Hoe zit het nu met de Wet DBA en de nieuwe (toekomstige) regelgeving?

Een lange tijd is er veel aandacht geweest omtrent de (nieuwe) Wet DBA, maar vooral in de media is het al een tijdje muisstil. Wat zijn de huidige ontwikkelingen, is de wet al in werking en hoe zit het met de handhaving van de wet? Wij geven je een update.

Wat is de Wet DBA?

Wet DBA staat voor Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Het is de vervanger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Wanneer een zzp’er over een VAR beschikte hoefde de opdrachtgever geen loonheffingen te betalen. Sinds mei 2016 is deze vervangen door de Wet DBA. Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen hierdoor een modelovereenkomst ondertekenen, waarmee de arbeidsrelatie wordt vastgelegd. Het aangaan van een modelovereenkomst betekent niet dat de opdrachtgever per definitie geen loonheffing moet betalen. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. De Wet DBA zorgt hierdoor voor veel onzekerheid omtrent het inhuren van zzp’ers.

Nieuw zzp-beleid ter vervanging van de Wet DBA

De Wet DBA zorgt voor veel discussie en onduidelijkheid onder zzp’ers én opdrachtgevers. Daarom wordt de Wet DBA vervangen om bedrijven en organisaties meer zekerheid te bieden wanneer ze een zelfstandige inhuren. De minister van SZW en de staatsecretaris van Financiën hebben daarom de maatregelen verder uitgewerkt. Voordat het nieuwe zzp-beleid in zal gaan, kunnen er nog wel veranderingen worden doorgevoerd. Per 1 januari 2021 moet deze nieuwe wetgeving ingaan.

Wat verandert er bij het nieuwe voorstel?

Er zijn drie belangrijke maatregelingen van toepassing bij het nieuwe voorstel:

Minimumtarief zzp’ers
Er komt een minimumtarief voor zzp’ers van €16 per uur. Ook voor particuliere opdrachtgevers geldt dat zij verplicht het minimumtarief moeten betalen.

De zelfstandigheidsverklaring
Van de VAR, naar de Wet DBA, naar de zelfstandigheidsverklaring. De zelfstandigheidsverklaring is bedoeld voor de zzp’ers met een hoog uurtarief. Een geldige zelfstandigheidsverklaring zorgt ervoor dat de opdrachtgever gevrijwaard is voor loonheffingen, werknemersverzekeringen en een deel van arbeidsrecht, van pensioenen en cao’s.

Om hier gebruik van de te kunnen maken moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Het tarief van de zzp’er is minimaal €75 per uur (prijspeil 2019);
  • De overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van maximaal een jaar;
  • Opdrachtgever en opdrachtnemer tekenen beiden de zelfstandigheidsverklaring;
  • In de overeenkomst van opdracht is opgenomen dat beide partijen niet de bedoeling hebben een arbeidsovereenkomst aan te gaan;
  • De opdrachtnemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen zelf een zelfstandigenverklaring opstellen, maar kunnen ook gebruik maken van een format dat beschikbaar zal worden gesteld.

De webmodule en de opdrachtgeversverklaring
De derde maatregel is de komst van de webmodule die opdrachtgevers door middel van een opdrachtgeversverklaring zekerheid geven, mits de webmodule naar waarheid is ingevuld. Aan de hand van de webmodule kan beoordeeld worden of er geen sprake is van een dienstverband. De webmodule kan door opdrachtgevers voor iedere zzp’er worden gebruikt, men is echter niet verplicht het te gebruiken.

Hoe zit het met de handhaving van de Wet DBA op dit moment?

Zolang de Wet DBA nog niet is afgeschaft, blijft deze van kracht. De opschorting van de handhaving is echter verlengd tot 1 januari 2020. Dat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf wordt geconstateerd dat er sprake is van een dienstbetrekking. Wel is de mogelijkheid van handhaving van kwaadwillende verruimd. Sinds 1 juli 2018 is de handhaving van de Wet DBA niet meer beperkt tot de meest ernstige gevallen van kwaadwillendheid, maar is de handhaving uitgebreid tot alle gevallen van kwaadwillendheid. Belastingdienst kan handhaven bij kwaadwillenden als zij de volgende drie criteria kan bewijzen:

  • Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking;
  • Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid; én
  • Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Wanneer de nieuwe wetgeving ter vervanging van de Wet DBA is ingevoerd, is er nog maximaal een jaar sprake van een terughoudend handhavingsbeleid. Dat beleid zal in het eerste jaar na invoering langzaam af worden gebouwd.

Meer weten?
Ben jij een opdrachtgever of zzp’er en heb je meer vragen over het bovenstaande? Huxley houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en wij staan je graag te woord. Neem via onderstaand formulier contact met ons op.

 

Kom met ons in contact

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.