De meest inspirerende vrouwen in fintech

Toen de eerste computers werden uitgevonden waren de meeste programmeurs vrouw. Nu is dat wel anders. Mannen werken met 66 a 75% op het grotendeel van de functies in Tech. Maar 19% van het management in fintech is vrouw. Er is dus wel degelijk een gender equality gap. Maar langzaam aan lijkt daar verandering in te komen. Een aantal topvrouwen heeft het roer overgenomen in fintech. En ze doen het steengoed.

Fintech startups

Een recent verschenen rapport van KPMG wijst erop dat fintech startups met vrouwelijke oprichters een betere investering zijn. Van de 91 fintech bedrijven die meededen met het onderzoek lieten de bedrijven met een vrouw aan het roer zien dat ze meer dan het dubbele aan ROI genereerden dan hun mannelijke collega’s. Desondanks wordt maar 9% van de topfuncties door een vrouw bekleed. Het feit dat deze studie uitwijst dat vrouwen in fintech van grote waarde kunnen zijn is een goed argument voor meer diversiteit. Maar hoe creëer je daar de beste omgeving voor?

Initiatieven voor meer vrouwen aan de top

HSBC erkent dat er meer diversiteit moet komen in fintech en heeft het initiatief genomen om een community genaamd ‘Women on the rise’ op te zetten. Dit moet de weg plaveien voor meer educatie, netwerken en ondersteuning in het behalen van carrièredoelen. In een interview met Gerrit Zalm voor Topvrouw at Work wijst onze voormalige minister erop dat meer vrouwen aan de top alleen behaalt kan worden als mannen initiatief nemen. Hij benadrukt dat vrouwen vaker de vraag stellen of ze een functie wel aankunnen als ze daarvoor worden gevraagd, terwijl mannen meteen ja zeggen. Ook wijst hij erop dat niet het aantal dagen of uren dat iemand kan werken leidend moet zijn in een beslissing voor toetreden tot het bestuur. Je kunt beter iemand met veel talent 4 dagen in dienst hebben, dan iemand die minder geschikt is voor 5 dagen.

5 vrouwen in fintech om van te leren

Er zijn steeds meer initiatieven om vrouwen te stimuleren ervoor te kiezen in fintech te gaan werken, maar dat is niet altijd genoeg. Onderzoek van Booking.com laat zien dat 52% van alle vrouwen in Tech een drempel voelt om de fintech kant op te gaan door het gebrek aan rolmodellen. Huxley vindt dat het tijd is om dat te veranderen en heeft vijf inspirerende vrouwen in fintech gevonden  om te volgen en van te leren.

Naam: Susanne Chishti
Functie: CEO van de Fintech Circle, coauteur van de meest verkochte Fintech Book Series

Over Susanne
Susanne koos al vroeg in haar carrière voor de financiële sector. Inmiddels heeft ze meer dan 14 jaar ervaring. Susanne vind dat financiën een belangrijk onderwerp is voor vrouwen. Het is vandaag de tijd niet acceptabel dat er nog steeds een pay-gap is, en ze is daarom blij dat Vestpod, een fintech bedrijf dat vrouwen hierin helpt is opgericht. Ze heeft samen met de CEO van Vestpod, Emilie Bellet, The WealthTECH book geschreven. Daarnaast is ze public speaker, en behoort tot de top 15 fintech UK twitter influencers. 

Naam: Martha Mghendi Fisher
Functie: o.a Executive Board Member European Women Payments Network, African Women in Fintech & Payments

Over Martha
Martha, geboren in Kenia en sinds 2008 in Nederland, is een echte ondernemer en fintech en payments professional. Ze geeft niet alleen vrouwen in fintech in Europa een kans, maar doet vaak en veel terug voor Afrika. Zo zet ze safe houses op, heeft ze een fonds voor beurzen zodat kansarme kinderen kunnen studeren en zet ze zich in voor vluchtelingen. Martha heeft meerdere prijzen en nominaties gewonnen, waaronder EWPN2018 Inspirational Woman of The Year en staat al 3 jaar op rij in de Women in Fintech Powerlist.

Naam: Rosita Najmi
Functie: Policy maker en Regulatory expert, oprichtster RegTech for Regulators Accelerator programma, Senior Program Officer Bill & Melinda Gates Foundation

Over Rosita
Rosita werkt samen met overheden, de particuliere sector, vele bedrijven en organisaties waaronder ook de G7 en G20. Ze zet zich o.a in om financiële services voor minder bedeelde mensen toegankelijk te maken, heeft een fintech investeringsportfolio van 9miljoen per jaar en ze is adviseur van FinEquity, een netwerk voor financiële inclusie van vrouwen in 60 landen en 350 organisaties.

Naam: Charlotte Crosswell
Functie: CEO Innovate Finance

Over Charlotte
Innovate Finance staat voor de UK fintech industrie. Charlotte heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector op hoog niveau. Ze bekleed regelmatig een adviserende rol in besturen en fintech Startups en staat al jaren in de top 100 Vrouwen in Finance lijst.

Naam: Juliette Souliman
Functie: Fintech investeerder

Over Juliette
Juliette is het jongste talent dat we hebben geselecteerd. Deze rising star werkt voor Octopus investments en is het enige vrouwelijke teammember van het fintech investment team. Ze heeft in Nederland, Frankrijk en in de UK gewerkt en is mentor op London Business School. Ze zet zich veelvuldig in voor meer diversiteit en spreekt regelmatig op fintech events. Een dame die we in de gaten mogen houden!

Geef je  fintech carrière een boost met Huxley

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet kan wachten om je fintech carrière een boost te geven na het lezen van deze inspirerende verhalen. Wil je meer weten over fintech en hoeveel je als developer kan verdienen? We stelden speciaal voor jou een rapport samen.

Download developers in fintech rapport

Huxley’s wereldwijde netwerk geeft je toegang tot de leukste fintech banen. Daarbij kijken we goed naar wie je bent, wat je dromen zijn en wat er bij je past. We zijn er van overtuigd dat je het meeste uit jezelf kan halen als je baan bij zowel je capaciteiten als je persoonlijkheid past. Ben je klaar om de stap te zetten? Kijk dan vandaag nog bij onze vacatures of neem contact met ons op!

Bronnen:

www.banken.nl: https://www.banken.nl/nieuws/21130/hsbc-lanceert-initiatief-voor-erkenning-vrouwelijk-talent-in-fintech

Brush, S. (2019, 5 3). Fintechs Founded by Women Are Better Investments, KPMG Finds. Opgehaald van www.bloomberg.com: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-03/fintech-bros-returns-lag-female-founded-startups-kpmg-finds

Innovatefinance. (2018). 2018 Women in Fintech Powerlist. Opgehaald van www.innovatefinance.com: https://www.innovatefinance.com/womeninfintech/powerlist2018/

Koshae. (2019, 3 19). Top 100 Women in Fintech 2019. Opgehaald van www.lattice80.com: https://www.lattice80.com/top-100-women-in-fintech-2019/

Mavadiya, M. (2019, 2 28). Women In Fintech: Reshaping The Industry For The Underrepresented. Opgehaald van www.forbes.com: https://www.forbes.com/sites/madhvimavadiya/2019/02/28/women-in-fintech-reshaping-the-industry-for-the-underrepresented/#25647b09193b

TheFintechtimes. (2018, 7 11). WONDER WOMEN: CELEBRATING FEMALE FINTECH LEADERS. Opgehaald van www.thepower50.com: https://www.thepower50.com/wonder-women-celebrating-female-fintech-leaders/

www.news.booking.com. (2018, 9 17). Booking.com opent inschrijving voor Technology Playmaker Awards 2019 om inspirerende vrouwen in technologie te erkennen en te onderscheiden. Opgehaald van www.news.booking.com: https://news.booking.com/bookingcom-opent-inschrijving-voor-technology-playmaker-awards-2019-om-inspirerende-vrouwen-in-technologie-te-erkennen-en-te-onderscheiden/

 

Wat verandert er in 2020 voor zzp’ers?

29 dec 2019

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent een aantal veranderingen voor zzp’ers. Vanaf 1 januari 2020 zullen er nieuwe wetten en regels ingaan. Ben jij benieuwd wat er gaat veranderen? Wij hebben de belangrijkste wijzingen voor je op een rij gezet.

INFOGRAPHIC: Tips & Tricks virtueel solliciteren

22 apr 2020

Gefeliciteerd, de eerste stap is gezet, je mag op sollicitatiegesprek komen. Dit kan in deze tijden een behoorlijke uitdaging zijn. Lees hier onze tips & tricks in een overzichtelijke infographic.

Artificial Intelligence (AI) in de farmaceutische industrie

17 jun 2020

Artificial Intelligence (AI) is een opkomende technologie binnen de farmaceutische industrie en kan succesvol worden ingezet om processen te versnellen en onderzoekskosten te verlagen. Hoe werkt dat nou en wat zijn de laatste ontwikkelingen?

De overstap van het oude vertrouwde naar SAP S/4HANA

10 feb 2020

Wat zijn de voordelen van SAP S/4HANA en hoe kan men het systeem succesvol implementeren? In dit artikel besteden wij daar aandacht aan.

Tags: IT TECHNOLOGY