Moeite met thuiswerken? Wij geven je 4 tips om je werkdag productiever te maken

Thuiswerken, de een doet het fluitend, springt van de een naar de andere taak en is heel erg productief, de ander raakt door het minste en geringste afgeleid, schiet in de stress en krijgt niks gedaan. Wat je situatie ook is, een aantal tips om je werkdag (nog) productiever te maken zijn altijd welkom. Wij geven je vier motiverende tips!

Maak een to-do-list

Cliché wellicht, maar heel veel mensen vergeten een to-do-list te maken. Zonde, want het werkt heel motiverend om taken af te kunnen vinken. Het zorgt er niet alleen voor dat je gemotiveerd raakt, maar het schept ook orde in de chaos, wat je eveneens productiever maakt. Bij het maken van de lijst is het belangrijk om dingen met een hoge prioriteit en een lage prioriteit te onderscheiden. Dat geldt ook voor kleine en grote taken. Wanneer je de kleine taken kan afvinken, zorgt dat voor een extra boost van je motivatie en daarmee je productiviteit. Dus is je productiviteit even wat minder hoog, ga dan aan de slag met de kleinere taken.

Creëer triggers voor je brein

Als je op kantoor werkt zorgt de reis ernaartoe al voor een bepaalde trigger van je brein. Je hersenen maken zich klaar voor de dag. Bij thuiswerken maak je deze reis niet. Het is dan ook slim om thuis een bepaalde opstart-routine te creëren. Ga bijvoorbeeld voor je aan het werk gaat een krant lezen of maak een wandeling of fietstocht.

Ook is het heel belangrijke om een echte werkplek te creëren. Sommige mensen kunnen overal werken, maar als je productiviteit thuis wel een stimulans kan gebruiken dan is het aan te raden om een werkplek in te richten, zodat je minder afleiding hebt en meer structuur.

Heel belangrijk: doe niet te veel werkgerelateerde taken en taken die niet bij het werk horen door elkaar. De afwisseling zorgt ervoor dat je brein telkens opnieuw ingesteld moet worden en dat werkt negatief op je productiviteit.  

Creëer een manier om samen te kunnen werken

Samenwerken is misschien wel de grootste uitdaging van het thuiswerken. Veel dingen kun je zelfstandig doen, maar er zijn ook werkuitdagingen waarbij interactie met andere nodig is, zoals bijvoorbeeld het bespreken van briefings, het nemen van belangrijke beslissingen en het krijgen en geven van feedback. Naar tuurlijk is overleg mogelijk via de e-mail, maar die stroomt al snel vol. Een snelle vraag stellen gaat sneller via apps als Skype, Whatsapp, Slack en Google Hangouts.

Soms is het fijn om elkaar ook daadwerkelijk te kunnen zien, bijvoorbeeld bij een brainstormsessie of het bespreken van de wekelijkse projecten. Natuurlijk werkt het ook motiverend om te horen waar andere mee bezig zijn. Voor dergelijke situaties zijn videocalls geschikt. Ook hiervoor zijn verschillende applicatie zoals Zoom, Skype en Facetime.

Leg alles vast in een weekschema

Thuiswerken brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Normaliter zullen er andere zijn die je aan het werk houden, maar nu moet jij jezelf blijven motiveren. Dat betekent niet dat je continu aan het het werk moet zijn. Het is ook belangrijk om pauzes te nemen.

Om werk en privé gescheiden te houden, en productief te kunnen blijven op een gezonde manier, is het een goed idee om een weekschema te maken. Doe dat heel uitgebreid en plan dingen zoals schoonmaken, boodschappen doen, koken en sporten. Hiermee zorg je ervoor dat je zo min mogelijk tijdens werktijd gaat doen.

Hopelijk heb je iets aan onze tips. Wij wensen je veel succes in deze tijden. Wij zullen de komende tijd veel thuiswerk gerelateerde tips met je delen. Wij moeten het tenslotte samen doen.

Volg ons op LinkedIn

6 tips om thuiswerken efficiënt en dragelijk te houden

30 mrt 2020

Thuiswerken brengt vanzelfsprekend andere factoren met zich mee waar je rekening mee moet houden als je dat niet gewend bent. Wij geven je graag een aantal tips om thuiswerken efficiënt en dragelijk te houden.

Tags: THUISWERKEN

INFOGRAPHIC: Tips & Tricks virtueel solliciteren

22 apr 2020

Gefeliciteerd, de eerste stap is gezet, je mag op sollicitatiegesprek komen. Dit kan in deze tijden een behoorlijke uitdaging zijn. Lees hier onze tips & tricks in een overzichtelijke infographic.

Modulair bouwen; duurzaam en net als lego

25 aug 2020

Modulair, of ook wel circulair bouwen. We horen steeds vaker over deze nieuwe bouwtechniek. Door circulair (ver)bouwen kan de industrie op een efficiënte manier verduurzamen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Je kunt modulair bouwen het makkelijkst vergelijken met Lego-blokken.

Cybersecurity trends, wat gaat dit jaar ons brengen?

13 jan 2020

Op gebied van cybersecurity was 2019 een interessant jaar. Van wetswijzigingen, bedreigingen tot datalekken, van alles rondom cybersecurity zagen we voorbijkomen. Geen wonder dat cybersecurity een hot topic is binnen de technologische industrie en daarbuiten. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rij.