Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

Catherine Spelde werkt al 7 jaar met veel plezier voor Huxley. Ze was vanaf het begin van Huxley’s partnerschap aanwezig bij de CIODays. Dit jaar is dan ook de 5e keer dat ze gaat. Voor haar is het een erg inspirerende dag en een mooie gelegenheid om te netwerken.

Catherine, wat leuk dat je hier bent. Vertel, wat is Huxley?

Dankjewel! Wij zijn een recruitment bureau en focussen ons enkel op STEM markten, dat staat voor Science, Technology, Engineering & Mathemetics. Samen met 100 collega’s in Amsterdam en Eindhoven bemiddelen we professionals op interim, vast en detachering basis.

Je hebt al veel veranderingen in tech gezien. Waar gaat de wereld van tech volgens jou heen?

Je ziet dat er veel hot topics zijn, vooral aan de data kant. Alles gaat richting data driven, Cloud en AWS. Maar ook een agile way of working, waar je je koers kan veranderen en tussen je sprints door kan bepalen welke richting je op gaat.  

Wat voor veranderingen zie je in de arbeidsmarkt?

Het is een erg krappe arbeidsmarkt, zowel het vinden van vast geschikt personeel als een kundige interim professional is en blijft erg lastig. Desondanks lukt het ons bijna altijd om samen met de klant naar een geschikte oplossing te vinden.

De nieuwe wetgevingen om flex en tijdelijk werk te regulieren moeten nog in werking treden, en is het daarom te vroeg om een goede inschatting te maken welke impact deze zullen hebben.

De arbeidsmarkt is krap, en meerdere generaties werken naast elkaar op de werkvloer. In tijden van digitale transitie en automatisering is een nieuw soort leiderschap nodig en het talent dat deze tijden van verandering kan realiseren. Wat hebben de leiders van nu nodig om morgen te excelleren?

Zorg dat je een goed gebalanceerd en divers team hebt van ervaring krachten en jong talent waarin van elkaar geleerd kan worden en een formele hiërarchie minder belangrijk is.

Huxley is expert op het gebied van arbeidsbemiddeling. Hoe trek je talent aan, en hoe behoud je het?

Je employer branding moet goed zijn. De authenticiteit van je bedrijf moet je goed neerzetten. Wat maakt jouw bedrijf bijzonder? Bedrijven die op dit gebied er uit springen krijgen meer sollicitaties. Met betrekking tot talent behouden is open communicatie key. Geef mensen het gevoel dat je open staat voor feedback, dat ze naar dingen mogen vragen. Een HR afdeling speelt hier een belangrijke rol in. Je moet weten wat er onder je personeel speelt zodat je erop kan inspelen als er iets gaande is. Op het moment dat ze buiten de deur kijken is het al te laat. Je moet er op tijd bij zijn.

Waar kan Huxley het verschil in maken?

Huxley kan het verschil maken door goed mee te denken met projecten en daar het juiste talent voor te vinden. We denken mee op  de lange termijn, niet op de korte termijn. We zijn transparant in onze communicatie en spelen met open kaart om vertrouwen en eerlijkheid te behouden. Daarnaast adviseren we op het gebied van de arbeidsmarkt, en geven we aan waar onze opdrachtgevers op kunnen inspelen of juist waar ze zich voor moeten behoeden.

Ben je geïnspireerd door dit interview en wil je Catherine graag zelf ontmoeten? Huxley is aanwezig op de CIO Day in de Beurs van Berlage op 26 november. Neem direct contact met haar of met een van haar collega’s op om een afspraak te maken.

Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

12 nov 2019

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Werken als UX-designer in de financiële dienstverlening

05 nov 2019

UX- design en de financiële dienstverlening gaan steeds vaker hand in hand. Zo zien banken ‘user experience’ als een van de nieuwste concurrentievoordelen ten opzichte van hun concurrenten. Mits ze het goed doen natuurlijk. Daarvoor zijn experts op gebied van UX-design nodig en het liefst experts die ervaring en/of affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Waarom is deze sector zo interessant voor UX-designers en wat zijn de recente ontwikkelingen? Je leest het hier.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.