Welk engineering vakgebied past het best bij jou?

Je bent eruit, je wordt engineer. Nu wordt het tijd om te bepalen welke route je gaat volgen. Er zijn namelijk verschillende en zeer uiteenlopende vakgebieden binnen engineering. Welke past het best bij jou? We bespreken een aantal disciplines binnen engineering.

Chemical engineering

Als je om je heen kijkt zijn er veel dingen waarvoor chemical engineers verantwoordelijk zijn. Niet alleen houden ze zich bezig met pesticiden en andere huishoudelijke chemicaliën, ook werken ze (mee) aan nieuwe voedingsmiddelen, kunststoffen, materialen, medicijnen en nieuwe medische behandelingen.

Electrical engineering

Electrical engineers houden zich bezig met elektronica, elektromagnetisme en elektriciteit. Het is een vrij technische en complexe kant binnen engineering. Wiskundig sterk aangelegd zijn en een wetenschappelijk inzicht hebben is een must in dit vak. Ze werken vaak samen met andere engineers, zoals mechanical, biomedical en computer engineers.

Agricultural engineering

Dit is een van de oudste vormen van engineering. De landbouwtechnicus, agricultural engineer, richt zich op landbouwprocessen. De engineers spelen een grote rol bij het verbeteren van de wereldwijde voedingsindustrie. Ze zijn vaak werkzaam bij waterbeheer, de boerderij industrie, bedrijfseconomie en houden zich zelfs bezig met het aanpassen van voeding.

Mechanical engineering

Mechanical engineering is de meest voorkomende en meest brede tak binnen engineering. Veel van de takken van engineering in deze lijst vallen onder mechanical engineering. Mechanical engineers richten zich op twee belangrijke dingen: thermische systemen en mechanische systemen.  

Software engineering

Software engineering is een van de nieuwste engineering disciplines. De naam zegt het al, een software engineer houdt zich bezig met het ontwikkelen van software op basis van behoeftes. Meestal gaat het om problemen die vragen om concrete software-oplossingen. Als software engineer moet je kunnen programmeren, maar ook in staat zijn om het proces te managen.  

Computer engineering

In tegenstelling tot de software engineer, richt een computer engineer zich op het hardware. Niet te verwarren met computer science. Computer engineers houden zich bezig met het ontwerpen van bijvoorbeeld nieuwe computerchips, het verhogen van de opslagruimte en het verbeteren van computerdesigns.

Environmental engineering

Environmental engineering, is een sub-discipline van civil engineering en chemical engineering, waarbij er veel aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van het milieu. Het doel van environmental engineers is het bescherming van de gezondheid van de mens en het beschermen van de gunstige ecosystemen van de natuur.

Aerospace engineering

Aerospace engineers, ofwel lucht- en ruimtevaarttechnici, houden zich bezig met het ontwerpen, bouwen en exploiteren van vliegtuigen, satellieten, helikopters, raketten en windturbines. Ze houden zich met name bezig met aerodynamica. Vliegt er iets in de lucht? Dan is er een grote kans dat bij de ontwikkeling daarvan een aerospace engineer betrokken was.

Audio engineering

Een audio engineer houdt zich bezig met de techniek rondom geluid. Ze maken hardware en software voor onder andere muziekproducties. Voor deze tak van engineering is technisch inzicht en creativiteit een vereiste.

Automotive engineering

Automotive engineers werken aan auto’s, motoren en vrachtwagens. Het wordt vaak als onderdeel van mechnical engineering gezien maar heeft toch veel eigen technische principes.

Biomedical engineering

Biomedical engineering bevindt zich op het snijvlak van engineering en medische technologie. Deze ingenieurs onderzoeken voortdurend nieuwe innovaties op het gebied van medische en biologische wetenschappen om de gezondheidszorgsector vooruit te helpen.

Civil engineering

Civiel engineering behoort ook tot een van de oudste vormen van engineering. Civiel engineers ontwerpen, beheren en exploiteren infrastructuur over de hele wereld in de breedste zin van het woord. De infrastructuur is nodig om de veiligheid, gezondheid, zakelijke activiteiten en duurzaamheid van onze samenleving te waarborgen. Onder civil engineering vallen verschillende disciplines.

Petroleum engineering

Petroleum engineering richt zich op de winning en productie van koolwaterstoffen, die ruwe olie of aardgas kunnen zijn. Hoewel er in het kader van opwarming van de aarde niet heel positief wordt gekeken naar deze discipline binnen engineering, blijft het een essentieel onderdeel van de moderne energieproductie.

Materials science engineering

Binnen deze tak van engineering worden nieuwe materialen ontworpen en gemaakt. Dit kunnen zeer uiteenlopende materialen zijn. Zo spelen Materials Science Engineers bijvoorbeeld ook een grote rol in de ruimtevaart- en ruimtevaartindustrie, omdat ze de grondstoffen van verschillende ruimtevaartuigen kunnen helpen verbeteren of ontwerpen.

Nuclear engineering

Nuclear engineering werken aan het benutten van de energie die vrijkomt bij nucleaire reacties. Ze houden zich bezig met het toepassen van kernenergie in verschillende omgevingen, zoals kerncentrales en MRI-scans. Voor nuclear engineering is kennis van verschillende disciplines binnen engineering een vereiste.

Benieuwd naar onze vacatures binnen engineering? Bekijk ze hieronder:

Fintech trends die je op dit moment moet weten

23 sep 2019

If you can’t beat them, join them.’ Innovatie is het sleutelwoord om competitief te blijven in fintech. Denk bijvoorbeeld aan cybersecurity, open banking, regtech, blockchain en AI. Een rapport van PWC wijst uit dat 88% van de financiële instituten gelooft dat ze hun business kunnen verliezen aan innovators. Meer dan de helft heeft daarom ook disruptie opgenomen in hun strategie. Hier gaat het om samenwerken met fintech innovators en 30% investeert in AI. De onderstaande trends zijn trends die goed in de gaten moeten worden gehouden de komende tijd.

Tags: TECHNOLOGY IT

5 Tips om open source te gebruiken

10 okt 2019

Open source kan vele malen goedkoper zijn omdat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Het is daarnaast efficiënter en biedt veel developers een flexibele aanpak, omdat de keuzes uitgebreid zijn. Sommige bedrijven zijn echter terughoudend met het gebruiken door de risico’s die het met zich mee brengt.

Tags: TECHNOLOGY IT

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.