Talent behouden en ontwikkelen voor de toekomst

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en er blijven banen bijkomen. Veel werkgevers hebben daarnaast moeite om schaars talent te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Huxley geeft een aantal tips om je talent pool zo optimaal mogelijk te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst.

Tip 1: Focus op waardevol werk

Volgens een studie van Deloitte waren 42% van de werknemers die op zoek waren naar een nieuwe baan niet tevreden met hun huidige baan. Dit kwam voornamelijk omdat ze het gevoel hadden dat er niet optimaal gebruik werd gemaakt van hun capaciteiten. Ze voelden zich onderbenut.
Daarnaast wil de werknemer van nu iets toevoegen aan de maatschappij. Voornamelijk de jongere generaties, Millennials en Gen Z, willen iets terug doen voor de wereld. Extra waarde toevoegen op zowel gebied van capaciteiten en op gebied van o.a. CSR is belangrijk.

Tip 2: Een goed begin is het halve werk

Onboarding programma’s worden steeds uitgebreider en starten vaak al voor de werknemer aan de slag is. Denk in een werknemerreis in plaats van een klantreis. Als een contract is aangeboden is het zaak om de toekomstige werknemer betrokken te houden om te voorkomen dat ze niet op het laatste moment afhaken. Dit kan door een persoonlijk belletje met wat ze kunnen verwachten, maar ook door Salesforce marketing journey’s. Eenmaal gestart is een inwerk traject en een buddy een goede formule.

Tip 3: Houd open communicatie

‘Weet wat er op de vloer speelt’ zei Catherine Spelde onlangs in ons interview over Huxley en de CIODays. Door de communicatie open te houden ben je op de hoogte van hoe het met werknemers gaat, en waar ze behoefte aan hebben. Als ze om zich heen kijken is het vaak al te laat. Met name Millennials zijn een groep die sneller geneigd zijn van baan te wisselen als ze het idee hebben dat er niet naar ze geluisterd wordt. 

Tip 4: Leiderschap om talent te behouden

Leiderschap speelt een cruciale rol in het behouden van talent. Vertrouwen speelt een grote rol. Een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen vergt een multidisciplinaire aanpak. Transparante communicatie is een grote factor, alsmede authenticiteit. Leiders die strategieën kunnen uitvoeren en weten hoe ze het talent in hun teams optimaal kunnen benutten hebben vaker een lagere turnover.

Tip 5: Investeer in de nieuwste tooling

Werknemers kijken naar of ze zich kunnen identificeren met een werkgever. Ze kijken daarin naar het geheelplaatje, past de cultuur bij mij? Maar ook: welke tooling gebruiken ze? Dat laatste is heel belangrijk, vooral omdat achterblijven met tooling achteruitgang in carrière betekend. Kunnen werknemers op een slimme en efficiënte manier hun werk doen? Kunnen ze zich ontwikkelen met deze tooling? Het loont zich hierin te investeren.  

Tip 6: Flexibele arbeidsvoorwaarden

Marketing wordt steeds persoonlijker. Zo kan het ook met arbeidsvoorwaarden. Flexibele arbeidsvoorwaarden kunnen worden aangepast aan de levensfase waar de werknemer zich op dit moment in bevind. Een persoonlijk pakket dat meegroeit verhoogt de werknemer tevredenheid.

Huxley geeft advies op maat

Huxley is al ruim 25 jaar expert op het gebied van werving en selectie. We weten wat er in de arbeidsmarkt speelt en geven maatadvies over de juiste aanpak met betrekking tot aantrekken, behoud en ontwikkelen van talent. We geven bijvoorbeeld ook aan in hoeverre u met de wensen van een kandidaat mee kan gaan, en waar de grens ligt. Zo zorgen we voor een optimale bemiddeling tussen zowel opdrachtgever als kandidaat. Heeft u behoefte aan direct advies? Neem contact met ons op.

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.

Wat verandert er in 2020 voor zzp’ers?

29 dec 2019

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent een aantal veranderingen voor zzp’ers. Vanaf 1 januari 2020 zullen er nieuwe wetten en regels ingaan. Ben jij benieuwd wat er gaat veranderen? Wij hebben de belangrijkste wijzingen voor je op een rij gezet.

De toekomst van werkgeluk

25 nov 2019

Tijden veranderen, de robots komen er aan. De wereld van werk veranderd, banen komen en banen gaan. Wat houdt jouw baan straks nog in, als er een machine naast je staat die alles lijkt te doen? Wat betekent het om werknemer te zijn en hoe vind je hier je werkgeluk in?

Wat zegt een vacature echt?

20 nov 2019

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?