Wordt remote werken het “nieuwe normaal”?

Door het coronavirus (COVID-19) waren veel bedrijven ineens genoodzaakt om thuis te werken. Hoewel het eerst een hele uitdaging leek, waren veel mensen toch wel snel gewend aan deze nieuwe manier van werken. We zagen een hoop voordelen voorbijkomen. Het fileprobleem is opgelost, er is minder uitstoot en we lijken ineens een stuk dichterbij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Hoewel het een uitdaging blijft om een dagelijkse routine vast te houden en het missen van collega’s ook een vervelende bijkomstigheid is, vragen wij ons toch af: wordt remote werken het “nieuwe normaal”? Of in ieder geval, wordt het vaker thuiswerken nu gemakkelijker geaccepteerd?

Welke uitdagingen komen er kijken op korte en lange termijn?

Beveiliging van systemen

Thuiswerken kan ervoor zorgen dat de bedrijfsinfrastructuur geheel opgegooid moet worden. Doordat mensen vanuit huis werken moet de beveiliging geheel anders worden ingericht. Dit vraagt om structurele veranderingen. Hier moet niet te licht over worden gedacht. Sinds de komst van het coronavirus is de cybercriminaliteit flink toegenomen. Het is ook van belang dat medewerkers goed worden getraind in het veilig gebruik van de bedrijfssystemen op afstand.

Prive-werkbalans

Door het thuiswerken is het lastiger werk en privé gescheiden te houden. Niet iedereen heeft de ruimte om thuis een plek te creëren die alleen bedoeld is voor werk. Werk en privé niet goed gescheiden kunnen houden, brengt een enorm risico met zich mee. Zo kan het leiden tot stress en wanneer dit langdurig aanhoudt zelf tot een burn-out. Het is dus van groot belang dat bij het thuiswerken aandacht wordt besteed aan het scheiden van werk en privé.

De juiste tools

Door het coronavirus waren bedrijven genoodzaakt om snel naar oplossingen te zoeken om het werk door te kunnen laten gaan. Het kiezen van de juist tools vraagt echter om een gestructureerde aanpak. Om het werken op afstand op langer termijn te laten werken moet er worden gezocht naar een gestructureerde aanpak met de juiste tools die naadloos aansluiten op de bedrijfsprocessen. Om het goed te laten werken verreist het natuurlijk ook sterk leiderschap, duidelijke richtlijnen en commitment van de medewerkers.

Wat zijn nou de grootste voordelen van thuiswerken voor een organisatie?

Werken op afstand, zeker in deze periode, geeft organisaties de mogelijkheid om de manier van werken opnieuw in te richten. Veel organisaties zien nu de voordelen van werken op afstand in. Dure zakenreizen blijken niet altijd nodig. Dat geldt ook voor grote dure kantoorpanden. Wanneer er veel meer vanuit huis gewerkt wordt, is er veel minder bedrijfsruimte nodig. Daarnaast zijn de meeste mensen ook een stuk productiever, onder andere doordat er minder afleiding is.

Thuiswerken is een blijvertje en zal meer dan ooit een integraal onderdeel worden binnen organisaties en hun manier van werken. Zeker als die op een goede manier geïntegreerd wordt, en daar ligt de uitdaging.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn

Overstappen op SAP 4/HANA, maar hoe?

17 feb 2020

Het is belangrijker dan ooit om de juiste keuze te maken voor de migratie naar SAP 4HANA. Waar moet je allemaal op letten en welke stappen moet je ondernemen om SAP 4/HANA succesvol te kunnen implementeren binnen jouw organisatie?

Tags: IY IT TECHNOLOGY

Covid-19 Update

21 mrt 2020

Onze missie - de juiste mensen samenbrengen om te bouwen aan de toekomst – is nooit belangrijker geweest dan vandaag de dag.

Huxley en de CIODays, een dubbel jubileum

04 nov 2019

Voor de 15e keer op rij staan de CIODay’s voor de deur. Een jubileumjaar. Huxley is al 5 jaar trouw partner en ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Twee jubilea. Dat mag gevierd worden. We spraken met onze business manager Catherine Spelde over de CIODay en de huidige markttrends op het gebied van tech, werving en selectie. We delen wat we zien in het veld, en wat er nodig is om front runner te blijven op het gebied van talent management en leiderschap.

5 tips om je werk-privé balans te verbeteren

30 okt 2019

Sommige professionals gaan zo op in hun werk dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent, en dat je kunt identificeren wanneer de balans onbalans wordt. Huxley heeft meer dan 20 jaar ervaring in het recruitment vak, en met onze expertise hebben we 5 tips voor je geselecteerd die je kunnen helpen je werk-privé balans te verbeteren en je carrière op een duurzame manier op te bouwen.