Welk engineering vakgebied past het best bij jou?

Je bent eruit, je wordt engineer. Nu wordt het tijd om te bepalen welke route je gaat volgen. Er zijn namelijk verschillende en zeer uiteenlopende vakgebieden binnen engineering. Welke past het best bij jou? We bespreken een aantal disciplines binnen engineering.

Chemical engineering

Als je om je heen kijkt zijn er veel dingen waarvoor chemical engineers verantwoordelijk zijn. Niet alleen houden ze zich bezig met pesticiden en andere huishoudelijke chemicaliën, ook werken ze (mee) aan nieuwe voedingsmiddelen, kunststoffen, materialen, medicijnen en nieuwe medische behandelingen.

Electrical engineering

Electrical engineers houden zich bezig met elektronica, elektromagnetisme en elektriciteit. Het is een vrij technische en complexe kant binnen engineering. Wiskundig sterk aangelegd zijn en een wetenschappelijk inzicht hebben is een must in dit vak. Ze werken vaak samen met andere engineers, zoals mechanical, biomedical en computer engineers.

Agricultural engineering

Dit is een van de oudste vormen van engineering. De landbouwtechnicus, agricultural engineer, richt zich op landbouwprocessen. De engineers spelen een grote rol bij het verbeteren van de wereldwijde voedingsindustrie. Ze zijn vaak werkzaam bij waterbeheer, de boerderij industrie, bedrijfseconomie en houden zich zelfs bezig met het aanpassen van voeding.

Mechanical engineering

Mechanical engineering is de meest voorkomende en meest brede tak binnen engineering. Veel van de takken van engineering in deze lijst vallen onder mechanical engineering. Mechanical engineers richten zich op twee belangrijke dingen: thermische systemen en mechanische systemen.  

Software engineering

Software engineering is een van de nieuwste engineering disciplines. De naam zegt het al, een software engineer houdt zich bezig met het ontwikkelen van software op basis van behoeftes. Meestal gaat het om problemen die vragen om concrete software-oplossingen. Als software engineer moet je kunnen programmeren, maar ook in staat zijn om het proces te managen.  

Computer engineering

In tegenstelling tot de software engineer, richt een computer engineer zich op het hardware. Niet te verwarren met computer science. Computer engineers houden zich bezig met het ontwerpen van bijvoorbeeld nieuwe computerchips, het verhogen van de opslagruimte en het verbeteren van computerdesigns.

Environmental engineering

Environmental engineering, is een sub-discipline van civil engineering en chemical engineering, waarbij er veel aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van het milieu. Het doel van environmental engineers is het bescherming van de gezondheid van de mens en het beschermen van de gunstige ecosystemen van de natuur.

Aerospace engineering

Aerospace engineers, ofwel lucht- en ruimtevaarttechnici, houden zich bezig met het ontwerpen, bouwen en exploiteren van vliegtuigen, satellieten, helikopters, raketten en windturbines. Ze houden zich met name bezig met aerodynamica. Vliegt er iets in de lucht? Dan is er een grote kans dat bij de ontwikkeling daarvan een aerospace engineer betrokken was.

Audio engineering

Een audio engineer houdt zich bezig met de techniek rondom geluid. Ze maken hardware en software voor onder andere muziekproducties. Voor deze tak van engineering is technisch inzicht en creativiteit een vereiste.

Automotive engineering

Automotive engineers werken aan auto’s, motoren en vrachtwagens. Het wordt vaak als onderdeel van mechnical engineering gezien maar heeft toch veel eigen technische principes.

Biomedical engineering

Biomedical engineering bevindt zich op het snijvlak van engineering en medische technologie. Deze ingenieurs onderzoeken voortdurend nieuwe innovaties op het gebied van medische en biologische wetenschappen om de gezondheidszorgsector vooruit te helpen.

Civil engineering

Civiel engineering behoort ook tot een van de oudste vormen van engineering. Civiel engineers ontwerpen, beheren en exploiteren infrastructuur over de hele wereld in de breedste zin van het woord. De infrastructuur is nodig om de veiligheid, gezondheid, zakelijke activiteiten en duurzaamheid van onze samenleving te waarborgen. Onder civil engineering vallen verschillende disciplines.

Petroleum engineering

Petroleum engineering richt zich op de winning en productie van koolwaterstoffen, die ruwe olie of aardgas kunnen zijn. Hoewel er in het kader van opwarming van de aarde niet heel positief wordt gekeken naar deze discipline binnen engineering, blijft het een essentieel onderdeel van de moderne energieproductie.

Materials science engineering

Binnen deze tak van engineering worden nieuwe materialen ontworpen en gemaakt. Dit kunnen zeer uiteenlopende materialen zijn. Zo spelen Materials Science Engineers bijvoorbeeld ook een grote rol in de ruimtevaart- en ruimtevaartindustrie, omdat ze de grondstoffen van verschillende ruimtevaartuigen kunnen helpen verbeteren of ontwerpen.

Nuclear engineering

Nuclear engineering werken aan het benutten van de energie die vrijkomt bij nucleaire reacties. Ze houden zich bezig met het toepassen van kernenergie in verschillende omgevingen, zoals kerncentrales en MRI-scans. Voor nuclear engineering is kennis van verschillende disciplines binnen engineering een vereiste.

Benieuwd naar onze vacatures binnen engineering? Bekijk ze hieronder:

Op deze aftrekposten heb je recht als zzp’er!

28 feb 2020

Wat veel zzp’ers niet weten wanneer ze beginnen als zelfstandige is dat ze recht hebben op verschillende aftrekposten, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Benieuwd naar welke aftrekposten dat zijn en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder!

Een veranderende IT werkomgeving voor freelancers

27 aug 2020

Er zijn veel publicaties over de impact van de pandemie onder grote ICT bedrijven, maar hoe zit het dan met de freelancers? Met de economische herstart in de kinderschoenen, heeft Huxley aan ruim 500 IT freelancers gevraagd wat de impact van COVID-19 voor de flexmarkt betekent.

Een snelbewegend compliance landschap

19 aug 2020

Wat doet de wet tegen de criminele geldstromen? Integrale samenwerkingen kunnen de bestrijding van witwasproblematiek en terrosismefinanciering verder helpen en de vraag naar compliance personeel stijgt snel.

Hoe manage je teams op afstand?

03 apr 2020

Het managen van teams op afstand kan voor behoorlijk wat onzekerheden en uitdagingen zorgen voor zowel jou als je team. Wij helpen je graag op weg door een aantal belangrijke aandachtspunten met je te delen.