Wat zegt een vacature echt?

Er zijn er ontelbaar vacatures, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat een vacature echt zegt. Wil jouw toekomstige werkgever het schaap met de vijf poten? Of wat kan je tussen de lijntjes door lezen?

Functienaam

Door de funtienaam heb je waarschijnlijk op de vacature geklikt. Als je verder leest leer je meer over wat de functie inhoudt. Een functienaam kan soms intern bekend zijn bij een bedrijf, maar in de buitenwereld niet zoveel zeggen. Zo kan een content executive hetzelfde zijn als een online copywriter bijvoorbeeld. Als een functienaam slim gekozen is, dan spreekt het jouw doelgroep aan en bevat het de term die jij in de zoekmachine hebt ingetikt. Soms staat er nog een niveau bij, zoals junior, medior of senior, of een plaatsnaam zodat je weet waar de functie zich bevindt.

Functieomschrijving

De functieomschrijving moet een heldere omschrijving zijn van wat je kan verwachten. Soms wordt een dag beschreven, of een takenlijst wordt weergegeven. Een functieomschrijving bevat niet altijd alle taken die je kan verwachten. Vraag daarom altijd naar hoe de taakverdeling in elkaar zit. Misschien ben je wel 60% van je tijd kwijt aan projecten uitvoeren, 20% aan intern stakeholder management en 20% aan strategie, terwijl je het idee hebt dat de functie strategischer is. Zo kan je een goede inschatting maken van je nieuwe baan.

Functie-eisen

De functie-eisen omschrijven de competenties die je nieuwe werkgever van de ideale kandidaat verwacht. Het is uniek als je aan alle eisen voldoet, laat je daarom niet afschrikken als je er een paar minder goed beheerst of nog moet ontwikkelen. Bij vaardigheden staat vaak dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, en dat kan op elk vlak zijn. Het is goed om aan te geven dat je hieraan wilt werken. Zo stel je je proactief op en laat je zien dat je graag met het bedrijf mee groeit.

Over het bedrijf en de cultuur

Het gebeurt niet altijd dat er iets over de bedrijfscultuur wordt gezegd, dit is meestal een omschrijving van het bedrijf zelf. Het is dan ook moeilijk om een bedrijfscultuur goed te omschrijven. Hoe formeel of informeel is een bedrijf eigenlijk? En spreekt de sfeer je aan? Als je gestart bent voel je dit pas echt. Huxley’s consultants kennen hun opdrachtgevers goed, omdat ze nauw met hen samenwerken. Ze gaan regelmatig op bezoek en weten exact wat er speelt. Een gesprek met een van onze consultants kan vaak meer duidelijkheid geven over de bedrijfscultuur. Doordat we ook jou goed proberen te leren kennen, kunnen we samen een goede inschatting maken van of de cultuur bij jou past. Dat is belangrijk. Want als jij je goed voelt in een functie zal je ook beter presteren.

Wil je meteen meer weten? Neem dan contact met ons op.

Arbeidsvoorwaarden

Een competitief salaris wordt regelmatig in de arbeidsvoorwaarden genoemd, maar daar wordt je niet altijd wijzer van. Vaak kan je dit interpreteren als een salaris dat hoger ligt dan dat van concurrenten. Het is altijd goed dit te checken bij HR of bij een consultant. Soms wordt er een salarisschaal gegeven volgens een bepaalde cao. Als je dit intikt in Google heb je de salarisrange zo te pakken.

Onze vacatures

Huxley probeert haar vacatures zo helder mogelijk te formuleren zodat we een goed beeld geven van wat een functie inhoud. We kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je vragen hebt of graag meer wilt weten. Kijk direct bij onze vacatures, en neem contact op met een van onze consultants die je graag meer vertellen.

Virtueel solliciteren: Tips & Tricks

09 apr 2020

Bij virtueel solliciteren loopt het proces net iets anders dan bij een 'normale' sollicitatie. Wij geven je een aantal tips die je kunt gebruiken voor je kennismaking op afstand.

Het gebruik van Big Data binnen de bouwindustrie

24 okt 2019

In de bouwindustrie is Big Data een groeiend fenomeen. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om big data in te zetten bij het bouwproces van gebouwen bruggen wegen enzovoorts. Lees hier meer over het gebruik van Big Data in de bouwindustrie.

5 tips voor digitale onboarding - klaarstomen op afstand

06 apr 2020

Een digitale onboarding kan een uitdaging zijn voor organisaties. Wij geven je 5 tips om personeel klaar te stomen op afstand!

Op deze aftrekposten heb je recht als zzp’er!

28 feb 2020

Wat veel zzp’ers niet weten wanneer ze beginnen als zelfstandige is dat ze recht hebben op verschillende aftrekposten, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Benieuwd naar welke aftrekposten dat zijn en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder!