibele aanpak, omdat de keuzes uitgebreid zijn. Sommige bedrijven zijn echter terughoudend met het gebruiken door de risico’s die het met zich mee brengt.

Tags: TECHNOLOGY IT