5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.

Tip #1: Werkuren

De uren die je maakt hangen voor het grootste deel van je contract af. Maar misschien herken je hier jezelf wel in: soms ga je zo op in je werk dat je de tijd vergeet, of dat je uit enthousiasme te veel projecten tegelijkertijd aanneemt. Je werkuren zijn iets wat je zelf in de hand hebt. Jij bent de persoon die beslist dat je om 7 uur ’s ochtends op je werk aanwezig bent en om 8 uur ’s avonds pas naar huis gaat. Het is ok om langer te blijven als een project extra aandacht vraagt, maar veel overwerken is op de lange termijn niet gezond. Kenmerken dat het de verkeerde kant op gaat zijn bijvoorbeeld dat je je focus en concentratie verliest, of je houdt geen tijd over om te herstellen van een lange dag. Zo raakt je werk-privé balans beetje bij beetje zoek. Als je je hiervan bewust bent, dan zal je merken dat je je focus behoudt, wat je prestaties bevordert in een korter tijdbestek. Win-win!

Tip #2: Tune out

Doordat alles met elkaar connected is staan we in continue contact met elkaar. Dit is mooi en het kan je werk versnellen. Het is verleidelijk om altijd bereikbaar te zijn en ook je mail te openen als je thuis bent. Maar waar is dan de scheidslijn tussen werk en privé? Probeer je tijd te pakken om even uit te tunen als je weg bent van werk. Doe je telefoon en laptop uit en geniet van het moment. Doe een keertje lekker helemaal niks.

Wist je dat: de allerbeste ideeën zijn ontstaan toen mensen niet aan het werk waren?
​Albert Einstein ontdekte zijn special relavitiy equation E=mc^2 toen hij uit het raam aan het staren was. Volgens hem, ‘is pure intelligentie geen kennis maar inbeeldingsvermogen.’

Tip #3: Reistijd

Hoelang reis je eigenlijk naar je werk? Is je werk in je directe omgeving of moet je er lang voor reizen? Heb je eigen vervoer, of ben je afhankelijk van ov? En moet je dan vaak overstappen, of blijf je in 1 voertuig zitten? Dit zijn allemaal factoren die onrust mee kunnen brengen en je werk-privé balans kunnen verstoren. Als je het idee hebt dat je hier last van hebt, dan kan je overwegen om een dag of 2 vanuit huis te gaan werken. Maak dit bespreekbaar met je manager, en dat brengt ons op tip nummer 4.

Ben je op zoek naar meer balans tussen werk privé? Huxley heeft een netwerk aan opdrachtgevers door het hele land. De kans is groot dat er in jouw woonplaats een baan te vinden is die jou op het lijf geschreven is. Check meteen onze vacatures.

Tip #4: Praat met je manager

Het overkomt de besten: je hebt bloed, zweet en tranen in een project zitten en je ziet door de bomen het bos niet meer. Misschien uit je je zorgen wel bij vrienden of neem je je problemen mee naar huis. Weg is je werk-privé balans. Probeer in zo’n geval wat tijd met je manager in te boeken om dit te bespreken. In de meeste gevallen zijn je zorgen in je hoofd veel groter dan in de realiteit. Ervaring leert dat een gesprek met je manager een ander perspectief op je project kan bieden, wat een enorme opluchting zal zijn. Zo kan je weer fris verder en je prestaties verbeteren.

Tip #5: Huxley kan jou helpen om de baan met de perfecte werk-privé balans te vinden

De perfecte werk-privé balans verschilt per persoon, hangt af van je werkgever en van de bedrijfscultuur. Het lastige van werk-privé balans is dat je dit niet uit een vacature kan opmaken. Daarom is Huxley van toegevoegde waarde voor jou. We hebben een hechte relatie met onze opdrachtgevers, en door onze niche aanpak weten we precies welke banen er beschikbaar komen, nog voordat ze worden gepubliceerd. We nemen de tijd om jou goed te leren kennen, zodat jouw volgende opdracht of baan een perfecte match is tussen jou, je privéleven, je persoonlijkheid en je werkgever. Als je benieuwd bent naar onze huidige functies, aarzel dan niet om meteen te kijken naar onze vacatures. Als je je ambities wilt bespreken, dan kan je ook contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.

Wat verandert er in 2020 voor zzp’ers?

29 dec 2019

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent een aantal veranderingen voor zzp’ers. Vanaf 1 januari 2020 zullen er nieuwe wetten en regels ingaan. Ben jij benieuwd wat er gaat veranderen? Wij hebben de belangrijkste wijzingen voor je op een rij gezet.

De toekomst van werkgeluk

25 nov 2019

Tijden veranderen, de robots komen er aan. De wereld van werk veranderd, banen komen en banen gaan. Wat houdt jouw baan straks nog in, als er een machine naast je staat die alles lijkt te doen? Wat betekent het om werknemer te zijn en hoe vind je hier je werkgeluk in?

Wat zegt een vacature echt?

20 nov 2019

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?