Wordt remote werken het “nieuwe normaal”?

Door het coronavirus (COVID-19) waren veel bedrijven ineens genoodzaakt om thuis te werken. Hoewel het eerst een hele uitdaging leek, waren veel mensen toch wel snel gewend aan deze nieuwe manier van werken. We zagen een hoop voordelen voorbijkomen. Het fileprobleem is opgelost, er is minder uitstoot en we lijken ineens een stuk dichterbij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Hoewel het een uitdaging blijft om een dagelijkse routine vast te houden en het missen van collega’s ook een vervelende bijkomstigheid is, vragen wij ons toch af: wordt remote werken het “nieuwe normaal”? Of in ieder geval, wordt het vaker thuiswerken nu gemakkelijker geaccepteerd?

Welke uitdagingen komen er kijken op korte en lange termijn?

Beveiliging van systemen

Thuiswerken kan ervoor zorgen dat de bedrijfsinfrastructuur geheel opgegooid moet worden. Doordat mensen vanuit huis werken moet de beveiliging geheel anders worden ingericht. Dit vraagt om structurele veranderingen. Hier moet niet te licht over worden gedacht. Sinds de komst van het coronavirus is de cybercriminaliteit flink toegenomen. Het is ook van belang dat medewerkers goed worden getraind in het veilig gebruik van de bedrijfssystemen op afstand.

Prive-werkbalans

Door het thuiswerken is het lastiger werk en privé gescheiden te houden. Niet iedereen heeft de ruimte om thuis een plek te creëren die alleen bedoeld is voor werk. Werk en privé niet goed gescheiden kunnen houden, brengt een enorm risico met zich mee. Zo kan het leiden tot stress en wanneer dit langdurig aanhoudt zelf tot een burn-out. Het is dus van groot belang dat bij het thuiswerken aandacht wordt besteed aan het scheiden van werk en privé.

De juiste tools

Door het coronavirus waren bedrijven genoodzaakt om snel naar oplossingen te zoeken om het werk door te kunnen laten gaan. Het kiezen van de juist tools vraagt echter om een gestructureerde aanpak. Om het werken op afstand op langer termijn te laten werken moet er worden gezocht naar een gestructureerde aanpak met de juiste tools die naadloos aansluiten op de bedrijfsprocessen. Om het goed te laten werken verreist het natuurlijk ook sterk leiderschap, duidelijke richtlijnen en commitment van de medewerkers.

Wat zijn nou de grootste voordelen van thuiswerken voor een organisatie?

Werken op afstand, zeker in deze periode, geeft organisaties de mogelijkheid om de manier van werken opnieuw in te richten. Veel organisaties zien nu de voordelen van werken op afstand in. Dure zakenreizen blijken niet altijd nodig. Dat geldt ook voor grote dure kantoorpanden. Wanneer er veel meer vanuit huis gewerkt wordt, is er veel minder bedrijfsruimte nodig. Daarnaast zijn de meeste mensen ook een stuk productiever, onder andere doordat er minder afleiding is.

Thuiswerken is een blijvertje en zal meer dan ooit een integraal onderdeel worden binnen organisaties en hun manier van werken. Zeker als die op een goede manier geïntegreerd wordt, en daar ligt de uitdaging.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn

5 tips voor digitale onboarding - klaarstomen op afstand

06 apr 2020

Een digitale onboarding kan een uitdaging zijn voor organisaties. Wij geven je 5 tips om personeel klaar te stomen op afstand!

Hoe manage je teams op afstand?

03 apr 2020

Het managen van teams op afstand kan voor behoorlijk wat onzekerheden en uitdagingen zorgen voor zowel jou als je team. Wij helpen je graag op weg door een aantal belangrijke aandachtspunten met je te delen.

De weg naar groene (petro)chemie

31 aug 2020

Nederland is het derde chemieland van Europa en speelt een grote rol in de Nederlandse economie, die in 2050 volledig circulair wilt zijn. Het is van wereldbelang dat de petrochemische sector groen wordt om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Covid-19 Update

21 mrt 2020

Onze missie - de juiste mensen samenbrengen om te bouwen aan de toekomst – is nooit belangrijker geweest dan vandaag de dag.